Войти
Закрыть

Заходи щодо раціонального використання природних ресурсів та охорони довкілля

8 Клас , Географія 8 клас Топузов, Надтока, Покась

 

§ 43. Заходи щодо раціонального використання природних ресурсів та охорони довкілля

  • У яких природоохоронних заходах, що здійснюються у вашій місцевості, ви брали участь?
  • Що таке природокористування в умовах сталого розвитку?

ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВИ Й ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. В Україні діє розвинена мережа державних і громадських природоохоронних організацій. До них належать: Українське товариство сталого розвитку природокористування, Українська екологічна асоціація «Зелений світ», Міжнародна організація «Громадська ініціатива», Всеукраїнський комітет підтримки ООН щодо навколишнього середовища. Долучитися до їхньої діяльності може кожен з нас. Адже всі ми зобов'язані підтримувати чистоту й порядок на нашій українській землі.

• Пригадайте, що належить до природно-заповідного фонду України. Які з цих об’єктів є у вашій місцевості?

ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНІ об’‎єкти СВОЄЇ МІСЦЕВОСТІ. Територія України, як ви вже знаєте, багата на ландшафтні комплекси й природно-заповідні території. Усі ці об’‎єкти підлягають дослідженню на краєзнавчому рівні, тобто потребують вашої уваги, юні дослідники природи. Залежно від того, де ви живете — у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Луганській, Сумській, Чернігівській області чи Криму, — маєте змогу долучитися до вивчення місцевих заказників, урочищ, пам'яток природи тощо.

Найпоширенішими в областях України є заказники, у яких охороняють рослини, тварин та природні ресурси. Зокрема, у Дніпропетровській області є такі заказники: ландшафтні (Дніпродзержинський правобережний, Гришаї), лісові (Балка Парна), ботанічні (Балка Бубликова, Балка Орлова), орнітологічний (Заплава річки Базавлук) тощо.

На території Київської області найвідомішими заказниками є: «Дзвінківський», «Ковалівський яр», «Чернинський», «Глибокий ліс», «Чорнобильський спеціальний», «Гайдамацьке болото» та ін.

Територія Криму просто рясніє природоохоронними об’єктами. Серед них — 33 заказники державного значення. До ландшафтних заказників належать: Мис Айя, Байдарський перевал, Великий каньйон Криму, Плакуча скеля та ін.

Унікальними природними об’єктами є пам’ятки природи, які становлять важливу наукову, історико-меморіальну або культурно-естетичну цінність. На Київщині це: «Відслонення богуславських гранітів», «Дуби княгині Ольги», «Ново-Петрівський геологічний розріз», «Дуб Прадуб», «Витоки струмка Дніприк» та ін. (мал. 148).

Мал. 148. 700-річний дуб на острові Хортиця (Запорізька область). За легендою, під ним запорожці писали листа турецькому султанові, а Богдан Хмельницький збирав військо для битви під Жовтими Водами

На жаль, нині це історичне дерево, попри піклування про нього, перебуває під загрозою зникнення. Висловіть свою думку, як можна подовжити його існування:

  • природним шляхом, спостерігаючи за його відмиранням;
  • перетворити дуб на історичний меморіал, використавши нестандартне рішення (запропонуйте яке).

Яскравим прикладом місцевих пам'яток природи є Заліщицький парк площею 5 га в Тернопільській області. Як природоохоронний об’єкт він діє з 1968 р. Парк заснований наприкінці ХІХ ст. на терасі лівого берега Дністра. У ньому зростають дерева, кущі й ліани 45 видів. Серед них — 25 екзотичних рослин, зокрема гінкго дволопатеве (діаметр близько 1,5 м, заввишки 22 м). Крім цього, є рідкісні дерева бундука канадського, висота яких сягає 20 м. Росте чимало дерев, діаметр яких перевищує 1 м.

На території Київської області налічується понад 190 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 112 тис. га. У Львівській області — 347 об’єктів загальною площею 64,563 тис. га. Скориставшись джерелами мережі Інтернет, дізнайтеся про кількість і площу природоохоронних об’єктів у вашій області.

Особливе значення мають кількасотлітні дендрологічні пам’ятки (з грец. dendron — дерево). Зазвичай це дерева віком 300 і більше років: тиси, дуби, липи. Найстарішими деревами на території нашої держави є 2000-річна маслина та 1700-річна фісташка в Нікітському ботанічному саду (Крим), 1300-річний дуб на Закарпатті, 600-річна липа Богдана Хмельницького на Львівщині, три 1000-річні дуби Тараса Шевченка та 1000-річний дуб Максима Залізняка на Черкащині. У м. Яготин (Київська область) на вул. Незалежності, 55, росте 700-річний дуб, обхват стовбура якого становить 6,45 м.

У дендрологічних парках представлені ексклюзивні й колекційні породи дерев, розташованих за географічною, екологічною або декоративною ознакою на відкритій території. Серед них — Національний ботанічний сад ім. Миколи Гришка в м. Києві. За різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території та рівнем наукових досліджень він посідає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи. До складу ботанічного саду входить вісім наукових відділів, унікальний колекційний фонд саду налічує близько 11 180 видів рослин.

ГЕОгалактика

Пошук рідкісних рослин зі своєю історією триває. Долучитися до цього може кожен з вас. Дізнайтеся, чи є у вашому населеному пункті столітні дерева. Їхній вік визначають за обхватом стовбура. Наприклад, якщо на висоті 1,3 м дуб має обхват 6 м, то його вік становить 600-700 років. А якщо обхват липи на зазначеній висоті сягає 5 м, то вона прожила 500 років.

Національні парки створені з метою забезпечення відпочинку та оздоровлення людей. Так, у 2007 р. на території Волині створено Національний природний парк «Прип'ять-Стохід», який об'єднав усі заповідні об’‎єкти Любешівського району. Відомим на всю країну є Шацький національний природний парк загальною площею 48 977 га, більшу частину якого становлять озера.

Чи знаєте ви, що...

Науковці стверджують, що в найближчі 20-30 років через техногенні зміни в навколишньому середовищі світ може втратити більш як 1 млн видів рослин і тварин. Швидкість вимирання видів сьогодні в 1000 разів перевищує природну. Близько 10 % видів рослин зони помірного клімату та 11 % видів птахів світу опинилися під загрозою зникнення.

Неабиякою красою та естетикою природи відрізняються парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, над якими працювали найкращі ландшафтні дизайнери України. На Київщині налічується 11, на Одещині — 21 такий парк. На території Харківської області розташовані такі пам'ятки садово-паркового мистецтва: Палацово-парковий комплекс «Старомерчанський», парки: Краснокутський, Наталіївський, Шарівський.

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ. Нині актуальним є питання гармонійного життя людини не лише в суспільстві, а й у природному середовищі. Досягти цілісності тріади «Людина — Суспільство — Природа» дає змогу реалізація цілей сталого розвитку, однією з яких є охорона довкілля. Визначальним у цьому є дотримання принципів раціонального природокористування:

  • баланс між антропогенним навантаженням та відтворенням ресурсів;
  • збереження цілісності всіх екосистем у процесі господарського використання;
  • збереження природного кругообігу речовин у процесі антропогенної діяльності.

Деградація природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища та втрата біологічного розмаїття скорочують здатність екологічних систем до самовідновлення. Біологічна різноманітність — це запорука стійкості, витривалості як окремих екосистем, так і біосфери в цілому.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1. Основна діяльність громадських і державних природоохоронних організацій полягає у здійсненні моніторингу екологічного стану довкілля та оприлюдненні його результатів.

2. Забруднення навколишнього середовища і втрата біологічного різноманіття скорочують здатність природного середовища до самовідновлення.

3. Сталий розвиток має забезпечувати цілісність і взаємодію біологічних та фізіологічних природних систем.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1. Які природоохоронні організації діють в Україні?

2. Чи всі природні комплекси нашої держави мають природоохоронні території? Відповідь підтвердіть прикладами.

3. Що чекає нашу природу в найближчі 20-30 років? Поміркуйте, як уникнути негативних наслідків.

4. Що таке раціональне природокористування? Які заходи необхідно здійснювати для реалізації раціонального використання багатств природи?

ПРАКТИЧНА РОБОТА 10

Позначення на контурній карті об’єктів природно-заповідного фонду України

Для виконання цієї практичної роботи вам знадобляться: учнівський атлас, карта природно-заповідного фонду України, контурна карта.

1. Позначте на контурній карті об’‎єкти природно-заповідного фонду України та підпишіть їхні назви: біосферні заповідники: Асканія-Нова, Карпатський, Дунайський, Чорноморський; природні заповідники: Карадазький, Український степовий (з усіма філіалами), «Медобори», Канівський, Поліський; національні природні парки: Карпатський, Шацький, «Синевир», «Подільські Товтри»; регіональний ландшафтний парк «Меотида».

2. Підготуйте повідомлення до 8 хв про один із цих природоохоронних об’єктів (на вибір), використовуючи фото- або відеоматеріали.

Проведіть ДОСЛІДЖЕННЯ

Зміни природи своєї місцевості під впливом діяльності людини

Для виконання цього дослідження вам знадобляться: карти природно-заповідного фонду України та світу, інші джерела географічної інформації.

1. Дослідіть природні ландшафти своєї місцевості.

2. Опишіть процес оновлення й використання цих ландшафтів.

3. Укажіть вияви позитивного й негативного впливу людини на природу своєї місцевості.

Мої компетентності: самоперевірка знань і досягнень

1. Укажіть тектонічну структуру, до якої приурочені родовища залізних руд.

  • А Скіфська плита
  • Б Дніпровсько-Донецька западина
  • В Карпатський складчастий масив
  • Г Український щит

2. Зазначте головну гірську материнську породу ґрунтоутворення в лісостеповій і степовій зонах України.

  • А моренний суглинок
  • Б лесовидний суглинок
  • В алювіальні відклади
  • Г вапняки

3. Позначте тип ґрунтів, які сформувалися в умовах сухих причорноморських і присиваських степів на степових ділянках за недостатнього зволоження й бідної рослинності.

  • А буроземи
  • Б чорноземи
  • В підзолисті
  • Г каштанові

4. Укажіть, яка із зазначених рослин є характерною для лісостепової зони.

  • А лаванда
  • Б бук
  • В полин
  • Г ліщина

5. Зазначте вид риб, характерний тільки для Азовського моря.

  • А оселедець
  • Б білуга
  • В сріблястий карась
  • Г пеленгас

6. Укажіть три річки, які належать до басейну Чорного моря.

  • 1 Кальміус
  • 2 Самара
  • 3 Молочна
  • 4 Сейм
  • 5 Салгир
  • 6 Інгулець

7. Укажіть з-поміж згаданих природоохоронних об’єктів біосферний заповідник.

  • А Асканія-Нова
  • Б Самарсько-Орільський
  • В «Святі гори»
  • Г Канівський

8. Установіть відповідність між видами корисних копалин та їхніми родовищами в межах України.

  • А нафта
  • Б марганцева руда
  • В кам’яна сіль
  • Г ртутна руда
  • 1 Нікопольське
  • 2 Артемівське
  • 3 Охтирське
  • 4 Микитівське
  • 5 Іршанське

9. Установіть відповідність між формами рельєфу та їхніми основними характеристиками.

  • А низовини
  • Б височини
  • В плоскогір'я
  • Г гори
  • 1 Ділянки земної поверхні з різкими коливаннями висот і контрастними формами рельєфу, піднесені вище 600 м над рівнем моря
  • 2 Рівнина, що має висоту над рівнем моря не більш як 200 м
  • 3 Рівнина, що має висоту над рівнем моря не більш як 500 м
  • 4 Рівнина, що має висоту над рівнем моря понад 500 м
  • 5 Форми рельєфу, що утворюються внаслідок зминання земної кори в складки

10. Установіть відповідність між найвищими вершинами й елементами рельєфу, яким вони відповідають.

  • А Бельмак-Могила
  • Б Могила Мечетна
  • В гора Берда
  • Г гора Роман-Кош
  • 1 Хотинська височина
  • 2 Приазовська височина
  • 3 Донецький кряж
  • 4 Кримські гори
  • 5 Східні Бескиди
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Топузов, Надтока, Покась", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду