Войти
Закрыть

Плани міст, схеми руху транспорту

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 8. Плани міст, схеми руху транспорту

  • Чи використовували Ви коли-небудь карти під час подорожей чи походів? Пригадайте, як саме.

Плани міст. Туристичні карти. Практично кожен із Вас хоча би раз у своєму житті використовував туристичні карти. Правильно їх називати картосхемами, тому що місцевість на них зображено не точно, вони мають високий рівень узагальнення, на них відсутні паралелі і меридіани.

Мабуть, кожен з вас хоча би раз у житті бачив, як невідомі люди на вулиці незнайомого для них міста з'ясовували, куди їм іти, за допомогою плану. У багатьох сучасних автомобілях існує комп'ютерна карта, яка в голосовому режимі підказує, куди потрібно їхати водієві. Таких елементарних прикладів використання карти у повсякденному житті можна навести багато.

Наведіть такі приклади з власного життя.

Якщо взяти, наприклад, атлас-довідник Києва, то головним його змістом є пронумеровані картосхеми різних мікрорайонів міста. На них зображено вулиці столиці з пронумерованими будинками та деякими головними соціально-культурними й історичними об'єктами. Якщо мати такий атлас, то не треба запитувати, як дістатися до того чи іншого потрібного будинку в Києві, на певну вулицю, до необхідної станції метро. Наприкінці довідника є покажчик вулиць, за яким потрібну вулицю знаходять на вказаній сторінці довідника, де її позначено на картосхемі. Вулиць є багато, тому для спрощення пошуку аркуш паперу поділено на однакові за площею частини.

Наші пошуки будуть схожими на гру «Морський бій» — сторінку розкреслено на квадрати, кожен з яких пронумеровано буквами і цифрами по горизонталі та по вертикалі, а далі все просто... На першій сторінці у верхньому лівому куті (А1) знаходиться необхідна нам вулиця, але там зображено лише її частину і потрібного номера будинку немає. Тоді переходимо до іншої сторінки, у нижній лівій частині якої (Б1) знаходимо і відповідну вулицю, і потрібний нам будинок.

Практичне використання планів міст та схем руху транспорту. Якщо Ви ще не відвідали перлину України світового значення — місто Львів, то радимо Вам зробити це якомога швидше. Прибувши до міста, придбайте туристичний план міста з назвою «Львів. Центр міста», який виготовлено в масштабі 1:8 000.

Чому ми назвали Львів культурно-історичним центром світового значення? Підготуйте про це повідомлення.

Окрім назв вулиць і окремих будинків (на кожному з них позначено номер), дана картосхема міста має умовні знаки. Коричневим кольором позначено житлову забудову, а сірим — нежитлову, зеленим — парки, сади. Користуючись картосхемою міста, можна «намалювати» власний туристичний маршрут, наприклад, від залізничного вокзалу до площі Ринок, проспектом Свободи від пам'ятника Тарасові Шевченку до оперного театру тощо.

З іншого боку туристичної картосхеми Львова вміщено фотографії пам'ятників і скульптур міста, короткий опис визначних місць міста, вулиць та площ. Саму ж картосхему поділено вертикальними і горизонтальними лініями на відомі вже нам квадрати. Вертикальним бокам їх відповідають літери українського алфавіту (на звичайній карті — це географічна довгота), горизонтальним — цифри від 1 до 10 (це як на карті — географічна широта). Таким чином, кожен квадрат позначено літерою і цифрою, наприклад, Л9. Знайшовши в переліку вулиць ту, що потрібна нам, визначаємо, в якому квадраті вона знаходиться, і без зусиль знаходимо потрібну нам адресу чи визначне місце.

Скориставшись картосхемою Львова (мал. 20) (електронний режим доступу: http://map.lviv.ua), назвіть вулиці, якими треба рухатися від театру опери та балету ім. С. Крушельницької, що на площі Свободи, у напрямку до Музею-Арсеналу, що на Підвальній вулиці. Визначте напрямки та азимути Вашого руху.

Особливу групу складають картосхеми і атласи, на яких позначено різні шляхи сполучення. Упродовж останніх років в Україні видано низку «Атласів автомобільних доріг». Вони мають різний масштаб і формат. Але практично на всіх картосхемах нанесено ті самі об'єкти. Це автошляхи, залізниці, перевали, морські порти і морські залізничні поромні переправи, готелі, аеропорти, митниці, населені пункти, кордони і межі, річки, озера, водосховища, канали тощо.

Мал. 20. Картосхема Львова

Скориставшись онлайн-схемою руху транспорт у Тернополя (електронний режим доступу: detransport.com.ua), поясніть, як може використати його інформацію пересічний мешканець міста.

Інші види карт та картосхем. Крім туристичних карт і планів, сьогодні використовується картографічна продукція і для спорту, зокрема для проведення змагань зі спортивного орієнтування, туризму, квестів тощо (мал. 21). Мабуть, найпопулярнішим є спортивне орієнтування. Це дуже захопливий вид спорту, близький до інтелектуальної гри. Тут застосовуються спеціальні спортивні карти, зокрема з масштабом 1:15000. На відміну від звичайних топографічних карт, вони детально відображають місцевість.

Чи доводилося Вам використовувати подібні карти або брати участь у їх складанні?

У засобах масової інформації, у рекламі і т. ін. використовують так звані карти-ілюстрації. Вони з'явилися не в наш час. Навіть Леонардо да Вінчі малював такі карти. Відомі вони й у виконанні знаменитого німецького художника і гравера А. Дюрера. Застосовуються такі карти-ілюстрації в різних художніх творах, особливо пригодницького жанру (мал. 22).

І, нарешті, картографічні забавки у вигляді карт-карикатур — це зображення людською фантазією чогось карикатурного в обрисах якихось країн. Особливо люблять художники зображати Італію у вигляді чобота, Нікараґуа — у вигляді голови розлюченого собаки тощо (мал. 23). Окупація Росією українського Криму теж дала поживу для художників-карикатуристів, які зображають цей півострів у вигляді острова з різноманітними домальовками на актуальну тематику.

Мал. 21. Елементарна схема для проведення квесту

Мал. 22. З якої книжки ця карта-ілюстрація?

Мал. 23. Політична карикатура ХІХ ст.

Атласи або плани міста спрощують пошуки необхідного об'єкта. Так само, як будь-яке картографічне зображення, плани міст мають умовні позначення і поділяються на окремі частини — квадрати для спрощення пошуку.

Сьогодні у вільному доступі існує багато онлайн-карт та планів, які є достатньо простими у використанні. Створено багато туристичних карт і планів для проведення змагань зі спортивного орієнтування, туризму, квестів тощо.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Зробіть підбірку карт, що є в наявності у кабінеті географії, шкільній та домашній бібліотеках. Перегляньте їх та визначте їхнє призначення.
  • 2. Пригадайте літературні твори, в яких ішлося про карти, що були ілюстровані картами або планами місцевості.
  • 3. Спробуйте разом із батьками створити туристичний маршрут вихідного дня за допомогою онлайн-карти Google (електронний режим доступу: maps.google.com.ua).

ГЕОГРАФІЧНА КАРТА ТА РОБОТА З НЕЮ

  • Французький картограф Луї-Олександр Бертьє у XVIII ст. для показу переміщення військ став накладати на топографічну карту схеми, нанесені на прозору плівку. Сьогодні такий спосіб спільного відображення даних про місцевість та явища і події, що на ній відбуваються, використовується всіма.
  • У 1956 р. в Массачусетському технологічному інституті Поль Робертс уперше запропонував програму формування цифрової моделі рельєфу, а в 1958 р. Чарльз Міллер та Боб Ла Флемм подали думку про свій метод створення цифрової моделі.
  • Карти українських земель, створені польськими картографами в середині XVII ст., коли більша частина території України входила до складу Польського королівства, були детальнішими й точнішими від інших. Найвідомішою є «Спеціальна карта України» Гійома де Боплана з масштабом близько 1:450 000, укладена на восьми аркушах.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ БЕСІДИ

  • 1. Поясніть, як Ви зрозуміли, що таке методи дослідження географічної науки. Назвіть найсучасніші з них.
  • 2. Укажіть відмінності географічних і топографічних карт та планів місцевості. Назвіть способи їх використання в повсякденному житті.
  • 3. Чия професійна діяльність пов'язана з використанням географічних та топографічних карт? Поясніть, як саме їх використовують.
  • 4. Чи завжди зміни в природі та навколишньому середовищі вчасно відображаються на картах? Чи мають наслідки для життєдіяльності людини ці відставання?
  • 5. Поясніть, як використовують градусну сітку, зображену на картах.

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

Практична робота 1.

Тема. Визначення напрямків, відстаней, площ, географічних і прямокутних координат, висоти точок за топографічною картою.

Завдання:

  • 1. Поясніть, яким чином визначають напрямки і відстані за топографічною картою.
  • 2. Поясніть, чим відрізняються географічні і прямокутні координати.
  • 3. Визначте за допомогою топографічної карти шкільного навчального атласу найвищу точку зображеної території. Укажіть, у якому напрямку та на якій найкоротшій відстані від неї розташована найближча водойма. Визначте географічні та прямокутні координати цієї висоти.

ВИКОРИСТОВУЄМО ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ

  • 1. У ранньому Середньовіччі територія України знайшла своє відображення на так званих примітивних монастирських картах «Mappa Mundi», в описах і картах арабських географів. Наприкінці ХІІІ - у XVI ст. значне поширення одержали карти-портолани, серед яких є багато карт Чорного моря. Підготуйте коротке повідомлення про ці карти.
  • 2. Підготуйте повідомлення про одне з відомих Вам електронних картографічних джерел.

ПРАЦЮЄМО В ГРУПІ

Проаналізуйте зміст тексту і дайте відповіді на запитання.

Туристичний атлас Барселони з планом міста зовні має вигляд вузького часопису розмірами 10 х 20 см і починається з картосхеми розташування міста на карті Західної Європи. Далі йде транспортна схема міста, в основу якої покладено метрополітен. Визначні місця позначено на картосхемах окремих кварталів і подано їх короткий опис. На завершення пропонується декілька картосхем Барселони різного масштабу. Загальний план міста — компактний, його не треба розгортати. Він надрукований на цупкому папері, який зменшується, складаючись утричі, і тому не рветься.

Туристичний план Лондона розкладається і перетворюється на аркуш паперу величиною 1 м х 70 см. Відрізняє його від інших планів міст те, що лінії метрополітену і залізниці, тут позначено на окремій схемі, а також на зворотному боці представлено карту Англії, Уельсу і Північної Ірландії. Шотландія сюди не потрапила, мабуть, з метою економії місця. На плані є доволі багато реклами.

Запитання для обговорення:

  • 1. Чому видавці планів та схем міст намагаються зробити їх якомога меншими?
  • 2. Яка корисна інформація, окрім самого плану міста, зазвичай має міститися в таких друкованих виданнях?

ПРОВОДИМО НАУКОВО-ТВОРЧИЙ ПОШУК

Дослідження

Прокладання маршрутів за топографічною картою та їх обґрунтування.

Завдання 1. Прокладіть за топографічною картою умовний маршрут і дослідіть його.

Де Вам доведеться обходити важкопрохідні ділянки? Якою місцевістю будете Ви це робити? Чому саме цей обхідний шлях Ви обрали? Які орієнтири Ви обрали і чому? Що Вам доведеться робити, якщо Ви будете йти густим лісом рівнинною місцевістю або рухатиметесь уночі?

За топографічною картою можна визначати напрямки за кілометровою сіткою та дійсним (географічним) меридіаном. Однак в Україні, враховуючи її географічне розташування, похибка між напрямком магнітного меридіана (північним кінцем магнітної стрілки компаса), дійсним (географічним) меридіаном і північним напрямком кілометрової сітки є невеликою і в реальному житті нею можна нехтувати.

Завдання: 2. Вимірювання відстаней за картою. Це Ви можете зробити кількома способами. Якщо Вас цікавить пряма відстань між двома об'єктами, наприклад, містами, Вам необхідно використати лінійку або циркуль-вимірювач.

Поясніть, як Ви будете використовувати циркуль-вимірювач.

Для вимірювання відстані конкретної дороги, довжини річки, загорожі, необхідно або поділяти ці відстані на окремі відрізки і вимірювати кожен окремо, а потім складати докупи, або використовувати прилад курвіметр.

Розкажіть, що таке курвіметр, як і з якою метою його використовують.

ЕЛЕКТРОННА КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ

Проаналізуйте картографічні джерела. Вкажіть їх недоліки.

Електронний режим доступу:

  • maps.visicom.ua — інтернет-версія карти України;
  • map.online.ua — карти.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду