Войти
Закрыть

Економічно активне населення. Зайнятість населення

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань

 

§ 64. ЕКОНОМІЧНО АКТИВНЕ НАСЕЛЕННЯ. ЗАЙНЯТІСТЬ НАСЕЛЕННЯ

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

• Пригадайте загальний рівень зайнятості в Україні.

• Назвіть середній рівень безробіття в Україні.

• Економічно активне населення регіонів. Подібно до інших важливих демографічних показників, чисельність економічно активного населення різниться у різних регіонах країни. Звертає на себе увагу той факт, що столиці України притаманний досить високий відсоток економічно активного населення - понад 67 % (1 млн 467 тис. осіб).

Серед областей вирізняються передусім Рівненська (понад 64 %), Харківська і Чернігівська - у кожній майже 64 %. Найменше економічно активного населення в Івано-Франківській (58,6 %), Луганській (58,7 %) і Тернопільській (59,6 %) областях.

Чисельність економічно активного населення є мінливою. За даними Державної служби статистики, у середньому у І півріччі 2015 р. найвищий рівень економічної активності був у Дніпропетровській області та Києві, а найнижчий - у Волинській, Донецькій, Тернопільській, Хмельницькій та Івано-Франківській областях.

• Особливості зайнятості населення. Зайняте населення так само розподілено по території України нерівномірно. Найбільше зайняте населення у промислово розвинених регіонах - Дніпропетровській (60,2 %), Харківській (59 %), Запорізькій (58 %) областях, найменше на заході - у Тернопільській (52,9 %), Івано-Франківській (53,9 %), Хмельницькій (54,7 %). Через особливу ситуацію на сході країни закономірно низьку зайнятість демонструють Луганська і Донецька області - 52 % і 54,2 % відповідно.


Невисока зайнятість населення в ряді областей спричинює відповідно високий рівень безробіття (див. Додаток). У багатьох з них відсоток безробітних перевищує середній показник безробіття по країні. Але особливо вирізняються Житомирська і Полтавська області, в кожній з яких 11,5 % економічно активного населення є безробітними. Так само високі показники безробіття демонструють Луганська, Тернопільська і Чернігівська області - 11,4 %, 11,3 % і 11,2 % відповідно. Найнижчий відсоток безробітних у Києві, а також в Одеській, Харківській, Київській областях.

За станом на І півріччя 2015 р. найвищий рівень зайнятості спостерігався у Києві (62,0 %) і Дніпропетровській (61,7 %) області, а найнижчий - у Донецькій (50,7 %) і Тернопільській (51,4 %) областях. Найнижчий рівень безробіття спостерігався у Києві (6,5 %) і в Одеській (6,8 %) області, а найвищий - у Тернопільській (11,8 %), Полтавській (12,8 %), Донецькій (13,6 %) і Луганській (15,6 %) областях.

ГОЛОВНЕ

• Чисельність економічно активного населення різниться у різних регіонах країни.

• Київ має високий відсоток економічно активного населення.

• Найбільше зайняте населення у промислово розвинених областях.

• Відсоток безробітних коливається залежно від регіону в межах 6,7-11,5 % кількості економічно активного населення.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1. Яке місце серед інших посідає ваша область за чисельністю економічно активного населення?

2. Наскільки мінливими є показники кількості економічно активного населення і його зайнятості?

3. Визначте регіональні особливості зайнятості населення.

4. Поясніть низьку зайнятість у деяких індустріальних областях.

5. Проаналізуйте ситуацію у вашому регіоні щодо зайнятості населення і спрогнозуйте її наслідки.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація