Войти
Закрыть

Метеорологічна служба. Прогноз погоди за даними синоптичної карти, народними прикметами

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 27. Метеорологічна служба. Прогноз погоди за даними синоптичної карти, народними прикметами

  • 1. Пригадайте, якими приладами користуються метеорологи.
  • 2. Чому прогноз погоди є важливою складовою сучасного життя людини?

Метеорологічна служба. Для людини та її господарської діяльності дуже важливо знати, яка погода чекає нас у найближчий час. Це необхідно практично всім, хто працює у різних сферах, займається домогосподарством або відпочиває і подорожує. Для того, щоб скласти прогноз погоди на найближчий час, а деколи й на віддалену перспективу, існує метеорологічна служба.

Як користуються прогнозом погоди в сфері авіації, сільського господарства, космонавтики і люди, які водять авто, відпочивають чи займаються домогосподарством?

В Україні існує близько 200 стаціонарних метеорологічних станцій, які 8 разів на добу за приладами визначають температуру повітря, його вологість, напрям і силу вітру, атмосферний тиск тощо. Усі ці дані станції з усієї країни передають до Українського гідрометеорологічного центру в Києві. Крім того, постійні спостереження за погодою ведуть метеорологічні супутники. Їх дані також надходять до метеорологічної служби.

Завітайте до офіційного інформаційного серверу Українського гідрометеорологічного центру (http://meteo.gov.ua). Яку інформацію можна там отримати?

Усі ці дані наносять на синоптичну карту, на якій метеорологи відображають розміщення областей високого і низького тиску атмосфери, теплі і холодні фронти, вологість повітря, напрямок і швидкість вітру тощо. На основі цієї карти складають прогноз погоди і відправляють його зацікавленим користувачам.

Наша держава входить до Світової метеорологічної організації і Світової служби погоди, робота яких є важливою для координації дій метеорологів усього світу з метою постійного зростання точності прогнозів погоди. Повітряні маси, пересуваючись, «не визнають» державних кордонів, і тому міжнародне співробітництво в галузі метеорології і кліматології є особливо важливим.

Мал. 68. Б.І. Срезневський (1857-1934)

КОРОТКА ДОВІДКА

Організатором метеослужби в Україні був Борис Ізмаїлович Срезневський, академік, директор Київської метеорологічної обсерваторії (мал. 68). Він народився в березні 1857 р. в Санкт-Петербурзі. Працював у різних університетах імперії. Однак повною мірою його талант дослідника і педагога розкрився саме в Києві. Тут учений активно запроваджував нові методи дослідження погоди і клімату, став винахідником метеорологічних та геофізичних приладів. Займався активною педагогічною діяльністю. Учні його учнів і сьогодні успішно працюють на ниві метеорології, зокрема на кафедрі метеорології і кліматології географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Прогноз погоди. У наш час значення точного прогнозу погоди зростає. Планета стає все більш господарсько освоєною і заселеною. Дедалі більше людей живуть і працюють у районах з екстремальними погодними умовами. В океанах і морях з кожним роком зростає кількість суден, а в повітряному просторі — літаків. Для цих й інших видів господарської діяльності точний прогноз погоди має вирішальне значення. Усе більше людей на планеті, і зокрема в Україні, стають туристами, мандрують різними куточками Землі. Тож синоптична карта, за допомогою якої складають прогноз погоди, є і буде важливим елементом життя суспільства.

Передбачте за синоптичною картою шкільного навчального атласу, яка погода буде в найближчі три доби в Києві або Вашому місті (селі). Свій прогноз обґрунтуйте.

Мал. 69. Гало-ефект

Здавна люди намагалися передбачити зміни погоди. Не маючи сучасних можливостей, точних приладів і метеорологічних супутників, вони намагалися відшукати в природі прикмети, які вказували на наближення погодних змін. Наприклад, здавна помітили, що гало навколо Місяця вказує на майбутню швидку зміну погоди (мал. 69). Або, якщо вранці в полі чи в лісі є роса, то дощу не буде. Стежили люди й за поведінкою тварин: наприклад, якщо бджоли залишають квіти й тікають до вуликів — варто чекати дощу.

Пригадайте інші прикмети зміни погоди, які Ви чули від Ваших батьків чи дідуся й бабусі.

Для життя і господарської діяльності людини є важливою інформація про зміни погодних умов, яку на найближчий час і на віддалену перспективу складає метеорологічна служба.

Постійні спостереження за погодою ведуть метеорологічні супутники та стаціонарні метеорологічні станції. За їхніми даними Український гідрометеорологічний центр у Києві складає синоптичну карту і прогноз погоди.

Організатором метеорологічної служби в Україні був академік Борис Срезневський. У галузі метеорології і кліматології важливим є міжнародне співробітництво.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Поясніть, чому до складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій входить й управління метеорології (електронний режим доступу: https://www.dsns.gov.ua/).
  • 2. За кліматичною картою шкільного навчального атласу визначте особливості розподілу температури повітря та опадів у межах території України.
  • 3. Назвіть народні прикмети для прогнозу погоди, якими Ви користуєтеся.
  • 4. Оцініть значення синоптичної служби України та сфери використання інформації, яку вона надає.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду