Войти
Закрыть

Атлантичний океан

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 13. Атлантичний океан

  • Знайдіть на глобусі та карті півкуль Атлантичний океан.
  • У яких півкулях розташований Атлантичний океан?
  • Визначте, які материки омиває Атлантичний океан.

Атлантичний океан — другий за розмірами океан на Землі. Він простягнувся через усю земну кулю з півночі на південь. Більша його частина розташована в Західній півкулі. Океан омиває береги Північної та Південної Америки, Євразії, Африки та Антарктиди.

Берегова лінія материків, які омиваються водами Атлантичного океану, дуже порізана в Північній півкулі. Береги Європи омивають Північне, Балтійське, Середземне, Чорне моря. Біля східних берегів Африки розташована велика Гвінейська затока; у західній частині океану, біля берегів Північної Америки, — Карибське море та Мексиканська затока. Ще тут є цікаве Саргасове море — воно не має берегів.

Островів в Атлантичному океані менше, ніж у Тихому океані. На півночі біля берегів Європи розташовані острови Великобританія та Ісландія, біля берегів Північної Америки — Ґренландія. У Середземному морі — Сицилія, Кіпр. У Західній півкулі біля лінії тропіків розташовані Куба, Гаїті. На півдні Південної Америки — Вогняна Земля.

Велика протяжність Атлантичного океану з півночі на південь зумовлює різноманітність кліматичних умов. На півночі й півдні океан покривається льодом, оскільки на океан впливають води й льоди Північного Льодовитого океану та Антарктиди. У цих частинах океану багато айсбергів. Льоди й айсберги пливуть за течією — дрейфують до помірних поясів.

У північній частині Атлантичного океану проходить тепла течія — Гольфстрим. Вона починається біля берегів Північної Америки. Її продовженням є Північноатлантична течія. Тому моря, які омивають береги Європи, взимку не замерзають. Значна частина океану розташована в жаркому поясі. Там часто бувають шторми й урагани.

Рослинний і тваринний світ Атлантичного океану багатий, але порівняно з Тихим океаном менш різноманітний. В океані багато різних водоростей і планктону, які є їжею для риб і морських тварин. Планктон — це сукупність дрібних організмів, що живуть у товщі води й переносяться морською течією. Водорості, які живуть на великих (до 200 м) глибинах, мають темно-червоне забарвлення (рис. 26).

Рис. 26. Червоні водорості

Серед тварин Атлантичного океану є види, які живуть лише на півночі в холодних і помірно холодних водах. Тут поширені такі риби, як оселедець, тріска, камбала, палтус, морський окунь. Багато морських ссавців — китів, зокрема кашалотів і косаток (рис. 27), а також тюленів, морських котиків. У теплих водах Атлантичного океану мешкають дельфіни, акули, морські черепахи, морські коники (рис. 28), медузи, краби, лангусти (рис. 29), кальмари, восьминоги.

У прибережних водах атлантичного узбережжя Африки водиться великий водяний звір — ламантин (рис. 30). Живиться він різноманітною водяною рослинністю, за що дістав назву «морська корова».

Рис. 27. Косатка

Рис. 28. Морський коник

Рис. 29. Лангуст

Рис. 30. Ламантин

Господарське освоєння ресурсів океану пов’язане з видобутком різноманітних корисних копалин. Так, у Північному морі виявлено великі родовища нафти й газу. Видобуток нафти й газу ведеться зі спеціальних платформ (рис. 31), які встановлюють у кількох кілометрах від берега.

Важливе значення має Атлантичний океан для судноплавства багатьох держав. Через океан проходять морські шляхи, якими здійснюють вантажні й пасажирські перевезення.

На узбережжях океану працює безліч портів. Саме тут розташовані найбільші порти світу: Роттердам (Нідерланди), Марсель (Франція), Нью-Йорк (США).

Через активну господарську діяльність людини в багатьох морях і біля берегів відкритого океану виникли екологічні проблеми: забруднення повітря, води, зменшення кількості цінних промислових риб.

Рис. 31. Морська нафтова платформа

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Атлантичний океан — другий за розмірами океан на Землі. Більша частина океану розташована в Західній півкулі. Атлантичний океан простягнувся через усю земну кулю з півночі на південь і омиває береги п’ятьох материків. Рослинний і тваринний світ океану різноманітний. Екологічні проблеми океану пов’язані з активною господарською діяльністю людини.

Запитання

  • 1. Які материки омиває Атлантичний океан?
  • 2. Які моря Атлантичного океану вам відомі?
  • 3. Чому кліматичні умови Атлантичного океану такі різноманітні?
  • 4. Які рослини є в Атлантичному океані?
  • 5. Які тварини мешкають в Атлантичному океані?
  • 6. З чим пов’язане господарське освоєння ресурсів Атлантичного океану?
  • 7. Чим пояснюються екологічні проблеми Атлантичного океану?

Завдання

  • 1. Знайдіть на фізичній карті півкуль найбільші моря, півострови й острови Атлантичного океану.
  • 2. На контурній карті підпишіть назви морів Атлантичного океану.
  • 3. Прочитайте нарис «Океан треба берегти» на с. 217.

Цікаво дізнатися

Щороку до Атлантичного океану потрапляють мільйони тонн нафти або нафтопродуктів (бензин, дизельне паливо), багато різних кислот, твердих речовин (пластикова тара, папір, скло, пластмаса, поліетилен). Також на дні океану захоронюють контейнери з промисловими й навіть радіоактивними відходами.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду