Войти
Закрыть

Індійський океан

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 14. Індійський океан

  • За картою півкуль визначте, де саме розташований Індійський океан.
  • Береги яких материків омивають води Індійського океану?

Індійський океан — це третій за розмірами океан на Землі. Індійський океан розташований у Східній півкулі. Більша його частина знаходиться переважно в Південній півкулі. Індійський океан омиває береги Африки, Євразії, Австралії та Антарктиди.

Берегова лінія материків, що омиваються водами океану, за винятком північної частини, мало порізана. На півночі розташовані Аравійське море, Бенгальська, Аденська та Перська затоки, на заході — Червоне море, на сході — Андаманське й Тиморське моря. У морях Індійського океану вода солоніша, ніж в інших океанах.

Островів у Індійському океані мало. Найбільші з них — Мадагаскар і Шрі-Ланка. Водами Індійського океану омиваються великі півострови — Аравійський, Індостан, Сомалі.

Кліматичні умови Індійського океану визначаються його розташуванням у жаркому, помірному й південному холодному поясах. Більша частина океану знаходиться в жаркому тепловому поясі. Води північної частини океану вздовж екватора добре прогріваються сонцем, а моря й затоки найтепліші у Світовому океані. Замерзає лише південна частина Індійського океану біля берегів Антарктиди, тут дрейфують великі айсберги. В Індійському океані часто бувають шторми й урагани.

Життя в Індійському океані розподіляється дуже нерівномірно. У мілководних районах жаркого поясу вздовж узбережжя Африки та Євразії розвинені мангрові зарості (рис. 32).

Рис. 32. Мангрові зарості

У північній частині океану серед риб поширені сардина, анчоус, тунець, скумбрія, літаючі риби; багато акул, скатів (рис. 33). У прибережних районах і на мілководді багато коралових рифів, серед яких живуть каракатиці, кальмари, лангусти, креветки, морські зірки (рис. 34) та морські їжаки. У водах океану мешкають гігантські морські черепахи (рис. 35) і дуже отруйні морські змії (рис. 36). Вони добре плавають і пірнають.

Поблизу Антарктиди в холодних водах океану водяться кашалоти, дельфіни, тюлені, морські слони.

Індійський океан має великі запаси нафти й газу, що їх розробляють на його дні. Перська затока — головний район морського нафтовидобутку у світі. Нафту й газ транспортують у різні країни. Видобуток і перевезення нафти створюють небезпеку забруднення вод.

Рис. 33. Скат

Рис. 34. Морська зірка

Рис. 35. Морська черепаха

Рис. 36. Морська змія

Через північну частину океану проходять важливі морські судноплавні шляхи. Великі порти. Бомбей (Індія), Карачі (Пакистан) та інші.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Індійський океан — третій за розмірами на Землі. Він розташований у Східній півкулі. Більша частина океану знаходиться у жаркому тепловому поясі. Індійський океан — найтепліший і найсолоніший серед інших океанів. У прибережних районах океану рослинний і тваринний світ найрізноманітніший.

Запитання

  • 1. Які материки омиває Індійський океан?
  • 2. Які моря Індійського океану вам відомі?
  • 3. Яка частина Індійського океану тепліша — північна чи південна? Чому?
  • 4. Які рослини є в Індійському океані?
  • 5. Які тварини мешкають в Індійському океані?
  • 6. Яка затока Індійського океану багата на родовища нафти?

Завдання

  • 1. Знайдіть на фізичній карті півкуль найбільші моря, півострови й острови Індійського океану.
  • 2. На контурній карті підпишіть назви морів Індійського океану.

Цікаво дізнатися

На узбережжях Австралії можна спостерігати «літаючих скатів». Час від часу вистрибує з води на поверхню скат манта, якого ще називають морським дияволом. Цей семиметровий крилатий скат, що важить близько двох тонн, може несподівано вилітати з морських глибин і миттєво зникати в морській безодні, тягнучи за собою свій чорний гострий хвіст. Висота цих стрибків сягає трьох метрів.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду