Войти
Закрыть

Рельєф, клімат, води суходолу Північної Америки

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 30. Рельєф, клімат, води суходолу Північної Америки

  • Розгляньте фізичну карту Північної Америки. За умовними кольорами карти визначте, які форми рельєфу (гори, рівнини) є на материку.

На поверхні материка поширені рівнини, гори займають третю частину материка.

Уздовж західного узбережжя Північної Америки, від півострова Аляска до Панамського перешийка на 6 тисяч кілометрів простягається найдовша гірська система — Кордильєри. І на півночі, і на півдні гір є діючі вулкани, багато згаслих, часто бувають землетруси.

Природа й висота гір материка дуже різноманітні. Найвищі гори — в північній частині Кордильєр на Алясці. Вони завжди покриті снігами й льодовиками. Тут підноситься найвища вершина Кордильєр — гора Деналі (рис. 93).

Рис. 93. Гора Деналі

  • Знайдіть гору Деналі на фізичній карті.

У північній і центральній частинах материка простяглися рівнини, які на сході змінюються невисокими горами Аппалачами.

Материк Північна Америка багатий на корисні копалини. Там є значні запаси природного газу, нафти, кам’яного вугілля. Є великі родовища руд кольорових металів, уранових руд, золота, срібла.

Північна Америка розташована в трьох теплових поясах: північному холодному північному помірному та жаркому. На північному узбережжі материка клімат холодний із довгою морозною зимою та коротким прохолодним літом. У більшій частині Північної Америки на південь від холодного поясу клімат помірний із холодною зимою і теплим літом. На півдні материка клімат субтропічний і жаркий.

Північна Америка багата на джерела прісної води. На материку безліч річок і великих озер.

 

Річки Північної Америки повноводні. Найбільша й найдовша річка Північної Америки — Міссісіпі з притокою Міссурі. Міссісіпі в перекладі з індіанської мови означає «велика річка», а Міссурі — «мулиста річка». Міссісіпі бере початок на рівнині в центральній частині материка й тече на південь. Порівняно чиста й світла вода Міссісіпі, поступово зливаючись із каламутними водами Міссурі й забарвлюючись у жовтуватий колір, впадає у Мексиканську затоку Атлантичного океану.

Найбільша річка на півночі материка — Маккензі, яка впадає у Північний Льодовитий океан. Більшу частину року річка скута кригою.

У Кордильєрах, у дуже глибокій ущелині — каньйоні, тече бурхлива й стрімка річка Колорадо (рис. 94), яка впадає у Тихий океан.

На сході материка лежать прісні озера, які за свої розміри дістали назву Великих. Це — п’ять озер: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері й Онтаріо, сполучені між собою короткими річками.

  • Знайдіть Великі озера на карті.

Озера Онтаріо та Ері сполучає повноводна річка Ніагара, на якій розташований величезний Ніагарський водоспад (рис. 95) заввишки близько 50 м. Слово «Ніагара» означає «гримляча вода». Це один із найпотужніших водоспадів у світі. Його ширина 1 км, а дуже гучний шум водоспаду чутно аж на 25 км навкруги.

Великі річки й озера люди використовують для судноплавства та рибальства. На річках побудовано гідроелектростанції, створено водосховища. Воду річок та озер використовують для водопостачання і зрошення полів.

Рис. 94. Річка Колорадо

Рис. 95. Ніагарський водоспад

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Північна й центральна частини Північної Америки зайняті рівнинами. На заході простягаються високі гори Кордильєри, на сході — низькі гори Аппалачі.
  • Клімат материка дуже різноманітний. На півночі клімат холодний. На більшій частині материка клімат помірний. На півдні жарко протягом усього року.
  • Північна Америка багата на джерела прісної води. Найбільша річка Північної Америки — Міссісіпі. На сході материка розташовані Великі озера.

Запитання

  • 1. Які гори простягнулися уздовж західного узбережжя Північної Америки?
  • 2. Чому клімат материка різноманітний? Як це позначається на його природі?
  • 3. Які річки є в Північній Америці?
  • 4. Де на материку розташовані прісні озера?
  • 5. Який водоспад є одним із найпотужніших у світі?
  • 6. У чому полягає господарське значення водойм материка?

Завдання

  • 1. Поміркуйте, кліматичні умови на якому материку можуть бути подібними до Північної Америки. Поясніть, чому ви так вважаєте.
  • 2. На контурній карті позначте: гори Кордильєри; річки Міссісіпі, Міссурі; Великі озера.
  • 3. Користуючись текстом підручника й фізичною картою, заповніть у зошиті таблицю «Річки Північної Америки»:

Цікаво дізнатися

Великі озера — найбільші прісноводні озера світу. Назви Великим озерам дали індіанські племена. Так, Мічиган у перекладі означає «велике озеро», а Онтаріо — «красиве озеро»; Гурон і Ері — назви індіанських племен.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду