Войти
Закрыть

Рослинний і тваринний світ Південної Америки

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 36. Рослинний і тваринний світ Південної Америки

  • За картою природних зон визначте, які природні зони є на материку Південна Америка.

Південна Америка розташована в жаркому й помірному теплових поясах. Кліматом вона дуже відрізняється від Північної Америки й схожа на Африку.

По обидва боки від екватора на материку ростуть вологі тропічні (екваторіальні) ліси. Вони охоплюють майже всю Амазонську низовину. Дощі тут ллють цілий рік, час від часу Амазонка розливається, затоплюючи величезні лісові простори. Тому тропічні ліси Південної Америки багатоярусні, тінисті, дуже густі й майже непрохідні. До того ж вони заболочені.

Тільки в тропічних лісах Південної Америки височіють могутня сейба (рис. 114), кебрачо — дерево з дуже міцною деревиною, бальса — дерево з дуже легкою деревиною, яка не вбирає воду. Тут є пальми, фікуси, динне дерево (рис. 115), дерево какао (рис. 116), гевея — каучукове дерево. У нижньому ярусі ростуть ананаси, банани, різні чагарники. Усі дерева переплетені ліанами, стовбури яких укриті яскравими орхідеями (рис. 117). У затоках річок росте гігантське латаття — вікторія-регія (рис. 118), її листки сягають у діаметрі 2 м і можуть утримати на плаву вантаж до 50 кг.

Рис. 114. Сейба

Рис. 115. Динне дерево

Рис. 116. Дерево какао

Рис. 117. Тропічні орхідеї

Рис. 118. Гігантське латаття

Тваринний світ тропічних лісів надзвичайно різноманітний. Як і в лісах Африки, більшість тварин пристосовані до життя на деревах. Серед них багато мавп. Чіпляються кігтями за гілки дерев і пересуваються по них лінивці (рис. 119). Вони можуть годинами висіти на гілках спиною донизу й рідко спускатися на землю. Добре лазить по деревах небезпечний хижак — ягуар (рис. 120).

Рис. 119. Лінивець

Рис. 120. Ягуар

Живуть на деревах і великі ящірки з довгим хвостом — ігуани; вони харчуються листям і пагонами, іноді дрібними комахами. Водяться деревні жаби та змії, багато з яких отруйні. По берегах Амазонки живе найдовша водяна змія — анаконда.

Біля підніжжя дерев серед густої зелені ховаються мурахоїди (рис. 121). За допомогою довгого липкого язика тварина поїдає мурашок і термітів. У заболочених місцях водяться полохливі травоїдні тапіри (рис. 122), які швидко бігають, добре плавають і пірнають.

Рис. 121. Мурахоїд

Рис. 122. Тапір

Ліс кишить комахами й термітами. У кронах дерев живуть різноманітні птахи: папуги з яскравим оперенням, тукани, крихітні колібрі, хижі гарпії.

На північ і південь від тропічних лісів розкинулися савани. На півночі серед високої трави ростуть пальми й акації. У більш посушливих саванах, які розташовані на південь від екватора, деревна рослинність бідніша. Тут трапляються деревоподібні кактуси, молочаї, мімози, пляшкові дерева з бочкоподібними стовбурами.

Своєрідним є також тваринний світ саван. Водяться дрібні олені та невеликі дикі свині — пекарі, на яких полює пума (рис. 123). Мешканцями савани є броненосці (рис. 124), вкриті панциром із рогових щитків. Удень вони ховаються у норах, а в присмерках виходять на полювання.

На південь від саван розташовані трав’янисті степи — пампи. На родючих ґрунтах поширені такі злаки, як ковила, пампасова трава, бородач, тонконіг. Нині природна рослинність памп майже не збереглася, більшість земель використовують для землеробства й скотарства.

Рис. 123. Хижак саван — пума

Рис. 124. Броненосець

На степових просторах мешкають тварини, що швидко бігають, — пампасний олень, пампасна кішка, з птахів — страус нанду. На берегах річок і озер водяться нутрії.

На крайньому півдні материка в помірному поясі, на узбережжі Тихого океану розкинулися пустелі й напівпустелі. Рослинний і тваринний світ тут бідний. Подекуди ростуть злаки, кактуси та подушкоподібні чагарники. З тварин найбільше ящірок, змій, гризунів.

В Андах добре виражена висотна поясність: тропічні ліси переходять у низькорослі, а потім — у луки. На вершинах — сніги й льодовики. У горах водяться величезні орли-грифи. На схилах гір пасуться лами. У високогір’ях живуть гризуни з цінним хутром — шиншили.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Вологі тропічні лісі Південної Америки багатоярусні з багатою рослинністю. У лісах поширені тварини, що пристосовані до життя на деревах: мавпи, ягуари, лінивці. Багато птахів.
  • У саванах Південної Америки ростуть поодинокі пальми, акації, кактуси, молочаї. Із тварин мешкають дикі свині пекарі, броненосці, пуми.
  • У південноамериканських степах поширені трави й злаки. Для степових просторів типові тварини, що швидко бігають.
  • Рослинний і тваринний світ посушливих пустель бідний.

Запитання

  • 1. Чим пояснюється своєрідність рослинного світу вологих тропічних лісів Південної Америки?
  • 2. Які рослини характерні для вологих тропічних лісів материка?
  • 3. Як тварини пристосувалися до життя у густих і майже непрохідних тропічних лісах?
  • 4. Які тварини мешкають на деревах тропічного лісу, а які — біля підніжжя дерев?
  • 5. Яка рослинність поширена в саванах Південної Америки?
  • 6. Який тваринний світ саван Південної Америки? Чи відрізняється він від тваринного світу африканської савани?
  • 7. Які особливості тваринного світу пампи?

Завдання

  • 1. Уявіть, що ви здійснили подорож вологим тропічним лісом Південної Америки. Розкажіть про свої враження.
  • 2. Користуючись текстом підручника, заповніть у зошиті таблицю «Природа Північної Америки»:

Цікаво дізнатися

У тропічних лісах Південної Америки налічується більш як 38 видів мавп. Найбільші — павукоподібні мавпи. Вони заввишки пів метра, а довжина хвоста — майже метр. Під час відпочинку мавпи чіпляються хвостом за гілки й висять униз головою. Здалеку вони схожі на гігантських павуків. Найменші — карликові мавпи, або ігрунки. Вони завбільшки з білку. Завдяки довгим загнутим кігтям вони пересуваються по деревах і бігають по гілках.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду