Войти
Закрыть

Румунія. Болгарія

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 55. Румунія. Болгарія

  • На політичній карті Європи знайдіть Румунію і Болгарію. Визначте, що спільного мають країни.

Румунія розташована в південно-східній частині Європи. Вона межує з Україною, Угорщиною, Сербією, Болгарією, Молдовою. На сході територія Румунії омивається Чорним морем.

Поверхня Румунії різноманітна. На сході й у центрі країни лежать гори Карпати. На південному сході, півдні й заході поверхня рівнинна. Зима помірно прохолодна, а літо тепле.

У Румунії уздовж кордону з Болгарією тече багатоводна й судноплавна річка Дунай. Недалеко від гирла річка розгалужується і утворює дельту. Тут можна побачити багато пташиних зграй (рис. 181), які зупиняються на берегах дельти під час перельотів із Європи до Африки. У цих місцях створено заповідник.

Рис. 181. Пташині зграї у дельті Дунаю

У Румунії видобувають нафту, газ, кухонну сіль, руди чорних і кольорових металів, вугілля. У країні розвинені машинобудування, лісова, хімічна промисловості. У сільському господарстві головна культура — кукурудза. Вирощують також соняшник, цукрові буряки, виноград, різні овочі й фрукти. У тваринництві переважає розведення овець.

Рис. 182. Бухарест — столиця Румунії

Основне населення країни — румуни.

Столиця Румунії — місто Бухарест (рис. 182). Великі міста — порт Констанца, Брашов.

Болгарія розташована на сході Балканського півострова. Межує країна з Румунією, Сербією, Македонією, Грецією, Туреччиною. На сході територія Болгарії омивається Чорним морем.

Поверхня Болгарії переважно гориста. Її територію майже посередині перетинають Балканські гори, схили яких укриті дубовими й буковими лісами. Уздовж річкових долин лежать рівнини. Зима тут тепла, а літо спекотне.

Територією Болгарії протікає багато невеликих і швидких річок, які беруть початок у горах. Уздовж кордону з Румунією по території країни тече єдина судноплавна річка — Дунай. На річках побудовано гідроелектростанції й водосховища. Води річок і водосховищ використовують для зрошення полів.

У Болгарії розвинені машинобудування, хімічна й харчова галузі промисловості.

У сільському господарстві велике значення мають посіви кукурудзи, пшениці, ячменю. На зрошуваних землях вирощують виноград, помідори, перець, цибулю, капусту, тютюн. У садах ростуть яблука, абрикоси, персики. У Болгарії вирощують троянди. Цю територію називають Долиною троянд (рис. 183). Із пелюсток троянд одержують трояндову олію, необхідну для виготовлення духів. У гірських районах розводять кіз і овець, на рівнинах — корів і свиней.

Рис. 183. Долина троянд

На узбережжі Чорного моря розташовані найкращі курорти країни — Золоті піски й Сонячний берег. Туристи з різних країн Європи приїжджають сюди відпочити влітку.

Населяють країну переважно болгари (рис. 184).

Столиця країни і головний промисловий центр — місто Софія. Великі міста Болгарії — Пловдів, Варна.

Рис. 184. Болгари в національних костюмах

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Румунія і Болгарія розташовані на південному сході Європи. Обидві країни мають вихід до Чорного моря. У рельєфі переважають гори, є рівнини. Уздовж спільного кордону тече річка Дунай. У країнах розвиваються промисловість і сільське господарство.
  • Столиця Румунії — Бухарест. Столиця Болгарії — Софія.

Запитання

  • 1. У якій частині Європи розташовані Румунія й Болгарія?
  • 2. Які форми рельєфу переважають у Румунії?
  • 3. Яка річка тече територією двох країн?
  • 4. Які сільськогосподарські культури вирощують у Румунії?
  • 5. Для чого в Болгарії вирощують троянди?
  • 6. Чому влітку Болгарію відвідують туристи з різних країн Європи?

Завдання

  • 1. Порівняйте Румунію і Болгарію. Визначте, чим схожі й чим відрізняються країни.
  • 2. На контурній карті надпишіть назви вивчених держав, позначте їхні столиці.

Цікаво дізнатися

У Болгарії 1 березня відзначають традиційне національне свято зустрічі весни Баба Марта. Болгари дарують одне одному мартеніци, виготовлені з червоних і білих ниток, і бажають щасливої весни. Ці прикраси символізують здоров’я, добробут і повернення тепла. Зазвичай молодь носить їх на руках чи на одязі — аж до прильоту перших лелек або появи квітів на деревах.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду