Войти
Закрыть

Природні умови і ресурси Азовського моря, проблеми їх раціонального використання

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 69. Природні умови і ресурси Азовського моря, проблеми їх раціонального використання

ПРИГАДАЙТЕ

  • Умови утворення заток, лиманів, піщаних кіс.
  • Яке значення мають моря в житті та господарській діяльності людини?

• Географічне положення, розміри, берегова лінія. Азовське море, як і Чорне, є внутрішнім морем басейну Атлантичного океану. Проте воно відрізняється від нього розмірами, глибинами, гідрологічним режимом, органічним світом. За розмірами це одне з найменших морів світу, його площа становить 39 тис. км2, а об’єм води 290 км3. Максимальна глибина моря сягає 15 м, а середня переважно 6-7 м. Вузькою і мілкою Керченською протокою воно з’єднане із Чорним морем. Довжина берегової лінії становить 2628 км і більше половини її випадає на Україну.

Берегова лінія моря, особливо його північної частини, своєрідна. Тут характерними є піщані коси (Бердянська, Обитічна, Бирючий Острів), затоки (Таганрозька, Бердянська, Обитічна) та лимани (Молочний, Утлютський). Морські береги підмиваються, вони урвисті й мають висоту від 5-7 м (Обитічна затока) до 30-40 м (Бердянська затока). Південно-західні береги в районі Керченського півострова місцями скелясті. Так, мис Казантип складений рифовими вапняками давніх морів, і тому урвища досягають тут висоти 100 м, окремі групи скель трапляються й у морі. На заході моря знаходиться затока Сиваш, відділена від нього бар’єрною піщаною косою - Арабатською Стрілкою. У південній частині море утворює Арабатську та Казантипську затоки.

Азовське море дуже віддалене від інших морів свого океанічного басейну, крім Чорного, і тим більше від океану. Така віддаленість сприяла формуванню його своєрідних природних умов.

• Будова котловини й рельєф дна. Азовське море утворилося на місці давнього морського басейну. За будовою дна воно є платформним: знаходиться на затоплених ділянках Східноєвропейської та Скіфської платформ. Форма його улоговини блюдцеподібна з рівним плоским дном. Глибина рівномірно зростає від узбережжя до центру.

В Азовському морі знайдено поклади нафти й природного газу та залізних руд. Води Сивашу багаті на кухонну та інші солі.

• Клімат і водні маси. Азовське море лежить в межах континентальної області помірного кліматичного поясу, тому його кліматичні умови, на відміну від Чорного, мають своєрідні риси. Для клімату характерна суха погода з досить великою річною амплітудою коливання температур. Завдяки мілководності й доброму прогріву температура води влітку сягає +24...+25 °С, а на мілководдях +32 °С. Узимку над морем домінує континентальне повітря з північно-східними вітрами. У цей період вода охолоджується до -3...+3 °С. Середня кількість опадів становить 300-500 мм.

У зимовий період вода в морі замерзає, нерідко на 4-5 місяців. Товща криги в суворі зими становить 80-90 см. За сильних вітрів лід рухається, утворюються справжні тороси.

Середня солоність води в Азовському морі становить 14 %о, але вона змінюється в різних частинах моря. Максимальна солоність спостерігається в затоці Сиваш - 250 %о. Солоність морських вод збільшується взимку: у цей час зменшується стік у море прісних вод, цьому сприяє також льодоутворення, за якого солі виморожуються і їхня концентрація збільшується.

В Азовському морі спостерігається досить сильне хвилювання. Зимові хвилі можуть сягати висоти до 2 м і більше, якщо немає льодового покриву. Улітку висота хвиль сягає 1 м.

• Органічний світ. Флора та фауна Азовського моря у видовому складі бідніші, ніж Чорного. Проте Азовське море вирізняється більшою біологічною продуктивністю, яка становить до 100 тис. т за рік. За незначного видового складу риб (79 видів) їхня чисельність велика. Промислове значення мають судак, оселедець, осетер, тюлька, бички, хамса, камбала, кефаль. Проте через зростання солоності й погіршення умов для нересту продуктивність різних видів риб та їхній вилов із року в рік зменшується.

Важливим заходом щодо відновлення продуктивності Азовського моря є розведення та випуск у нього мальків осетра, білуги, судака, ляща, тарані та ін.

У всій товщі морського басейну ростуть зелені, бурі й червоні водорості та морська трава. Глибинна фауна представлена ракоподібними та молюсками. Живуть у морі й представники ссавців, наприклад дельфін азовка.

• Раціональне використання ресурсів та охорона басейну. Азовське море є важливою транспортною магістраллю України. Головні порти - це Бердянськ і Маріуполь. На основі біологічних ресурсів моря працює Північноазовське рибопромислове об’єднання.

Південне положення Азовського моря, сприятливі кліматичні умови, наявність піщаних кіс роблять узбережжя одним із важливих рекреаційних районів.

Тут розташовані бази відпочинку, санаторії, профілакторії. Багато рекреаційних закладів на Арабатській Стрілці, Білосарайській косі, у районах Бердянська, Генічеська та ін.

Море є «коморою» мінерально-сировинних ресурсів, які використовуються поки що мало через недостатнє вивчення. Цінна хімічна сировина накопичена в Сиваській затоці, у якій за рік випаровується до 1,2 км3 азовських вод. Загальні запаси солей тут оцінюють у 190 млн т. Переважаючою є кухонна сіль.

ВАША ПРОПОЗИЦІЯ

Останнім часом море інтенсивно наступає на північну окраїну суходолу, руйнуючи за рік до 10 м і цим самим завдаючи шкоди господарству. Водночас річки виносять у море значну кількість наносів, що сприяє підняттю рівня води в ньому й забрудненню. Поясніть зв’язок між роботою річок і забрудненням моря. Спрогнозуйте наслідки наступу моря на суходіл і забруднення вод. Запропонуйте способи подолання цієї проблеми.

ПІДСУМУЄМО!

  • Азовське море - це внутрішнє мілке море басейну Атлантичного океану, одне з найменших морів світу.
  • Клімат моря помірно континентальний, що проявляється в замерзанні моря взимку й дуже високих температурах води влітку.
  • Солоність вод неоднакова в різних частинах моря, максимальні показники спостерігаються в затоці Сиваш.
  • Флора та фауна Азовського моря у видовому складі бідніші, ніж Чорного, проте воно вирізняється високою біологічною продуктивністю.
  • Екологічна ситуація Азовського моря є складною внаслідок забруднення та опріснення вод.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Морська коса, біологічна продуктивність.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Які особливості географічного положення, клімату, водних мас та органічного світу Азовського моря?
  • 2. Чи зрозуміли? Які природні особливості Азовського моря та лиманів?
  • 3. Чи можете застосувати? Назвіть і покажіть на карті основні елементи берегової лінії Азовського моря.
  • 4. Чи можете проаналізувати? Порівняйте географічне положення та основні особливості природних умов Чорного й Азовського морів.
  • 5. Чи можете оцінити? Як вплине подальше зростання рівня солоності води на органічний світ в Азовському морі?

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

тематичний контроль очікуваних результатів навчально-пізнавальної діяльності

Ландшафти України

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду