Войти
Закрыть

Українське товариство охорони природи. Екологічні заходи

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 60. Українське товариство охорони природи. Екологічні заходи

1. Пригадайте екологічні акції та заходи, у роботі яких ви брали участь. 2. Якою є мета природоохоронних акцій, що проводяться у вашому навчальному закладі?

1. УКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО ОХОРОНИ ПРИРОДИ, ЙОГО СТВОРЕННЯ ТА ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ. Громадська організація Українське товариство охорони природи (УкрТОП) була заснована 28 червня 1946 р. (мал. 1).

В основі діяльності УкрТОП — питання екологічної безпеки, охорони та відновлення тваринного і рослинного світу, надр, атмосфери, водних і земельних ресурсів, рибних запасів, лісів та природно-заповідних територій, розвитку та поширення юнацького руху, тлумачення правових основ природокористування.

Члени УкрТОП беруть активну участь у проведенні різних міжнародних та всеукраїнських екологічних акцій: «День довкілля», «Всесвітній день охорони навколишнього середовища», «День Землі», «Всесвітній день водно-болотних угідь», «Чиста Україна — чиста Земля» та обласних природоохоронних акцій.

Важливим питанням діяльності УкрТОП щодо залучення населення до охорони довкілля є проведення різноманітних екологічних акцій із лісонасадження, озеленення і благоустрою населених пунктів, упорядкувань берегових охоронних смуг річок і озер, ліквідації сміттєзвалищ.

Одним із найголовніших напрямів діяльності УкрТОП є проведення виховної та просвітницької роботи серед населення країни. Вона здійснюється через видавничу діяльність (всеукраїнські журнали «Рідна природа», «Свята справа», газета «Трилисник», багато брошур, газет тощо); шляхом регулярних виступів у ЗМІ, насамперед у радіо- і телевізійних передачах екологічного спрямування, а також завдяки проведенню круглих столів та семінарів, через здійснення екскурсій вихідного дня, підготовку та показ відеофільмів, організацію тематичних виставок.

Лише у 2004 р. члени УкрТОП та учасники акцій розчистили майже 430 км берегових смуг малих річок, упорядкували 5 тис. джерел і колодязів, посадили дерева та кущі на площі майже 1500 га.

Дізнайтеся більше про Громадську організацію Українське товариство охорони природи та про її діяльність на сайті: ukrpryroda.org/

Здавайте скло на вторинну переробку! Під час переробки скла рівень забруднення повітря зменшується на 20%, а рівень забруднення води — на 50%. А от неперероблене скло може розкладатися мільйони років.

2. ЕКОЛОГІЧНІ ЗАХОДИ. Формування екологічних знань і вмінь у взаємодії людини й природи, виховання ціннісних норм та орієнтація на усвідомлення екологічної цінності природного середовища в його нерозривній єдності з людиною стають дедалі більш важливими. Значну практичну складову формування екологічної свідомості людини має участь у різноманітних акціях, спрямованих на захист довкілля.

Акція «День довкілля» відзначається в Україні щорічно з 1999 р. Третьої суботи квітня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища — очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об’єктів. Важливим є й поширення екологічних знань.

Акція «День Землі» відзначається міжнародною спільнотою 22 квітня з 1971 р. Їхня мета — спонукати людей бути уважнішими до вразливого навколишнього середовища на планеті Земля. У 2009 р. Генеральна асамблея ООН проголосила цю дату Міжнародним днем Матері-Землі, який відзначається щороку в 193 країнах світу.

Акція «Чиста Україна — чиста Земля» проводиться Асоціацією міст України та Українським товариством охорони природи у вересні. Завдяки їй під патронатом Програми з охорони довкілля при ООН десятки мільйонів людей різних націй та рас, світоглядів і віросповідань у 130 країнах світу об’єднуються для спільної праці.

Мал. 1. Емблема Українського товариства охорони природи.

Мал. 2. Дідух у центрі Львова.

Щорічна акція «Первоцвіт» проводиться Всеукраїнською екологічною лігою в лютому-березні. У цей час провісники весни — ранньоквітучі рослини, або первоцвіти, заслуговують великої уваги з боку людей. Багато з них віднесено до числа рідкісних рослин, збирання яких обмежується законом.

У межах проведення акції активісти разом із представниками правоохоронних органів здійснюють патрулювання місць продажу первоцвітів. Наприклад, у Києві це залізничні вокзали та станції метро. Всеукраїнська екологічна ліга пропонує освітнім закладам провести конкурс «День квітів» серед учнів та учениць молодших та середніх класів (конкурс малюнка, казок, віршів, творів, художньої композиції, вікторини); конкурс листівок до весняних свят, навчально-пізнавальні екскурсії до ботанічних садів тощо. Серед населення пропагується досвід вирощування первоцвітів на присадибних ділянках та в кімнатних умовах, активно поширюється інформація, листівки, наліпки в місцях продажу ранніх квітів.

Згідно із законодавством України, порушення умов зростання рослин, занесених до Червоної книги України, їх незаконне вилучення з природного середовища тягнуть за собою накладання штрафу на громадян із конфіскацією незаконно добутого.

Акція «Збережи ялинку» має на меті показати шкідливі наслідки передноворічного вирубування хвойних дерев та пропагувати серед громадян ініціативи відмовитися від цього. Акція спрямована не тільки на запобігання незаконному вирубуванню сосен та ялин, а й на формування громадської думки про «ялинкову» проблему шляхом пропаганди заміни живих дерев на композиції з гілля та штучні ялинки.

Чи відомо вам, що таке Дідух (мал. 2)? Якщо ні, то доберіть відповідну інформацію та підготуйте повідомлення.

В Україні проводяться й інші екологічні та природоохоронні акції — «Чисте повітря», «Джерело», «Синиця», «Болотна черепаха», «Нерест» тощо, адже саме практична діяльність формує відповідальне ставлення людини до природи.

Щороку у світі використовується 500 млрд пластикових пакетів. Вони не розкладаються, і найчастіше їх можна знайти в океанах, а згодом — у шлунках морських мешканців.

Проаналізуйте ваш особистий внесок у збереження навколишнього природного середовища.

ВИСНОВКИ

  • Громадська організація Українське товариство охорони природи (УкрТОП) проводить виховну та просвітницьку роботу серед населення країни.
  • Практична складова екологічної свідомості людини формується в процесі її безпосередньої участі в різноманітних заходах, які сприяють захисту довкілля.
  • В Україні проводяться різні міжнародні та всеукраїнські екологічні акції: «День довкілля», «Всесвітній день охорони навколишнього середовища», «День Землі», «Всесвітній день водно-болотних угідь», «Чиста Україна — чиста Земля», «Первоцвіт» тощо.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Доведіть, що крім теоретичних знань про екологію, для формування екологічної культури необхідно брати участь у різних природоохоронних заходах.
  • 2. Обґрунтуйте необхідність створення громадської організації Українське товариство охорони природи.
  • 3. Створіть екологічний проект «Захистимо новорічну ялинку» або «Збережемо первоцвіти» (на вибір).
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду