Войти
Закрыть

Що значить для китайця рис?

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Що значить для китайця рис?

Для китайців рис — найважливіший продукт харчування, особливо в південних і центральних районах. Неврожай рису означає голод для мільйонів людей.

Чому так люблять рис у Китаї? Секрет у тому, що жодна інша продовольча культура не може дати таких високих урожаїв, як поливний рис. Урожайність рису виявилася найважливішим фактором у найбагатолюднішій у світі країні, де землі мало, і тому кожен клаптик її дбайливо оброблений. Крім того, за поживністю рис поступається тільки пшениці й може давати по 2—3 врожаї на рік. Правда, рис вимагає багато вологи, сонячного світла й тепла, але клімат Центрального й Південного Китаю дає все це з лишком.

Рис у Китаї вирощують від глибокої давнини, і за цей час селяни вивели близько 10 тисяч його сортів. Одні сорти дозрівають швидше, інші — довше. Більшість сортів потребує затоплення полів водою, але є і такі, які ростуть на звичайному ґрунті.

З насіння рису спочатку вирощують розсаду, і тільки через місяць молоді рослини пересаджують у поле. Рис можна вирощувати на одному й тому самому полі багато років поспіль.

Із зерен рису готують різні страви, роблять крохмаль і напої. Рисовою соломою криють дахи. З неї ж роблять капелюхи й накидки від дощу, плетуть взуття, циновки й кошики, парасольки й віяла. Солома йде на підстилку худобі й для виготовлення паперу. Рисові поля використовують і з іншою метою: тут, на затоплених водою просторах, розводять рибу.

З Енциклопедії «Я пізнаю світ. Країни та народи»

  • Чому в Китаї люблять рис?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація