Войти
Закрыть

Основні річкові басейни та системи

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 45. Основні річкові басейни та системи

ПРИГАДАЙТЕ

  • Які є найбільші річки в Україні?
  • До яких морських басейнів належить більшість річок України?

Поряд із головною водною артерією нашої країни - Дніпром - на нашій території сформувалися й інші значні за розмірами річкові басейни та системи - Сіверського Дінця, Дністра, Південного Бугу, Західного Бугу, Дунаю.

• Сіверський Донець. Найбільша річка Східної України. Річка бере початок на південному схилі Середньоруської височини поруч м. Бєлгород (Росія). У середній своїй течії вона переходить на територію України, де протікає по Харківській, Донецькій та Луганській областях. Однак у нижній своїй течії Сіверський Донець знову повертається в Росію, де впадає в р. Дон. Отже, витоки й гирло Сіверського Дінця перебувають за межами України.

Загальна площа басейну Сіверського Дінця становить майже 99 тис. км2. У межах України басейн ріки становить 55 % від загальної площі водозбору. Довжина річки складає 1053 км, з яких територією України - 723 км.

Річище Сіверського Дінця майже по всій довжині звивисте. У верхній частині, до Харкова, річка тече з півночі на південь порівняно вузькою долиною, що на сьогодні залита Печенізьким водосховищем. У верхній течії долина річки прорізає крейдові породи, завдяки яким береги набувають мальовничого вигляду. У середній частині річка тече старими долинами, що були вироблені під час відступу останнього давнього льодовика. Береги в середній течії асиметричні: правий берег високий і стрімкий, а лівий - низький і пологий. Далі річка поступово перетворюється на заплави, що простягаються від м. Слов’янська до кордону з Росією. У цій частині ширина долини може сягати до 60 км. Але наприкінці, долаючи Донецький кряж, ріка знову звужується, обидва схили її стають крутими й скелястими. Ширина долини на цьому відрізку значно коливається - від 4 до 26 км.

Річкова система Сіверського Дінця розгалужена й налічує 270 річок. Найбільшими притоками є Оскіл, Айдар, Лугань, Уди, Деркул, Казенний Торець.

Сіверський Донець є головним джерелом питного та технічного водопостачання для східного регіону України. Разом із тим він належить до найбільш забруднених річок України, адже басейн густо заселений, а територія характеризується високим рівнем розвитку промисловості та сільського господарства.

• Дністер. Третя за довжиною в межах України річка (після Дніпра й Південного Бугу). Дністер бере початок із джерел у Карпатах і прямує широкими ланами Поділля (частково територією Молдови, утворюючи подекуди природний кордон) і Причорномор’я до Дністровського лиману Чорного моря. Це шлях завдовжки 1362 км, з яких 705 км припадає на територію України.

У верхів’ях Дністер тече глибокою вузькою долиною і має вигляд типової гірської річки. Лише в нижній течії, на Причорноморській низовині, долина Дністра помітно розширюється, сягаючи 16-22 км. Течія сповільнюється, а Дністер набуває типових рис рівнинної річки. Заплава в пониззі розчленована багатьма старицями й протоками, гирло поросло очеретом.

Дністер у середній течії слугує історичним кордоном між давніми культурно-етнографічними регіонами - Буковиною та Галичиною, у середній та нижній - між Поділлям та Бессарабією.

Басейн Дністра площею 72,1 тис. км2 лежить у межах трьох країн: Польщі, України та Молдови. Більша його частина розташована в південно-західній частині території України.

Річкова система Дністра - це кілька сотень річок, серед яких найбільшою притокою є річка Стрий.

На межі чотирьох областей - Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької - Дністер утворив унікальний каньйон завдовжки близько 250 км.

Дністровський каньйон інколи образно називають підручником з геології з реальними ілюстраціями. Адже береги Дністра нагадують земну поверхню в розрізі. Тут знаходяться відомі в усьому світі відслонення, що містять давні скам’янілі рештки флори та фауни, яким близько 500 мільйонів років. Скельні відслонення на Дністрі - пам’ятки природи, подібних до яких у світі практично немає. Саме тому Дністровський каньйон визнаний одним із 7 природних чудес України.

• Південний Буг. Друга за довжиною річка й найдовша з тих, що течуть винятково теренами України - довжина її сягає 806 км. Басейн Південного Бугу повністю розташований в межах України й охоплює площу майже 64 тис. км2.

Південний Буг бере початок у болотах на Подільській височині, звідки, виправдовуючи свою назву (від слов’янського «зігнутий», «кривий»), звивисто тече до Бузького лиману Чорного моря. На цьому шляху характер річки помітно змінюється. Заболочена, з пологими й низькими схилами у верхів’ях, долина річки в середній течії різко звужується і перетворюється на каньйон з берегами заввишки до 50 м. Перетинаючи міцні породи Українського щита, річка утворює мальовничі пороги, нагадуючи гірські річки. Річкова система Південного Бугу налічує близько 300 річок. Найголовніші з них - Рів, Соб, Синюха з Гірським Тікичем і Гнилим Тікичем та ін.

• Західний Буг. Найбільша річка рівнинної частини заходу нашої країни. Територія басейну лежить в межах України (27,4 %), Білорусі (23,4 %) та Польщі (49,2 % площі). Площа водозбірного басейну української частини Західного Бугу становить 10,1 км2, довжина - 401 км (загальна довжина - 772 км). Західний Буг починається досить повноводним потоком з колодязя в селі Верхобуж Львівської області. У верхній течії річка перетинає заболочену рівнину Малого Полісся, а далі за течією - Волинську височину. Долина річки від витоку до гирла змінюється. На початку звивиста і завширшки 1-3 км, вона у середній течії збільшується до 304 км, а потім знову звужується до 1-1,5 км. Пересічна ширина річки - 50-75 м. Зрештою Західний Буг впадає в штучне Зегжинське озеро (водосховище) у нижній течії річки Нарви (притоки Вісли). Найбільші притоки - Золочівка, Полтва, Рата, Солокія, Білосток, Луга.

• Дунай. Басейн сформований річковими системами передусім Пруту й Тиси, а також іншими кількома сотнями річок Закарпатської області, схилів Українських Карпат, а також тих, що безпосередньо впадають у Дунай біля його гирла.

Дунай є однією з найбільших річок Європи. Його верхів’я перебуває далеко за межами України. По території країни Дунай протікає лише своєю нижньою течією, де повноводна ріка розпадається на численні рукави та глибокі протоки.

Трьома такими рукавами (гирлами) Дунай впадає в Чорне море. Два з них - Сулінське та Георгіївське гирла - поза межами України, лише одне Кілійське гирло є частиною території нашої країни.

Серед рукавів і проток з низькими заболоченими берегами утворилися знамениті дунайські плавні. Так називають зарості очерету, рогози, осоки, верби та інших рослин, які пристосувалися до життя на заплавах, що регулярно затоплюються під час повені. Тут, де дуже багато риби й водоплавних птахів, створено заповідник.

Поряд з річковими басейнами, які сформувалися на теренах України, слід назвати також басейн Вісли, що на північному заході країни. Річки цього басейну несуть свої води до Балтійського моря. Річкова система Вісли - це 120 річок, найбільшими серед яких є Західний Буг і Сак.

Окремо слід розглядати річки Кримського півострова, де налічують понад 1500 річок. Більшість із них має довжину лише близько 10 км. Тільки р. Салгир сягає завдовжки понад 200 км. Серед найбільших річок Криму також Альма, Кача, Бельбек. Початок річки Криму беруть здебільшого в гірських масивах, де річкова мережа найгустіша.

Загалом формування річкових систем на теренах України, безумовно, залежить від клімату, зокрема від зволоження території. Саме тому найгустіші річкові системи в Карпатах, а найрідші - на півдні України.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 10 (початок)

Позначення на контурній карті назв найбільших річок України.

Позначте на контурній карті річки: Дніпро, Сіверський Донець, Дністер, Південний Буг, Дунай, Західний Буг.

ПІДСУМУЄМО!

  • Основні річкові басейни та системи України мають Дніпро, Сіверський Донець, Дністер, Південний Буг, Західний Буг, Дунай.
  • Сіверський Донець - найбільша річка Східної України.
  • Дністер - третя за довжиною в межах України річка.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Річка, річкова долина, річковий басейн, річкова система, каньйон.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Назвіть найбільші річки рівнинної частини заходу й сходу країни.
  • 2. Чи зрозуміли? Чим визначається зміна особливостей будови річкових долин України від верхів’їв до гирла?
  • 3. Чи можете застосувати? За даними геопорталу Державного водного кадастру http://geoportal.davr.gov.ua:81 Державного агентства водних ресурсів України визначте, у межах якого річкового басейну ви мешкаєте.
  • 4. Чи можете проаналізувати? Порівняйте особливості басейнів Дністра та Південного Бугу, знайдіть спільне та відмінне.
  • 5. Чи можете оцінити? Наскільки важливими для вашого життя є річкові басейни та річкові системи?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація