Войти
Закрыть

Зайнятість населення в Україні

8 Клас , Географія 8 клас Довгань, Стадник

 

§ 53. Зайнятість населення в Україні

Ви дізнаєтесь:

• про кількість і якість трудових ресурсів України

• про економічно активне населення нашої країни

• про зайнятість населення та безробіття в Україні

Пригадайте:

• що таке трудові ресурси, економічно активне населення, депопуляція

• характерні риси вікової структури населення України

• показники безробіття

Кожна нація має власний менталітет — особливі, типові риси, які впливають на поведінку в суспільстві, родині, на продуктивність праці. Менталітету українців властиві поєднання нестримного прагнення особистої незалежності й толерантного ставлення до поглядів інших людей, любов до землі, сумлінність у праці.

1. Трудові ресурси та економічно активне населення України.

В Україні працездатними вважаються чоловіки і жінки віком від 16 до 59 років (з урахуванням поступового підвищення пенсійного віку жінок). Отже, основу трудових ресурсів становить населення середнього віку. При цьому молодь до 20 років переважно навчається і не виходить на ринок праці.

Як і в більшості сусідніх держав, кількість трудових ресурсів в Україні за останні 20—25 років зменшилася. Це насамперед пояснюється депопуляцією. Також для України характерним є збільшення середнього віку населення. Крім природних чинників на це впродовж певного періоду негативно впливала міжнародна міграція. Така ситуація приводить до формування несприятливої вікової структури трудових ресурсів і впливає на їх якість: із віком люди стають менш мобільними, неохоче змінюють спеціальність і місце роботи, частіше хворіють. Це створює певні перешкоди для запровадження новітніх технологій і відповідної перекваліфікації працівників.

Існують внутрішні відмінності в забезпеченості трудовими ресурсами. Завдяки більш сприятливій демографічній ситуації в західній частині України більшою є питома вага населення працездатного віку. У центральній, південній і східній частинах частка працездатного населення молодшого віку нижча, ніж на заході (особливо гострою є проблема «старіння» робочої сили в Чернігівській, Сумській, Запорізькій та Луганській областях). Проте кількість трудових ресурсів тут більша, оскільки більшою є кількість населення.

Майже 90 % зайнятих у господарстві становлять фахівці з вищою та середньою освітою. На 2015 р. серед зайнятого населення 20 % працює в промисловості та будівництві, 17 % — у сільському господарстві, майже 20 % — у торгівлі, 15 % — у галузі освіти та охорони здоров’я. Загалом кількість зайнятих у промисловості за останні 25 років зменшилася, а у сфері послуг — збільшилася. Найбільш високий рівень зайнятості в промисловості мають Дніпропетровська та Запорізька області. Найнижча частка зайнятих у промисловості спостерігається у Вінницькій, Волинській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернігівській областях. Тут досить велика питома вага зайнятих у сільському господарстві.

Економічно активне населення віком 15—70 років у 2015 р. склало 18,2 млн осіб, або 62,3 % населення відповідної вікової групи (мал. 1). За міжнародними стандартами цей показник є досить високим.

2. Проблеми зайнятості населення.

Сучасний етап соціально-економічного розвитку України не забезпечує повного використання економічно активного населення. Його частка в останні роки зменшується.

В Україні використовується поняття зареєстрованого безробіття, рівень якого у 2015 р. становив 1,8 %. Однак офіційний показник не відображає прихованого безробіття (робота неповний тиждень, збереження робочого місця без реального відпрацювання, вимушений достроковий вихід на пенсію), а також безробіття без звернення до Державної служби зайнятості. Тому рівень безробіття, розрахований за методологією Міжнародної організації праці (МОП), у п’ять разів перевищує зареєстроване безробіття.

У 2015 р. максимальне значення рівня безробіття, розрахованого за методологією МОП, спостерігалося в Луганській, Донецькій, Полтавській та Чернігівській областях (від 11,5 до 15,6 %), мінімальне — у місті Києві, Харківській, Одеській, Київській та Дніпропетровській областях (від 6,8 до 7,1 %).

Серед офіційно зареєстрованих безробітних 2/3 становили жителі міських населених пунктів, решту — сільські жителі. Щодо статево-вікової структури, то понад 60 % безробітних складають жінки, причому третина з них віком до 35 років. Порівняно високим є рівень безробіття також серед осіб передпенсійного віку. Зазначимо, що розрахунки за методологією МОП свідчать, що серед чоловіків безробітних більше, ніж серед жінок.

Мал. 1. Динаміка економічно активного населення України (млн осіб).

* Дані без урахування тимчасово окупованої території АР Крим, м. Севастополя й частини Донецької та Луганської областей.

Економічно неактивне населення у 2015 р. становило 12,1 млн осіб. Із них кожен другий — пенсіонер, кожен п’ятий — учень або студент, також кожен п’ятий зайнятий у хатньому господарстві.

На сучасному етапі основне завдання держави полягає в нормалізації ринку праці та скороченні безробіття (як зареєстрованого, так і прихованого). Це можна зробити завдяки сприянню розвитку дрібного та середнього підприємництва шляхом зменшення податкового тиску, залучення конкуренції, допомоги з працевлаштування, створенню сприятливих умов для бажаючих отримати нову спеціальність під певні робочі місця тощо (мал. 2).

Мал. 2. Для розв'язання проблеми безробіття в Україні формується система соціального захисту населення. Вона включає розгалужену мережу служб зайнятості, центрів підготовки та перепідготовки працівників.

Головне

• Кількість трудових ресурсів в Україні за останні 20—25 років зменшилася.

• 90 % трудових ресурсів країни складають фахівці з вищою та середньою освітою.

• Серед зайнятого населення кожний четвертий працює в сільському господарстві, кожний п’ятий — у промисловості, кожний сьомий — у торгівлі.

• Сучасний етап соціально-економічного розвитку України не забезпечує повного використання праці економічно активного населення.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Назвіть кількісні та якісні характеристики трудових ресурсів України. 2. У яких сферах спостерігається максимальна економічна активність населення? Чому? 3. Які відмінності існують у складі зайнятого населення? 4. Як змінюється рівень безробіття в різних областях України? 5. Чому розрахунки кількості безробітних за методологією МОП відрізняються від офіційної кількості зареєстрованих безробітних?

Поміркуйте

1. Чому для сучасного господарства характерний випереджальний розвиток у сфері послуг? 2. За яких умов частина економічно неактивного населення може перейти в групу зайнятого населення? 3. Чому частина безробітних не звертається до Державної служби зайнятості? 4. Якою є мета створення системи соціального захисту населення?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Довгань, Стадник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду