Войти
Закрыть

Сезонні та несприятливі (стихійні) погодні умови й погодно-кліматичні явища. Прогноз погоди за даними синоптичної карти та народними прикметами

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 36. Сезонні та несприятливі (стихійні) погодні умови й погодно-кліматичні явища. Прогноз погоди за даними синоптичної карти та народними прикметами

Пригадайте народні прикмети сонячної або дощової погоди.

1. СЕЗОННІ ТА НЕСПРИЯТЛИВІ (СТИХІЙНІ) ПОГОДНІ УМОВИ Й ПОГОДНО-КЛІМАТИЧНІ ЯВИЩА. Несприятливі для життя людей погодно-кліматичні умови пов’язані з опадами. До них можна віднести сильні зливи, коли іноді за один раз випадає місячна норма опадів і навіть більше. В Україні трапляються дощі, коли за один день випадає понад 50 мм опадів. Атлантичні циклони приносять потужні дощі, які можуть випадати декілька днів поспіль і набувають ознак стихійного лиха: змивають посіви, утворюють яри, підмивають фундаменти споруд, руйнують дороги й мости тощо. Зливові дощі часто супроводжуються грозами, які завдають господарству значних збитків: виникають пожежі, гинуть люди і свійські тварини на пасовищах тощо. На рівнинній частині України фіксується до 30 грозових днів улітку.

Нерідко зливи супроводжуються шквалистим посиленням вітру й смерчами. Це призводить до руйнування будівель, знищення лісових насаджень і посівів сільськогосподарських культур. Великих збитків завдає град. У Карпатах і Кримських горах за рік спостерігається до шести днів із градом. Нерідко він трапляється і в південно-західних сільськогосподарських районах країни. Це справжнє лихо для рослинництва (мал. 1). Щоб уникнути випадіння граду, іноді застосовують технічний обстріл грозових хмар із гармат спеціальними хімічними реагентами, які не дають утворюватися кризі в атмосфері.

Мал. 1. Несприятливі погодно-кліматичні явища: а) наслідки повені в місті Яремче (Івано-Франківщина); б) пожежа на торфовищі під Обуховом (Київщина).

Поясніть, чи цілком безпечним є використання такого способу.

Сильні дощі, які пройшли 22—23 червня 2020 р., стали причиною повеней в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській областях. Так, станом на ранок 24 червня було підтоплено 197 населених пунктів, у яких постраждало понад 5 тис. будівель. На думку екологів, трагедія сталася через безконтрольне вирубування карпатських лісів, які втратили можливість затримувати воду з гір.

Через глобальне потепління екстремально високі температури стають ще більшою загрозою. Сильно прогріті континентальні повітряні маси, що надходять улітку з глибин Євразії, або повітря з Північної Африки вже підвищують температуру повітря в Україні до +40 °С і більше. Панування антициклону й сонячної погоди створює додаткові умови для довготривалого утримання спекотної погоди, яку погано переносять деякі люди. Пересушується земна поверхня, тривають посухи, а в разі посилення вітру виникають суховії і пилові бурі.

Посухи зафіксовано більш ніж на половині території України. Якщо раніше вони відбувалися приблизно раз на 10—15 років, то сьогодні через глобальне потепління їх частота зросла втричі. Коли вологість повітря є нижчою за 30%, а температура повітря наближається до +30 °С і здіймається сильний вітер — виникає суховій. Це явище характерне для південних степових областей держави.

Частота й тривалість бездощових періодів також зростає. Якщо в минулому їхня кількість у теплу пору року не перевищувала 10, то сьогодні зросла до 15 і більше. Зафіксовано бездощові періоди на півдні країни тривалістю понад три місяці.

Як вирішують проблему тривалого бездощового періоду країни з дуже спекотним і сухим кліматом?

Зростання контрастності температури й тиску призводить до дедалі більшого поширення сильних вітрів. Сьогодні фіксують від 10 до 25 днів зі швидкістю вітру понад 25 м/с. Переважно влітку наслідком сильних вітрів у степовій частині країни є чорні (пилові) бурі, які сильно висушують землю та здувають із її поверхні родючий шар ґрунту. Виникають вони і взимку, коли відсутній сніговий покрив і температура вища за 0 °С.

2. ІНШІ НЕСПРИЯТЛИВІ КЛІМАТИЧНІ ЯВИЩА. Небезпечними для людини та її господарської діяльності є сильні тумани, які різко погіршують видимість та ускладнюють роботу транспорту. Виникають аварії на дорогах, іноді через туманну погоду закривають аеропорти. Тумани у великих промислових містах ускладнюються викидами промислових підприємств. З’єднуючись із туманом, ці викиди утворюють небезпечний для здоров’я людей смог.

У горах і на височинах іноді буває до 100 днів із туманами.

Несприятливим для людей кліматичним явищем є ожеледь. Загалом вона спостерігається в Україні в холодну пору року до десяти разів. У декілька разів зростає її частота на височинах і в Кримських горах. Ожеледь та ожеледиця небезпечні не лише для роботи транспорту. Вона може нашкодити сільському господарству, електроенергетиці та здоров’ю людей.

Поясніть, у чому полягає небезпека для здоров'я людини під час утворення ожеледі на лініях електропередач.

Навесні в період початку вегетації рослин небезпечні приморозки, які спричиняють часткові або повні втрати врожаю сільськогосподарських культур.

Безконтрольне вирубування лісів у горах призводить до катастрофічних явищ — селів, що виникають після сильних дощів або танення снігу. В Україні селі характерні для Карпат, Криму, басейну Дністра. Якщо це трапляється в місцях, заселених людиною, селі заливають орні землі, дороги, будівлі, спричиняють людські жертви. Для боротьби із селями на гірських річках створюють спеціальні загати, проводять дренажні роботи з відведення підземних вод, засаджують схили деревами та кущами.

Складіть текст пам'ятки «Як поводитися під час небезпечних погодних явищ». Створіть для неї відповідні ілюстрації та розмістіть цю пам'ятку в кабінеті географії або у своїй класній кімнаті.

Мал. 2. Передбачення погоди за народними прикметами: а) гало-ефект; б) вранішня роса; в) червоний захід Сонця.

3. ПРОГНОЗ ПОГОДИ ЗА ДАНИМИ СИНОПТИЧНОЇ КАРТИ ТА НАРОДНИМИ ПРИКМЕТАМИ. У наш час значення точного прогнозу погоди зростає. Планета стає все більш освоєною і заселеною, збільшується кількість людей, що живуть і працюють у районах з екстремальними погодними умовами. Щороку зростає кількість суден в океанах і морях, літаків у повітряному просторі. Для цих та багатьох інших видів господарської діяльності вирішальне значення має точний прогноз погоди. Тож синоптична карта, за допомогою якої складають прогноз погоди, залишається важливим елементом життя суспільства.

За синоптичною картою в режимі реального часу складіть короткий прогноз погоди на найближчу добу для свого регіону (адміністративної області), запишіть його в зошит і перевірте правильність, використовуючи власні спостереження (сайт Метеопост: meteopost.com/ua/weather/maps/).

Не маючи сучасних можливостей, точних приладів і метеорологічних супутників, люди здавна намагалися передбачити зміни погоди. Спостерігаючи за навколишнім природним середовищем, вони шукали в природі прикмети, які свідчили про наближення погодних змін. Наприклад, люди помітили, що сяйво навколо Місяця вказує на майбутню швидку зміну погоди. А якщо вранці в полі або лісі є роса, то дощу не буде; якщо літнім ранком стоїть туман, то слід очікувати на сонячний день. Спостерігали люди й за поведінкою тварин: наприклад, якщо бджоли залишають квіти й поспішають до вуликів — незабаром буде дощ, якщо горобці дружно взимку цвірінькають — буде відлига, якщо нагідки рано-вранці розгортають віночки — буде ясна погода, червоний захід Сонця свідчить про наближення похолодання (мал. 2).

Пригадайте та наведіть приклади інших прикмет і змін погоди, які ви чули від знайомих або рідних.

ВИСНОВКИ

  • Несприятливі погодно-кліматичні умови та явища в Україні мають яскраво виражений сезонний характер прояву. Вони пов'язані з опадами, грозами, шквалистим посиленням вітру й смерчами, градом.
  • Панування антициклону й сонячної погоди створює додаткові умови для довготривалого утримання спекотної погоди в Україні влітку.
  • Через дію глобального потепління в Україні зростає частота бездощових періодів.
  • Сильні вітри в степовій частині країни викликають чорні (пилові) бурі.
  • Несприятливі природно-кліматичні явища завдають збитків господарству та шкоди здоров'ю людей.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Наведіть приклади небезпечних породних явищ та охарактеризуйте їхні наслідки для життя і здоров'я людей.
  • 2. Обґрунтуйте негативний вплив небезпечних погодних явищ на ведення господарства.
  • 3. Спрогнозуйте основні сфери подальшого використання в Україні кліматичних ресурсів.
  • 4. Проаналізуйте небезпечні погодні явища, які завдають шкоди здоров'ю пересічної людини.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду