Войти
Закрыть

Різноманітність тваринного світу

8 Клас , Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 31. Різноманітність тваринного світу

Пригадайте: 1. Яке значення тварин у житті й діяльності людини? 2. Що таке Червона книга України? 3. Які ви знаєте заповідні території в Україні?

Розмаїття природних умов зумовлює багатство тваринного світу України. Нині на території країни мешкає понад 45 тис. видів тварин, зокрема 108 видів ссавців, 369 видів птахів і 170 видів риб.

Тваринний світ, як і рослинність, змінювався впродовж геологічних періодів та історичних епох. Дослідники вважають, що наприкінці палеогену тут водилися свиноподібні тварини, безрогі носороги, із птахів — баклани, мартини, кулики, качки, лелеки, сови, у річках жили крокодили, а в морях — хижозубі кити. Наприкінці неогену, коли площа суходолу досягла сучасних розмірів, до складу фауни входили: із ссавців — коні-гіпаріони, жирафи, мавпи (макаки), дикобрази, шаблезубі тигри, ведмеді, лисиці, їжаки, хохулі, зайці; з птахів — марабу, страуси, фламінго, дикі кури. Під час наступу льодовика багато цих тварин вимерло. Замість них з’явилися волохатий носоріг, велетенський і північний олені, печерні ведмідь і лев, гієна плямиста.

Коли кліматичні умови стали наближеними до сучасних, фауна збідніла, однак з’явилося багато нових видів. Тут водилися зубри (мал. 94), дикі коні — тарпани, первісні бики — тури, дикі осли — кулани, сайгаки, ведмеді, траплялися леви й гієни. Із зростанням кількості населення та розвитком сільськогосподарського виробництва змінювалась і фауна. У XVI ст. зникли кулани, які водилися на Поліссі; у лісостеповій і степовій зонах зникли дикі коні, сайгаки, піскухи; в Українських Карпатах — сарна, заєць біляк, біла куріпка.

Дискусійний клуб

Чи зміниться тваринний світ України в разі зміни інших компонентів природи?

Мал. 94. Зубр

Мал. 95. Рись

Мал. 96. Ящірка

Закономірності поширення видів тварин в Україні. На території України для кожного природного комплексу характерні певні види тварин. Виокремлюють основні зональні (Полісся, лісостеп, степ) та азональні (Українські Карпати, Кримські гори, Азово-Чорноморське узбережжя) типи фауни.

Для зони мішаних і широколистих лісів характерні такі види тварин, як лось, козуля, свиня дика, олень благородний, білка, куниця лісова, борсук), соня лісова. Трапляються рись (мал. 95), бурий ведмідь, заєць біляк. У лісах, на луках і болотах водяться полівка лісова, кріт, лісова й польова миші, бурозубка звичайна, досить багато лисиць і вовків. З птахів водяться тетерук, рябчик, глухар, дятел чорний, шпак, синиця, дика качка, кулик, деркач, журавель сірий, дикий голуб. З плазунів поширені гадюка звичайна, вуж звичайний, ящірка прудка (мал. 96), болотяна черепаха. Із земноводних водяться тритони, ропухи, жаби, з комах — сосновий і непарний шовкопряди, короїд, хрущ, ґедзь. Ґедзів багато в заболочених місцевостях.

У тваринному світі лісостепової зони поєднуються лісові й степові види. У лісах водяться білка, борсук, козуля, дика свиня. Для відкритих просторів характерні ховрах, сліпак, хом’як, сіра полівка. З птахів водяться куріпка сіра, перепілка, ракша, іволга, сорокопуд, дятел строкатий (мал. 97), чайка, лелека білий, з комах — озима совка, буряковий довгоносик, клоп-черепашка та ін.

У степовій зоні найтиповішими представниками ссавців є ховрах сірий, тушканчик великий, полівки сіра й степова, хом’як сірий, сліпак, тхір степовий, куниця кам’яна, дикий кролик. У південно-східних районах поширені бабак, лисиця-корсак, тхір-перев’язка, їжак вухатий. З птахів — жайворонок, перепілка, вівсянка, куртка сіра, рожевий шпак. Зрідка трапляються дрохва, степовий журавель, степовий орел, канюк. Типовими степовими плазунами є полоз жовтобрюхий і гадюка степова.

Мал. 97. Дятел

На Азово-Чорноморському узбережжі, де степові ділянки чергуються з піщаними косами, заплавними лісами, луками й болотами, лиманами та прибережними морськими просторами, тваринний світ багатий і різноманітний. Крім степових тварин також водяться болотні й водоплавні. З птахів характерні чайка, мартин сріблястий, норець, качка, чапля, бугай. У дельтах Дунаю, Дністра й Дніпра гніздяться гуска сіра, лебідь-шипун, пелікан. У заповідниках реакліматизовано оленя звичайного й бабака, акліматизовано оленя плямистого, ондатру, фазана.

В Українських Карпатах водяться козуля, олень, свиня дика, білка, куниця, борсук, полівка, бурозубка. Трапляються лось, ведмідь, рись, дикий кіт.

З птахів — глухар, тетерук, рябчик, дятел, шишкар, беркут, шуліка, сова; з плазунів — полоз, гадюка, мідянка, вуж, ящірка. Поширені короїди смерековий і буковий, непарний шовкопряд, букова плодожерка.

У Кримських горах мешкають олень, козуля, куниця кам’яна, борсук, кажан, лісова миша, муфлон. З птахів — гриф чорний і сип білоголовий (мал. 98), сойка чорноголова, мухоловка, синиця; з плазунів — гекон кримський, полоз леопардовий, ящірки; із земноводних — тритон гребінчастий, ропуха, квакша. Серед комах багато середземноморських видів (восковик, ковалик, хрущ кримський, богомол кримський, цикада). У карпатських річках водяться форель і харіус, у великих водосховищах — цінні промислові риби: судак, лящ, сазан, акліматизувалися білий амур і товстолобик.

Мал. 98. Сип білоголовий

Фауна Азовського моря й узбережжя Чорного моря має багато спільного, оскільки басейни сполучені Керченською протокою, що сприяє міграції риб багатьох видів. Однак є й специфічні місцеві види. Для Азовського моря характерні оселедець керченський, камбала Глосса, тюлька, бичок, дельфін (азовка) і багато видів кефалі; для Чорного моря — чорноморський анчоус (хамса), сардина європейська, пеламіда атлантична, калкан чорноморський, кефаль-лобан, палтус, севрюга, катран звичайний, морський язик, оселедці дніпровський і дунайський.

Мал. 99. Дельфін (афаліна)

У Чорному морі мешкають усього чотири види ссавців. Три з них представлені китоподібними (тюлень і три види дельфінів — дельфін-білобочка, морська свиня (азовка), пляшконосий дельфін (афаліна) (мал. 99). З прісноводних риб найціннішими є лосось дунайський, верховодка, харіус, щука, лин, лящ, судак, сом, окунь, карась, сазан, тараня.

Акліматизація та реакліматизація тварин в Україні. Акліматизація - процес пристосування організму до змін температури або клімату. Акліматизація відбувається за короткий період у межах тривалості життя одного організму. Тварини акліматизуються по-різному. У холодному й вологому кліматі в овець виростає густа вовна. Риби поступово пристосовуються до змін температури води та її якості. Тропічних риб, які продаються в зоомагазинах, часто тримають у контейнерах до завершення процесу акліматизації.

Реакліматизація — відновлення на певній території місцевих видів тварин, що зникають або вже зникли (наприклад, зубр, бобер, бабак, лось, дикий кабан). У заповідниках України було реакліматизовано зубра європейського.

Тваринні ресурси України. Ресурси тваринного світу — це насамперед мисливсько-промислові ресурси. Мисливство — одне з найдавніших занять людини. До основних промислових хутрових звірів належать білка, лисиця, заєць-біляк, до рідкісних — куниця, бобер. Продуктами мисливського промислу є не тільки шкура та м’ясо, а й сировина для виготовлення добрив, ліків. Дикі птахи — рябчики, куртки, глухарі, тетеруки, перепілки — здавна вживалися в їжу і вважалися делікатесом.

Особливе місце посідає рибний промисел і добування інших видів водних живих ресурсів.

Ресурси тваринного світу, як і всі біологічні ресурси, відновлюються тільки кількісно, а не якісно, тобто втрачені й знищені види не відновлюються.

Вплив людини на тваринний світ і його охорона. Нині тваринний світ найбільше потерпає від господарської діяльності людини (мал. 100).

Мал. 100. Класифікація причин скорочення чисельності й зникнення видів тварин

Антропогенний вплив на тварин здійснюється двома шляхами: 1) знищення тварин; 2) зміна умов їхнього існування, а саме: розорювання великих територій суходолу, осушення боліт, спорудження гребель і каналів, забруднення довкілля. Наприклад, вирубуючи вікові дуплисті дерева, люди позбавляють птахів і кажанів «даху над головою».

  • Наведіть приклади негативного впливу діяльності людини на тваринний світ вашої місцевості.

Руйнівний вплив людини на довкілля вже загрожує зникненням багатьом видам птахів, ссавців, риб, земноводних, молюсків, комах. Окрім повного вимирання, спостерігається часткове вимирання, тобто різке скорочення чисельності виду або його зникнення в окремих країнах і регіонах.

Охорона тваринного світу починається із заборони знищення тварин (мал. 101). Однак викорінення браконьєрства не вирішує проблеми, адже чисельність багатьох видів тварин, особливо водних, скорочується через забруднення середовища існування. Тому найважливішою проблемою є збереження якості навколишнього середовища, його охорона від забруднення.

Мал. 101. Класифікація заходів з охорони тваринного світу

Роль Червоної книги України в збереженні тваринного світу. Червона книга — основний державний документ, у якому зібрані відомості про види тварин України, що перебувають під загрозою знищення. До Червоної книги України занесено 542 види тварин. Багато тварин на території України охороняються в заповідниках, заказниках і зоопарках.

  • Які види тварин вашої місцевості занесені до Червоної книги України?

Користуючись картами атласу, назвіть найбільші заповідники України. З’ясуйте, який із них розташований найближче до вашого населеного пункту.

Висновки

  • Скорочення чисельності й зникнення деяких видів тварин — одна з екологічних проблем України. Основні причини цього — руйнування людиною природного середовища існування тварин, забруднення довкілля.
  • Скорочення ресурсів тваринного світу також зумовлене надлишковим промислом і браконьєрством. Тому в країні створюється система об’єктів і територій природно-заповідного фонду.
  • Рідкісні види тварин занесені до Червоної книги України.

Основні терміни й поняття

Акліматизація — пристосування рослин і тварин до нових умов перебування, куди вони можуть бути переселені людьми з метою збагачення рослинного й тваринного світу новими цінними видами.

Реакліматизація — відновлення в певному регіоні зниклих (вимерлих або знищених) тварин.

Тваринні ресурси — види природних ресурсів, які використовуються людиною, виконують геоекологічні функції, є об’єктом господарювання й охорони.

Запитання та завдання

1. Назвіть чинники, які зумовили різноманіття тваринного світу України.

2. Використовуючи інтернет-ресурси, підготуйте презентацію «Як змінився тваринний світ упродовж геологічного й історичного періодів».

3. Які закономірності поширення видів тварин в Україні?

4. Які назви населених пунктів вашої області (району) походять від назв тварин?

5. Виконайте завдання (на вибір).

  • Наведіть приклади взаємозв’язку між рослинністю й тваринним світом.
  • Підготуйте повідомлення про тваринний світ вашої місцевості.

6. З різноманітних джерел інформації дізнайтеся, які рослини й тварини України походять з інших материків і частин Євразії. Заповніть у зошиті таблицю.

7. Підготуйте повідомлення (презентацію) про тварин, які акліматизувалися на території України різними шляхами.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду