Войти
Закрыть

Тектонічна будова, рельєф та корисні копалини

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020

 

§ 12. Тектонічна будова, рельєф та корисні копалини

  • Пригадайте, що таке літосферні плити.
  • Як розрізняють рівнини й гори за висотою?

ТЕКТОНІЧНА БУДОВА. Ще 180 млн років тому Африка була частиною стародавнього материка Гондвана. Коли Гондвана розкололася, від неї відокремилася Африканська літосферна плита. В основі сучасної Африки лежить частина цієї плити — давня (докембрійська) Африкано-Аравійська платформа (мал. 47 на с. 54).

Нижню частину платформи (тобто її фундамент) утворюють тверді кристалічні породи магматичного і метаморфічного походження. Вони дуже давні за віком.

Вигляд розломів на поверхні

Рух літосферних плит

Мал. 46. Формування зони Східноафриканських розломів

На фундаменті внаслідок вивітрювання, роботи вітру і поверхневих вод нагромаджувалися осадові відклади. За мільйони років вони сформували потужний багатокілометровий осадовий чохол платформи. Він покриває фундамент нерівномірно, тому що протягом геологічного часу платформа зазнавала повільних підняттів і опускань. На тих ділянках, що тривалий час піднімалися, давні кристалічні породи фундаменту опинилися на поверхні, утворивши щити. Інші ділянки платформи опускалися, їх заливали води давніх морів. У тих місцях, де фундамент перекривала потужна товща морських осадових відкладів, утворилися плити.

Через мільйони років Африкано-Аравійська платформа на північному заході і півдні була «добудована» частинами океанічного дна, товщі осадових порід якого були зім’яті в складки й утворили складчасті області.

Близько 60 млн років тому вся Африкано-Аравійська платформа почала підніматися. Це супроводжувалося гігантськими розломами земної кори. Тоді утворилася найбільша на суходолі система рифтів (розломів) — Східно-африканська (мал. 46). Вона простяглася на 4000 км від Суецького перешийка дном Червоного моря і далі суходолом до річки Замбезі. Ширина рифтів подекуди сягає 120 км. Ці розломи ніби ножем розітнули Африкано-Аравійську платформу. Уздовж них бувають землетруси, де-не-де оживають вулкани.

РОБОТА З КАРТОЮ

  • 1. На якій літосферній плиті лежить Африка?
  • 2. Яка платформа лежить в основі материка?
  • 3. У яких місцях Африкано-Аравійська платформа була «добудована» складчастими областями?
  • 4. Де проходить зона розломів (рифтів)?
  • 5. Які за походженням корисні копалини залягають на щитах?

Мал. 47. Тектонічна будова Африки

РЕЛЬЄФ. У рельєфі Африки переважають рівнини. Це зумовлено платформою, яка є основою майже всього материка. Особливістю африканських рівнин є те, що серед них поширені високі рівнини — височини, плато, плоскогір’я. Це пояснюється загальним підняттям усієї території Африки в кайнозойську еру. Низовини простягаються лише вузькими смугами уздовж морських узбереж (мал. 48).

Великі рівнини лежать у північній і західній частинах материка. Їх поверхня дуже неоднорідна: височини чергуються з низовинами і плато. У тих місцях, де на поверхню виходять кристалічні породи фундаменту (щити), серед пісків Сахари здіймаються нагір’я заввишки понад 3000 м. Східноафриканське плоскогір’я — це величезна високо припіднята рівнина. Там здіймаються згаслі вулкани, зокрема й найвища точка Африки — вулкан Кіліманджаро (5895 м) (мал. 50). Вулканічні гори приурочені до зони Східноафриканських розломів. Серед високих плато (до 1000 м) лежать заболочені западини Конго і Калахарі.

Мал. 48. Профіль рельєфу Африки (по екватору)

РОБОТА З КАРТОЮ

  • 1. Визначте, яким тектонічним структурам — платформам чи складчастим областям — відповідає рівнинна частина Африки.
  • 2. Назвіть великі плоскогір’я і плато. Де вони розташовані?
  • 3. Де розташована низовина, що має від’ємну позначку висоти? На скільки метрів нижче від рівня моря вона лежить?
  • 4. Які види рівнин за висотою відповідають щитам платформи?
  • 5. Яким тектонічним структурам відповідають гори Атлас, Капські та Драконові?

Мал. 49. Фізична карта Африки

Подорож у слово

Назва вулкана-красеня Кіліманджаро у перекладі з мови суахілі означає Оселя бога холоду. Проте це вільний переклад. Цю назву можна передати і як Творець холоду, Цар гори, що породжує холодні потоки повітря або Гора бога холоду.

Гори в Африці займають невелику площу. Ефіопське нагір’я з численними згаслими вулканами підняте на 2000-3000 м. Воно круто обривається на сході й уступами знижується на заході. На північному заході материка височать гори Атлас, що утворилися на стику двох літосферних плит, де земна кора була зім’ята у складки. На півдні материка лежать невисокі плосковерхі Капські гори. Драконові гори — вищі, від узбережжя гігантськими сходами вони спускаються до внутрішніх районів материка.

Мал. 50. Вулканічний масив Кіліманджаро

КОРИСНІ КОПАЛИНИ. Надра Африки багаті на різноманітні корисні копалини. Їх розташування тісно пов’язане з геологічною будовою материка.

Поклади рудних корисних копалин — залізних, мідних, цинкових, олов’яних, хромових руд, золота — приурочені до давнього фундаменту платформи, складеного магматичними і метаморфічними породами. Найбільші родовища руд зосереджені на півдні й сході материка, де фундамент залягає неглибоко. Там, зокрема, є значні поклади золота й міді, за запасами яких Африка посідає відповідно перше та друге місця у світі.

Родовища нерудних корисних копалин — кам’яного вугілля, нафти, природного газу, фосфоритів та інших — залягають в осадових породах, що потужним чохлом покривають знижені ділянки платформи. Великі родовища нафти відкрито на півночі материка й узбережжі Гвінейської затоки. На півночі зосереджені й багаті поклади фосфоритів, із яких виробляють добрива. В осадових товщах також трапляються рудні копалини, що утворилися внаслідок вивітрювання магматичних і метаморфічних порід. Зокрема, родовища залізних, мідних, марганцевих руд і золота осадового походження поширені на заході і півдні Африки.

Африка славиться покладами алмазів — найцінніших дорогоцінних каменів, їх використовують не тільки як вишукані прикраси, а й як неперевершений за твердістю матеріал. У Африці видобувають половину всіх алмазів світу. Їх поклади відкрито на південно-західному узбережжі та в центрі материка.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Тектонічна будова материка та його рельєф тісно пов’язані: давній Африкано-Аравійській платформі в рельєфі відповідають підвищені рівнини (височини, плато, плоскогір’я), а областям складчастості — гори.
  • В Африці утворилася найбільша на Землі на суходолі система Східноафриканських розломів (рифтів), до якої приурочені численні гори-вулкани.
  • Розміщення корисних копалин пов’язане з тектонічною будовою материка: до магматичних і метаморфічних порід фундаменту платформи приурочені рудні, до її чохла з осадових порід — нерудні або рудні осадового походження.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Чим зумовлене панування рівнин на Африканському континенті?
  • 2. Де розташовані гори? До якого виду гір за висотою вони належать?
  • 3. Які корисні копалини залягають на Східноафриканському плоскогір’ї?
  • 4. Як взаємопов’язані рельєф, тектонічна будова і розміщення корисних копалин на материку?

ПРАКТИЧНА РОБОТА 3

(Продовження. Початок, на с. 52)

Тема: Зазначення на контурній карті назв географічних об’єктів Африки

  • 2. На контурній карті підпишіть назви форм рельєфу Африки: плоскогір’я — Східно-Африканське, Ефіопське; гори Атлаські, Драконові, Капські, вулкан Кіліманджаро.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду