Войти
Закрыть

Тихий океан

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 12. Тихий океан

  • Знайдіть на глобусі й карті півкуль Тихий океан.
  • Визначте, які материки омиває Тихий океан.

Тихий океан — найбільший океан у світі. Він займає приблизно 1/3 всієї поверхні земної кулі. За такі розміри його ще називають Великим.

Тихий океан розташований у всіх півкулях Землі. Він простягається від східних берегів Євразії та Австралії до західних берегів Північної і Південної Америки, на півдні досягає берегів Антарктиди. Найширша частина океану розташована уздовж екватора.

Тихий океан — найглибший на Землі. Його найбільша глибина становить 11 022 м. Це — Маріанська западина.

Берегова лінія сильно порізана на сході й південному сході Євразії і в Австралії. Тут зосереджені майже всі моря Тихого океану — Берингове, Охотське, Японське, Жовте, Філіппінське, Тасманове, Коралове та інші. Більшість морів відокремлені від основної частини океану островами й півостровами. Найбільші острови Тихого океану — Сахалін, Курильські, Японські, Філіппінські, Нова Гвінея, Нова Зеландія, Тасманія; півострови — Аляска, Камчатка, Корейський, Індокитай.

Велика протяжність Тихого океану з півночі на південь і з заходу на схід зумовлює різноманітність кліматичних умов. Океан розташований у всіх теплових поясах. На півдні й півночі моря укриваються кригою.

  • Чому?

На півдні Тихого океану, біля берегів Антарктиди, народжуються величезні айсберги. Зустріч із ними є дуже небезпечною для кораблів. Над Тихим океаном утворюються сильні вітри.

Рис. 19. Ламінарія

У помірних поясах часто вирують шторми й урагани. Великої шкоди та руйнувань прибережним районам та островам завдають цунамі. У жаркому поясі виникають тайфуни та урагани.

Рослинний і тваринний світ Тихого океану багатий. Завдяки температурному режиму в цьому океані є умови для життя різноманітних живих організмів.

У помірних поясах дуже багато водоростей: зелених, бурих і червоних. Росте у прибережних водах ламінарія (рис. 19), яку ще називають морською капустою.

У водах Тихого океану мешкає багато видів риб, із яких найпоширеніші тунець, скумбрія, тріска, кета, камбала, палтус, акули (рис. 20). Численні морські ссавці — морські слони (рис. 21), котики, тюлені, моржі, дельфіни (рис. 22). Тут плавають кити, серед яких найбільший — синій кит (рис. 23). Його довжина сягає 33 м, маса може перевищувати 150 т.

Рис. 20. Акула

Рис. 21. Морський слон

Рис. 22. Дельфін

Рис. 23. Синій кит

Поширені в Тихому океані різні види молюсків: устриці, мідії, кальмари, каракатиці. Водяться тут і ракоподібні: краби (рис. 24), креветки, лангусти, омари. У теплих водах Тихого океану поширені губки, корали. Вони утворюють коралові рифи — небезпечні для кораблів скельні або коралові підняття дна, розташовані як під водою, так і над нею. Серед них мешкають яскраві різнобарвні морські тварини: восьминоги (рис. 25), риби-їжаки, морські зірки, електричні скати.

Рис. 24. Краб

Рис. 25. Восьминіг

У Тихому океані виловлюють найбільше у світі риби та інших морських тварин. На дні океану є родовища нафти й газу, на узбережжях — поклади кам’яного вугілля, олов’яних руд, золота, фосфоритів. Із морської води добувають кухонну сіль, із бурих і червоних водоростей виробляють добрива.

Через Тихий океан проходять судноплавні транспортні шляхи між материками, а вздовж узбережжя — між країнами. На берегах Тихого океану розташовано багато портів. Найбільші з портів Йокогама (Японія), Шанхай (Китай), Владивосток (Росія), місто-держава Сінгапур.

  • Знайдіть на карті найбільші порти на берегах Тихого океану.

Активна господарська діяльність людини призвела до значного забруднення вод океану. Внаслідок викидів нафти зменшується вилов риби, а окремі морські мешканці зникають назавжди. У багатьох країнах вживаються заходи з охорони вод океану.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Тихий океан — найбільший і найглибший на земній кулі. Він омиває п’ять материків. Океан розташований у всіх теплових поясах. Його рослинний і тваринний світ дуже багатий. Тихий океан є важливим транспортним шляхом.

Запитання

  • 1. Які материки омиває Тихий океан?
  • 2. Як особливості географічного положення впливають на природу Тихого океану?
  • 3. Які рослини є в Тихому океані?
  • 4. Які тварини мешкають у Тихому океані?
  • 5. Яке господарське значення Тихого океану?

Завдання

  • 1. Знайдіть на фізичній карті півкуль найбільші моря, півострови й острови Тихого океану.
  • 2. Користуючись текстом підручника, заповніть у зошиті таблицю «Тваринний світ Тихого океану»:

  • 3. Прочитайте нарис «Кити — морські блукачі» на с. 217.

Цікаво дізнатися

Розміри синіх китів такі величезні, що вони майже не мають природних ворогів. Єдині тварини, що становлять для них загрозу, — це косатки, які нападають зграями і розривають тварину, щоб з’їсти її. Найбільшою загрозою для існування кита залишається людина та її життєдіяльність. Небезпеку становлять рибальські сітки, зіткнення з кораблями й забруднення морів нафтопродуктами.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду