Войти
Закрыть

Державна територія та географічне положення України

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 18. Державна територія та географічне положення України

Пригадайте план, за яким характеризують географічне положення материка.

1. ПОНЯТТЯ «ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ». ФІЗИКО-, ЕКОНОМІКО-, ПОЛІТИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ТА ДЕРЖАВНА ТЕРИТОРІЯ УКРАЇНИ. Географічне положення будь-якої країни є одним із вирішальних чинників у її взаємодії з іншими державами.

Фізико-географічне положення (ФГП) України, тобто розміщення її в певних природних межах (форми рельєфу і тектонічні структури, великі річки, моря та океани, кліматичні пояси й природні зони) окреслює положення країни щодо того, наскільки сприятливими для життя й господарської діяльності населення є природні умови та ресурси країни. Загалом природні умови України є одними з найсприятливіших у світі.

Німецькі кліматологи вважають, що за всім комплексом природних умов для розвитку держави найкращою у світі є територія Вінницької області. Визначено й населений пункт, де сконцентровані ці сприятливі умови, — місто Немирів.

За допомогою атласу та плану характеристики географічного положення материків (пригадайте матеріал 7 класу) складіть характеристику ФГП України. Укажіть його переваги та недоліки.

Мал. 1. Україна на політичній карті Європи.

Економіко-географічне положення (ЕГП) — положення країни щодо сусідніх держав, суспільно-економічних утворень та явищ. Політико-географічне положення (ПГП) — розміщення щодо військово-політичних блоків, центрів напруженості та регіональних конфліктів. Транспортно-географічне положення (ТГП) — положення щодо міжнародних шляхів сполучення. Існує також поняття сусідського положення (СП) — оцінка можливостей економічного співробітництва з країнами-сусідами, положення щодо мінерально-сировинних баз світу.

На відміну від ФГП, ЕГП України можна оцінити як середньосприятливе. Жодна з країн, що безпосередньо межує з нашою державою, не належить до високорозвинених в економічному відношенні держав — країн Великої сімки (G-7): США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада. Сусідство України з такими кризовими державами, як Молдова, Білорусь і Росія, створює проблеми для розвитку нашої держави. Вигідним для України є сусідство з країнами Європейського Союзу (ЄС) — Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією (мал. 1, 2). Їх успішний розвиток є прикладом для нашої держави. Загалом ЕГП є положенням щодо інших об’єктів і територій, які мають господарське значення, промислових і сільськогосподарських об’єктів, промислових районів, транспортних шляхів.

Мал. 2. Морські кордони між Україною та іншими державами.

Таблиця

ЕГП ТА ПГП УКРАЇНИ, ЙОГО ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

  • 1) За мал. 1 та політичною картою Європи в атласі назвіть країни, з якими Україна має спільні кордони. Укажіть їхні столиці.
  • 2) Складіть картосхему транспортного коридору між Балтійським і Чорним морями.

Транспортно-географічний рейтинг України, наданий британською консалтинговою фірмою «Рендал», є найвищим у Євразії. Які підстави, на вашу думку, були для цього?

ПГП України характеризується як позитивними, так і негативними рисами. Несприятливим є сусідство з Росією, яка вчинила агресію проти нашої держави. У той самий час Україна має широкий (понад 2590 км) вихід до країн ЄС і НАТО. Таке географічне розміщення відкриває перед Україною перспективи входження до європейських і світових економічних, політичних і військових структур, які вже довели власну ефективність. Фактично таке положення є буферним між країнами НАТО та Росією. Буферність території країни створює нові проблеми із сусідами.

За таблицею охарактеризуйте особливості ЕГП та ПГП України.

2. ЗНАЧЕННЯ ГЕОГРАФІЧНОГО ПОЛОЖЕННЯ УКРАЇНИ В ЄВРОПІ ТА СВІТІ, ЙОГО ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНІ Й ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ В ДЕРЖАВІ. Завдяки особливостям ФГП Україна володіє природно-ресурсним потенціалом світового значення, який вона використовує для своїх потреб. Розташування нашої країни в помірному кліматичному поясі Північної півкулі визначає головні риси її фізико-географічних (природних) умов. Про це свідчить і теорія «кліматичних оптимумів» американського науковця Самуеля Гантінгтона: найсприятливіші умови для соціально-економічного розвитку і процвітання мають держави помірного кліматичного поясу. Особливістю географічного положення України також є те, що вона розташована на ділянці земної кори зі складною та різноманітною геологічною будовою, де молодий Альпійсько-Гімалайський складчастий пояс поєднується з Українським кристалічним щитом — однією з найдавніших геологічних структур планети. Тектонічні плити й величезні западини також визначають надзвичайне різноманіття та багатство корисних копалин України.

Наша держава має потенційно (тобто за певних умов) вигідне ЕГП і ПГП у Європі та світі.

3. ГЕОПОЛІТИЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ УКРАЇНИ: ОСНОВНІ РИСИ, ГОЛОВНІ ПЕРЕВАГИ Й НЕДОЛІКИ, ЇХ НАСЛІДКИ ТА ЗМІНИ В ЧАСІ. Значний вплив на формування сучасної політичної карти світу мають геополітичні чинники. Вони є дією комплексного географічного середовища на внутрішню і зовнішню політику держави.

Геополітичне положення України надзвичайно складне.

Упродовж усього періоду існування праукраїнських держав у всіх їхніх проявах (від трипільської цивілізації через Велику Скіфію, Велику Сарматію, Готію, Антський союз, Русь-Україну, Козацьку державу і сучасну Україну) у виникненні, розквіті й занепаді цих державних утворень головну роль відігравали геополітичні та геостратегічні (роль держави на політичній карті світу) чинники.

СЛОВНИК

Геополітика — наука, що вивчає вплив географічних чинників переважно на зовнішню, а також внутрішню політику держав.

Geopolitics as a science studies the influence of geographical factors mainly on foreign and domestic policy.

Україна має один із найдавніших у світі державних символів — герб Тризуб. Зображення тризуба археологи знаходять повсюдно на монетах, стінних розписах, печатках, цеглі, посуді.

За однією з гіпотез, це знак триєдинства світу та поєднання символів поширених колись культів сонця та якоря. Що саме означає тризуб, достеменно не відомо. Праця Олександра Бєлова та Георгія Шаповалова «Український тризуб: історія дослідження та історичний реконструкт» — одне з багатьох досліджень на цю тему.

ВИСНОВКИ

  • Географічне положення — це розміщення певних об'єктів і територій щодо інших природних та економічних об'єктів і соціально-політичних утворень та територій.
  • Україна розташована на території, яка має надзвичайно сприятливі для розвитку держави природні умови й ресурси.
  • Геополітика вивчає вплив географічних чинників на внутрішню й зовнішню політику держави. Геостратегія є місією держави на політичній карті світу.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Оцініть вплив географічного положення будинку, де ви живете, на ваше життя, і вплив географічного положення України на перспективи її розвитку.
  • 2. Поясніть вплив країн-сусідів України на подальший розвиток нашої держави.
  • 3. Спрогнозуйте подальші зміни ПГП України.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду