Войти
Закрыть

Гірські ландшафти Українських Карпат, особливості їхньої зміни з висотою, використання та охорона

8 Клас , Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 35. Гірські ландшафти Українських Карпат, особливості їхньої зміни з висотою, використання та охорона

Пригадайте: 1. Що таке гори? 2. До якої групи гір за висотою належать Українські Карпати? 3. Коли вони утворилися?

Географічне положення. Карпати розташовані на території Чехії, Словаччини, Польщі, України, Румунії, Угорщини. Найвища вершина Карпат — гора Герлаховські-Штіт (2655 км), що здіймається на кордоні між Словаччиною і Польщею. Українські Карпати — фізико-географічний край великої Карпатської гірської країни в Середній Європі. Вони простягаються з північного заходу на південний схід на 280 км, ширина гір — 100-110 км. Гори розташовані на території Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей (мал. 117).

Мал. 117. Картосхема Українських Карпат

Мал. 118. Карпатський фліш

Рельєф і геологічна будова. Українські Карпати поділяють на три частини, які істотно відрізняються природними умовами: Передкарпаття, гірські Карпати та Закарпаття. Найбільшу частину фізико-географічного краю займає гірська система Карпат. Це середньовисотні гори з пересічною висотою до 1000 м, тільки окремі вершини перевищують 2000 м. Усі вони знаходяться в межах масиву Чорногора: Говерла (2061 м), Бребенескул (2032 м), Піп-Іван Чорногорський (2022 м), Петрос (2020 м).

Говерла — найвища точка не тільки Українських Карпат, а й усієї України. Українські Карпати є східним продовженням Альп. Як і Альпи, Карпати належать до області альпійської складчастості (їх вік приблизно 25 млн років). Однак Альпи піднімались активніше, ніж Карпати, тому гірські масиви не подібні між собою. Карпатська фізико-географічна країна сформувалася на території Карпатської складчастої системи, яка належить до Середземноморського рухомого поясу. У межах цієї тектонічної структури виокремлюють два передгірні прогини — Передкарпатський і Закарпатський, які представлені в рельєфі відповідно Передкарпатською височиною та Закарпатською низовиною. Між цими прогинами розташована Карпатська складчаста система, якій у рельєфі відповідають Українські Карпати.

Гори мають положисті схили й округлі вершини, адже вони складаються з пухких осадових гірських порід (пісковиків, глинистих сланців, глини, мергелів), які залягають у вигляді зім’ятих складок, утворюючи так званий карпатський фліш (мал. 118) і легко руйнуються під впливом зовнішніх чинників. Є на території гір і давні гірські породи в межах Рахівського кристалічного масиву. Це — гнейси, сланці, вапняки, кварцити, доломіти. Із вулканічних порід (базальтів, туфів) складений вулканічний хребет. Піщані, глинисті й соленосні відклади залягають у Передкарпатському прогині та Закарпатській западині. Високо в горах можна побачити льодовикові форми рельєфу (цирки й котловини). У Карпатах також поширені карстові форми рельєфу.

Карпати — сейсмічно активні гори, для яких характерні землетруси.

Українські Карпати простягаються паралельними пасмами, які розмежовані видовженими міжгірними долинами. Гори поділяють на: Зовнішні Карпати (Бескиди, Ґорґани, Покутсько-Буковинські Карпати); Центральну частину (Вододільно-Верховинські Карпати й Полонинсько-Чорногірські); Південно-Східну частину (Рахівські й Чивчинські гори); Південно-Західну частину (Вулканічний хребет). У свою чергу, карпатські хребти порізані поперечними стрімкими долинами, які утворилися під час неотектонічних рухів і поглибилися текучими водами.

Корисні копалини. Українські Карпати багаті на корисні копалини, однак більшість родовищ виснажені. Це поклади нафти й природного газу, калійної солі, озокериту, сірки, природних будівельних матеріалів, які знаходяться в межах Передкарпатського прогину й мають осадове походження. Закарпатський прогин заповнений осадовими й вулканічними породами, тому тут розміщені рудні, нерудні й паливні корисні копалини (алюмінієві, поліметалеві та ртутні руди, золото, кухонна сіль, буре вугілля, будівельні матеріали).

За картами атласу визначте, які корисні копалини є в Українських Карпатах.

Клімат. Клімат теплий, помірно континентальний, із циклонами й антициклонами з Атлантики. На території гірської країни панують західні вітри, що зумовлює велику кількість опадів. Найбільше опадів випадає влітку, їх рекордну кількість зафіксовано в с. Руська Мокра (2238 мм), що на Закарпатті. Річна кількість опадів становить у передгір’ях — 700 мм, а на вершинах — 1600-2000 мм. Загалом переважає циклональна циркуляція повітряних мас. Найактивніша вона взимку. Циклони, що перетинають гори, над Передкарпатським схилом уже зневоднені. Часто виникають гірсько-долинні, схилові вітри й фени. У горах немає льодовиків і постійної снігової лінії, проте на окремих ділянках сніг лежить до середини літа.

Кліматичні умови змінюються з висотою. Для вершин характерна висока вологість повітря, значна тривалість морозного періоду, низькі температури. Зима м’яка, багатосніжна, із тривалими відлигами, а літо нежарке, з дощами. Важливим кліматотвірним чинником є рельєф — висота, стрімкість схилів, а також залісненість території. Для Карпат характерні такі несприятливі природні явища, як снігові лавини, заметілі, грози у високогір’ї, град, селі.

Внутрішні води. Українські Карпати — територія, де найбільша в Україні густота річкової мережі. Річки Українських Карпат належать до басейнів Дністра, Дунаю та Вісли. Вони мають гірський характер, відрізняються значним похилом русел, несуть багато уламкового матеріалу, який відкладається в нижній течії. Річкові долини — вузькі й глибокі, схили — стрімкі. Часто трапляються пороги й водоспади (Яремчанський водоспад на річці Прут).

Глибина річок Карпат невелика — 0,8-1,5 м, швидкість течії — 3-5 м/с. У живленні річок переважають дощі (44 %) і талі снігові води (50 %), значно менша частка підземних вод (6 %). Найменше води в річках восени. На річках збудовані водосховища.

Дискусійний клуб

Чим, на вашу думку, пояснюється велика густота річкової сітки в Карпатах?

Навесні й на початку літа, тобто в період танення снігу, а також під час літніх злив і тривалих дощів, карпатські річки стають повноводими, у рівнинних районах Передкарпаття й Закарпаття виходять із берегів і завдають великої шкоди.

Для Карпат характерні селі — короткочасні бурхливі потоки, що несуть грязьово-кам’яний матеріал; вони руйнують будівлі, замулюють водосховища.

У Карпатах мало озер. Найбільше озеро Синевир має завальне походження. На схилах масиву Чорногора є льодовикові озера — Бребенескул, Несамовите, Марічейка. Озера Сине й Липовецьке мають вулканічне походження.

На території Карпат багаті запаси підземних вод, зокрема мінеральних. Є також термальні води, особливо на Закарпатті.

Ґрунти. Зміна ґрунтово-рослинного покриву в Карпатах відбувається за законами вертикальної поясності: у передгір’ях до висоти 600 м поширені дерново-підзолисті ґрунти, у горах до висоти 1500 м — бурі гірсько-лісові, вище — гірсько-лучні.

Розгляньте в атласі карту «Фізико-географічне районування» та назвіть фізико-географічні області, на які поділяють Українські Карпати.

Через відмінності в геологічній будові й рельєфі, Українські Карпати поділяють на такі фізико-географічні (природні) області: Передкарпаття, Зовнішні Карпати, Вододільно-Верховинські, Полонинсько-Чорногірські, Рахівсько-Чивчинські й Вулканічні Карпати та Закарпатську низовину.

Рослинність і тваринний світ. Рослинність Карпат багата й різноманітна. Вона утворює п’ять поясів (мал. 119).

  • 1. Передгірний пояс мішаних хвойно-широколистих лісів і луків. Тут росте переважно дуб звичайний, трапляються інші види дерев — дуб скельний, бук, ясен, граб, ялиця, а також чагарники й різнотрав’я. Нижня межа цього поясу проходить на висоті 150-200 м, а верхня — 400-600 м.
  • 2. Нижній гірсько-лісовий пояс складається з букових і мішаних ялицево-смереково-букових лісів. Верхня межа на північно-східному схилі проходить на висоті 1150 м, а на південно-західному — 1350-1450 м. Він займає до 70 % площі Карпат.
  • 3. Верхній гірсько-лісовий пояс представлений смерековими й ялицево-смерековими лісами. Простягається до 1500 м, а в Закарпатті піднімається до 1650 м. На нього припадає 16 % площі Карпат.
  • 4. Субальпійський пояс має верхню межу 1500-1800 м. Тут поширені криволісся й рідколісся з низькорослих сосни гірської, вільхи зеленої, ялівцю, рододендрона східнокарпатського. Дуже різноманітна чагарникова й трав’яниста рослинність, де переважають зарості ожини, чорниці, угруповання біловуса.
  • 5. Альпійський пояс розташований вище 1800 м і займає незначні площі. Його утворюють низькі чагарники й трав’янисті луки.

Субальпійські й альпійські луки вкривають полонини. Це квітучі луки з переважанням злакових рослин, різнотрав’я, а також заростів чорниці, брусниці, рододендрона карпатського, вересу.

Мал. 119. Висотна поясність Українських Карпат

В Українських Карпатах росте 86 ендемічних видів рослин, серед яких медунка Філярського, астрагал Крайни, дельфіній східнокарпатський, бузок угорський та ін.

У гірських районах росте чимало реліктових рослин, тобто таких, що збереглися з минулих геологічних епох. У Карпатах релікти охороняються державою: тис ягідний, водяний горіх плаваючий, нарцис вузьколистий, сосна звичайна, ялівець козачий, ясенець білий, ковила найкрасивіша, в’язіль широколистий тощо. Реліктами льодовикового періоду є сосна кедрова й сосна європейська.

Тваринний світ охоплює 440 видів хребетних тварин, із них 79 видів — ссавці, 280 — птахи, 53 — риби, 17 — земноводні. Із ссавців поширені бурий ведмідь, рись, вовк, дикий кіт. Також тут водяться білка, борсук, видра, заєць русак, дика свиня, козуля, лисиця, олень. У Карпатах мешкають птахи: беркут, глухар, рябчик, тетерук; плазуни — вуж звичайний, вуж водяний, гадюка звичайна; земноводні — саламандра плямиста, тритон карпатський.

Охорона природи. Заповідні території. Екологічні проблеми. В Українських Карпатах створені природоохоронні території для збереження унікальної природи Карпат: Міжнародний біосферний резерват «Східні Карпати», Карпатський біосферний заповідник, природний заповідник «Ґорґани»; національні парки — Карпатський, «Синевир», «Вижницький», Ужанський, «Сколівські Бескиди», «Гуцульщина».

Міжнародний біосферний резерват «Східні Карпати» складається з трьох національних парків і трьох ландшафтних (природних) парків, які розташовані на території Польщі, Словаччини та України. Резерват є частиною програми ЮНЕСКО «Людина та біосфера» (мал. 117, с. 175).

Карпатський біосферний заповідник охоплює вісім окремих масивів. Тут представлені мало порушені й практично незачеплені людською діяльністю передгірні діброви, гірські букові, мішані й смерекові ліси, субальпійські й альпійські луки із сосново-вільховим криволіссям і скельно-лишайниковими ландшафтами. Майже 90 % території заповідника вкрито лісами — переважно пралісами. У заповіднику охороняється понад 1000 видів вищих рослин, 64 види ссавців, 173 види птахів, 9 видів плазунів, 13 видів земноводних, 23 види риб, понад 10 тис. видів безхребетних тварин. Тут представлені найкраще збережені карпатські екосистеми, які слугують сховищами для багатьох рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин. 64 види рослин і 72 види тварин заповідника занесено до Червоної книги України та Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи (МСОП).

В Українських Карпатах існує багато екологічних проблем: вирубування лісів, розорювання Закарпатської низовини тощо.

Дискусійний клуб

Чи можуть Українські Карпати стати центром міжнародного туризму?

Висновки

  • Українські Карпати є частиною великої гірської системи, яка утворилася приблизно 25 млн років тому.
  • Формування гір триває донині, про що свідчать повільні підняття окремих ділянок гір і періодичні землетруси.
  • У Карпатах сформувалася найгустіша річкова мережа в Україні.
  • Кількість сонячного тепла й опадів зумовила оригінальність і розмаїття рослинності й тваринного світу Карпат.
  • Виокремлюють п’ять основних поясів рослинності.

Основні терміни й поняття

Полонини — субальпійські та альпійські луки Українських Карпат.

Запитання та завдання

  • 1. Розкажіть про утворення й геологічну будову Карпатських гір.
  • 2. Чому в Карпатах випадає більше опадів, ніж на рівнинній частині України?
  • 3. Охарактеризуйте рослинність Українських Карпат.
  • 4. Порівняйте тваринний світ Карпат і зони мішаних лісів. У чому подібність і відмінність їх видового складу? Чим вони зумовлені?
  • 5. Охарактеризуйте одну природоохоронну територію Українських Карпат (на вибір) за планом: а) назва; б) рік створення; в) географічне положення; г) рослини, які охороняються; ґ) тварини, які охороняються.

Практикум

  • За допомогою карт атласу й тексту підручника складіть порівняльну характеристику Закарпатської низовини та Передкарпатської височини за таким планом: а) географічне положення; б) тектонічна структура; в) корисні копалини; г) середні температури липня, січня; річна кількість опадів; ґ) ґрунти; д) річки; е) рослинність і тваринний світ; є) господарське використання природних ресурсів.
  • Позначте на контурній карті природоохоронні території Українських Карпат.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду