Войти
Закрыть

Держави Африки

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 20. Держави Африки

  • Розгляньте політичну карту Африки (рис. 59). Знайдіть на ній такі держави: на північному сході материка — Єгипет; у центральній частині — Демократичну Республіку Конго; на півдні — Південну Африку.

На політичній карті Африки налічується більш як 50 держав (рис. 59). Вони розташовані в різних частинах материка й мають різні природні умови.

Єгипет розташований на північному сході материка. На півночі країну омиває Середземне море, на сході — Червоне море. Велику частину Єгипту на півдні й заході займає пустеля Сахара.

Через усю територію країни протікає найбільша річка Африки — Ніл, уздовж берегів якої живе місцеве населення. Від Нілу прокладено зрошувальні канали, якими на поля надходить вода. На зрошуваних полях селяни займаються землеробством і вирощують рис, кукурудзу, бавовник, цукрову тростину, боби, фініки, оливки, банани, помідори, полуницю.

Переважна більшість населення Єгипту — араби.

Рис. 59. Політична карта Африки

Рис. 60. Каїр — столиця Єгипту

Рис. 61. Єгипетська піраміда й сфінкс

Столиця Єгипту — місто Каїр (рис. 60). Стародавня назва його — «місто-фортеця». Велике місто розташоване на березі Нілу, уздовж якого збудовано квартали висотних будинків, готелі, дорогі магазини, офіси різних фірм.

Єгипет — туристична країна. На узбережжях Червоного й Середземного морів багато курортів. У Єгипті збереглися стародавні пам’ятки культури — єгипетські піраміди й сфінкси (рис. 61). Безліч туристів з усіх країн світу цілий рік приїздять до Єгипту, щоб відпочити й ознайомитися з культурою давніх єгиптян.

Демократична Республіка Конго — велика держава Центральної Африки. Східний і південно-східний райони країни займають майже непрохідні вічнозелені тропічні ліси. Південніше тропіків лежать савани. Тут дуже різноманітний і багатий рослинний і тваринний світ. Окапі, або лісовий жираф, є національним символом держави. Рідкісні рослини й тварини перебувають під охороною держави. На території країни створено заповідники й національні парки.

Життя людей зосереджене в басейні річки Конго (рис. 62). У країні розвинене сільське господарство (рис. 63). Тут росте багато цінних дерев: олійні та фінікові пальми, чорні й червоні дерева, африканський кедр. Селяни вирощують кукурудзу, рис, цукрову тростину, каву, агаву, гевею.

У надрах країни розвідано близько 50 видів корисних копалин, тому тут розвинені гірничодобувна промисловість і кольорова металургія.

У Демократичній Республіці Конго живуть представники багатьох народів і племен, розмовляють вони різними мовами, відрізняються умовами життя, звичаями.

Рис. 62. На річці Конго

Рис. 63. Робота на полях

Столиця країни — місто Кіншаса. Місто розтягнулося на багато кілометрів уздовж річки Конго.

Південна Африка розташована на крайньому півдні материка. Її береги омиваються водами Атлантичного й Індійського океанів.

Клімат у Південній Африці не такий жаркий, як в інших африканських країнах. Велику частину займають савани. У країні багато природних парків, які створюють для збереження цінних рослин і тварин (слонячий парк, зміїний парк). Тут знаходиться найбільший заповідний центр Африки — Національний парк Крюгера. Заповіднику більш як сто років, у ньому мешкає 850 видів тварин, росте близько 500 видів дерев.

Південна Африка — найрозвиненіша держава на материку. Це багата промислова країна. Вона посідає одне з перших місць у світі за видобутком алмазів, золота, платини. Крім гірничодобувної промисловості, у країні є машинобудівні, хімічні підприємства.

У країні добре розвинене сільське господарство. Фермери використовують сучасну техніку й добрива, тому збирають великі врожаї пшениці, кукурудзи, цукрової тростини, чаю, бавовнику, цитрусових, винограду. На пасовищах пасуться корови, вівці, кози.

У Південній Африці проживають нащадки вихідців з Європи (становлять більшість населення), представники різних африканських племен — бушмени, зулуси (рис. 64), вихідці з Азії.

У Південній Африці немає єдиної столиці. У Преторії розміщається уряд, у Кейптауні — парламент. Кейптаун (рис. 65) — найбільше місто держави й одне з головних курортних центрів із чудовими пляжами.

Рис. 64. Селище зулусів

Рис. 65. Кейптаун

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • На території Африки багато держав.
  • Єгипет розташований на північному сході материка. Населення країни займається сільським господарством, розвинутий туризм. Столиця Єгипту — Каїр.
  • Демократична Республіка Конго — країна Центральної Африки. Життя людей зосереджене в басейні річки Конго. Розвинене сільське господарство. Столиця — Кіншаса.
  • Південна Африка розташована на крайньому півдні материка. Це — найбагатша промислова країна на материку. Головне її багатство — алмази й цінні метали.

Запитання

  • 1. Як впливає річка Ніл на заняття населення Єгипту?
  • 2. Чому туристи з усіх країн світу цілий рік приїздять до Єгипту?
  • 3. Чому в Демократичній Республіці Конго різноманітний рослинний і тваринний світ?
  • 4. Чим займається населення Демократичної Республіки Конго?
  • 5. Які заходи вживають у Південній Африці для збереження рідкісних рослин і тварин?
  • 6. За видобутком яких корисних копалин Південна Африка посідає одне з перших місць у світі?

Завдання

  • 1. Розкажіть про одну з держав Африки.
  • 2. Користуючись текстом підручника, випишіть у зошит назви держав Африки та їхніх столиць.
  • 3. Позначте на контурній карті вивчені держави Африки.

Цікаво дізнатися

До середини XX століття більшість країн Африки були колоніями. Колонія — це територія, що перебуває під владою іноземної держави. Колонізатори вивозили до Європи корисні копалини, цінну деревину, слонову кістку. У місцевих жителів відбирали найкращі землі, виселяли їх у не придатні для життя умови, змушували працювати на рудниках і плантаціях, продавали в рабство. Кілька століть народи Африки боролися за свою свободу. Нині всі країни Африки здобули незалежність.

* * *

Більшість населення Єгипту — фелахи. Це селяни, які займаються землеробством. Вони рідко покидають рідне село, хіба тільки виїжджають на базар у найближче місто. Фелахи живуть у будинках з плоским дахом і єдиною кімнатою. Половину кімнати займає велика плоска піч, на якій зазвичай сплять узимку. Дим із печі виходить прямо в двері. Піч необхідна навіть у спекотній Африці: хоча в січні вдень температура може підніматися до 30 °С, уночі вона опускається до 0 °С.

Контрольні запитання і завдання з теми

  • 1. Розкажіть про географічне положення Африки.
  • 2. Назвіть один із найбільших островів земної кулі, що розташований біля берегів Африки.
  • 3. За фізичною картою визначте особливості поверхні материка.
  • 4. Чому Африку називають найспекотнішим материком планети?
  • 5. На фізичній карті Африки покажіть великі річки материка.
  • 6. Чому рослинний і тваринний світ Африки дуже різноманітний?
  • 7. Назвіть представників рослинного світу Африки.
  • 8. Назвіть представників тваринного світу Африки.
  • 9. Народи якої раси населяють більшу частину Африки? Які характерні зовнішні ознаки вони мають?
  • 10. На політичній карті Африки покажіть такі держави: Єгипет; Демократичну Республіку Конго; Південну Африку.
  • 11. Яку країну Африки ви хотіли б відвідати? Чому?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду