Войти
Закрыть

Водні ресурси України

8 Клас , Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко

 

§ 27. Водні ресурси України

Пригадайте: 1. Що таке водні ресурси? 2. Чи є на території вашої області річки й озера? 3. Які ще види вод суходолу знаходяться на території вашої місцевості? 4. Які штучні водойми розташовані на території вашої області?

Водні ресурси України та їх значення. В Україні налічується 63 119 річок, у тому числі 9 великих (площа водозбору понад 50 тис. км2); 81 середня (від 2 до 50 тис. км2) і 63 029 малих річок (менше 2 тис. км2). Загальна довжина річок становить 206,4 тис. км, причому 90 % припадає на малі річки.

В Україні розвідано майже 90 родовищ мінеральних вод. Більшість із них активно використовується. Радонові води є у Вінницькій, Київській і Хмельницькій областях, бромні — у Запорізькій і Волинській. У Прикарпатті та Закарпатті на базі мінеральних вод працюють відомі курорти «Поляна», «Свалява», «Трускавець», «Моршин», «Шаяни» та ін. У Закарпатській області є запаси термальних вод.

Вода забезпечує виробництво продовольства, бере участь у збереженні екосистеми території. Частина користувачів (промисловість, сільське й комунальне господарства) безповоротно забирають воду з річок, озер, водосховищ і водоносних горизонтів. Інші використовують не саму воду, а її енергію, водну поверхню або ж водоймище загалом (гідроенергетика (мал. 78), водний транспорт, рибництво). Водойми мають велике значення для відпочинку, туризму та спорту. Частину поверхневих і підземних вод, яку можна використовувати для забезпечення потреб населення та різних видів господарської діяльності, називають водними ресурсами (мал. 79). Понад 75 % населення України споживає воду з поверхневих джерел водопостачання.

Загалом територія України недостатньо забезпечена водними ресурсами. Запаси прісної води в країні в середньому становлять лише 1 тис. м3 на одного мешканця. За цим показником Україна посідає одне з останніх місць у Центральній Європі. Забезпечення водою різних регіонів України неоднакове. Найкраще забезпечена водними ресурсами північно-західна частина країни, а на півдні відчувається гострий дефіцит води.

Мал. 78. Дніпрогес

Мал. 79. Використання водних ресурсів України

Стан водних ресурсів в Україні. Дефіцит водних ресурсів в Україні та зниження якості питної води — одні з найгостріших екологічних проблем держави. У більшості водозбірних басейнів України вода класифікується, як «забруднена» і «брудна». Найгірша ситуація в басейнах Дніпра, Сіверського Дінця, приазовських річок і деяких приток Західного Бугу й Дністра.

Високий рівень забруднення, незадовільний стан систем життєзабезпечення, швидке зростання населення міст і розширення їх територій призвели до того, що більшість поверхневих вод непридатні до використання. Екологічно проблемними стали місто Київ, міста «мільйонники», а також східна частина України. Майже 1200 населених пунктів частково або повністю закуповують привозну питну воду.

Через забруднення й нераціональне використання кількість водних ресурсів України зменшується, а їх якість погіршується (табл. 8). Потрібно шукати шляхи збереження вод та їх економного використання. Задоволення потреб населення у воді та забезпечення екологічної рівноваги можливі за умови покращення якості питної води, раціонального використання води підприємствами всіх галузей господарства та відтворення водних ресурсів.

Таблиця 8

Забруднення поверхневих і підземних вод

Охорона водних ресурсів. Збереження й захист водних об’єктів та їх раціональне використання — одна з найважливіших проблем, яка потребує нагального вирішення. Основними напрямами діяльності з охорони водних ресурсів мають бути впровадження нових технологічних процесів і перехід на замкнуті цикли водопостачання, коли очищені стічні води не скидаються, а повторно використовуються у виробничих процесах. Необхідно забезпечити дотримання технологічних норм використання і споживання водних ресурсів, підтримання в належному робочому стані устаткування й очисних споруд, своєчасне збирання твердих побутових відходів, дотримання режиму використання водоохоронних зон і прибережних смуг, контроль за використанням і зберіганням мінеральних та органічних добрив, нафтопродуктів, отрутохімікатів тощо.

Раціональне використання й охорона водних ресурсів — ключ до вирішення «водної» проблеми як на рівні України, так і на світовому рівні.

Дискусійний клуб

Як ви розумієте вислів: «Без води — і ні туди, і ні сюди»?

Висновки

  • Територія України забезпечена водними ресурсами нерівномірно: їх надлишок спостерігається у північно-західній частині країни, а на півдні та сході — дефіцит.
  • Через забруднення кількість водних ресурсів у країні скорочується.
  • Основну роль у водопостачанні відіграють річки, озера, підземні води, штучні водні об’єкти.

Основні терміни й поняття

Водні ресурси — частина поверхневих і підземних вод, яка може бути використана для забезпечення потреб населення та господарської діяльності.

Запитання та завдання

  • 1. Що таке водні ресурси? Якими водними ресурсами забезпечена територія України?
  • 2. Чи багата ваша місцевість на водні ресурси? Проаналізуйте водні ресурси вашої області. Як забезпечити охорону водних ресурсів?
  • 3. Назвіть і проаналізуйте причини дефіциту прісної води в Україні.
  • 4. Охарактеризуйте річку, яка протікає поблизу вашого населеного пункту, скориставшись тематичними картами атласу та кліматограмами. Оцініть раціональність водокористування і складіть гідрологічний прогноз.

Дослідження

Проаналізуйте рівень забезпечення водними ресурсами різних територій України, користуючись картами атласу та статистичними даними.

Готуємося до наступного уроку

Підготуйте повідомлення про дослідження ґрунтів України вченим-дослідником В. Докучаєвим.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ

(за темою «Води суходолу та водні ресурси»)

1. Що належить до вод суходолу? Які води суходолу є у вашій місцевості?

2. Намалюйте схему будови річкової долини й підпишіть її складові.

3. Поясніть, як утворюються меандри. Для яких річок вони характерні?

4. Назвіть і покажіть на карті основні річкові басейни України. Що є їх межами?

5. Що впливає на характер течії річки? Наведіть приклади.

6. Дайте визначення понять «межень», «повінь» і «паводок». Чи характерні паводки для річок вашої місцевості? У який період на річках спостерігається повінь і межень?

7. Знайдіть на карті України міста Трускавець, Моршин, Ужгород, Миргород, Саки. Чим вони відомі не тільки в Україні, а й у світі?

8. Чому болото називають «коморою сонця»? Що це означає? Як людина може використовувати «комору сонця»?

9. Чому кажуть: «Де вода пробереться, того й набереться»? Чи може вода в природі бути абсолютно чистою?

10. Уявіть, що ви інженер-гідролог. Яких заходів ви вжили б, щоб вода на території вашої області була чистою?

11. На якій річці розташоване ваше місто (селище, село)? Визначте її місце в річковій системі. Намалюйте умовну схему річкової системи, до якої входить ваша річка.

12. Поясніть, чому спорудження на Дніпрі водосховищ призвело до підтоплення значних територій.

13. Визначте похил річки Дністер, якщо її витік розташований на висоті 1000 м над рівнем моря, гирло — на висоті 0 м, а довжина річки становить 1362 м.

14. Доведіть на прикладах, що значення річок із часом змінюється.

15. Чи можна назвати річкову мережу «картосхемою» розселення населення? Обґрунтуйте відповідь.

16. Чи правильне твердження «річки — продукт клімату»?

17. Заповніть у зошиті таблицю, уписавши в колонки праві й ліві притоки Дніпра.

18. Визначте падіння річки Сули (довжина 363 км), якщо її витік знаходиться на висоті 155 м, а гирло - на висоті 80 м над рівнем моря.

19. Витік річки Рось знаходиться в балці Дубина між селами Левківка та Ординці Погребищенського району Вінницької області на висоті 270 м над рівнем моря. Гирло — поблизу села Хрещатик Черкаського району Черкаської області на висоті 70 м над рівнем моря. Визначте падіння й похил річки Рось, якщо її довжина становить 346 км.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду