Войти
Закрыть

Українське товариство охорони природи, його створення, просвітницька діяльність

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 76. Українське товариство охорони природи, його створення, просвітницька діяльність

ПРИГАДАЙТЕ

  • Які громадські організації з охорони природи є у вашому населеному пункті? Області?
  • Чи берете ви й ваші друзі участь у заходах зі збереження довкілля?

• Українське товариство охорони природи. З метою реалізації державної екологічної програми в Україні розширюються громадські еколого-експертні центри, поширюється громадський рух щодо охорони довкілля.

Системно охороною довкілля в Україні займається громадська організація Українське товариство охорони природи (УТОП). Воно було створене ще у 1946 р. за ініціативи професора П. Погребняка, який і очолював товариство з 1950 по 1962 рр. Головною метою діяльності Українського товариства охорони природи нині є сприяння формуванню громадянського екосуспільства. Здійснення наукової і просвітницької діяльності, захист екологічних прав громадян, організація та участь у заходах з охорони природи, раціонального використання природних багатств.

При Президії Всеукраїнської ради УТОП діють секції, куди входять провідні вчені й експерти країни. У єдиній системі працюють 23 обласних і Київська міська організації, які об’єднують більше ніж 1 млн громадян.

Українське товариство охорони природи - єдина системна всеукраїнська організація, що має обласні організації і здатна формувати та здійснювати національну екологічну політику, захищати екосистеми.

• День довкілля відзначають в Україні щорічно, починаючи з 1999 р. Свято встановлено згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 р. на підтримку ініціативи уряду й громадських природоохоронних організацій щодо розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією «Дерево - Життя» та іншими громадськими ініціативами.

У третю суботу квітня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища - очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань. Велике значення в цій справі відводиться молодому поколінню.

• День Землі. Уперше День Землі було відзначено в 1970 р. і з того часу його проводять щороку 22 квітня. Як наголошують представники Всеукраїнської екологічної ліги, це свято чистої Води, Землі й Повітря, яке має на меті об’єднати людей планети для захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу до екологічних проблем нашої планети.

У 2020 році відбувся ювілейний 50-й День Землі. Його тема - кліматичні зміни. Зміна клімату - найбільша проблема для майбутнього людства й систем життєзабезпечення, які роблять наш світ придатним для життя.

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІНТЕРАКТИВ

Користуючись додатковими джерелами інформації, складіть екологічний календар подій та акцій у вашій області. У яких з них ви хотіли б взяти участь і чому?

ПІДСУМУЄМО!

  • Українське товариство охорони природи - громадська неурядова організація, яка здійснює системну роботу з охорони природи та сприяння формуванню громадянського екосуспільства.
  • Українське товариство охорони природи є ініціатором проведення в Україні різноманітних подій та акцій екологічного спрямування.
  • Всеукраїнський День довкілля проводиться в Україні щорічно в третю суботу квітня.
  • День Землі - це свято чистої Води, Землі й Повітря.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Українське товариство охорони природи, День довкілля, День Землі.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Коли було створене Українське товариство охорони природи?
  • 2. Чи зрозуміли? Чому діяльність громадських організацій є важливою в розв’язанні проблем природокористування й охорони навколишнього природного середовища?
  • 3. Чи можете застосувати? Існують міжнародні 52 кроки до біорізноманіття. Ознайомтеся з ними. Складіть й обґрунтуйте свій план участі в здійсненні цих кроків та в природоохоронних акціях.
  • 4. Чи можете проаналізувати? Користуючись змістом параграфа, сайтом Українського товариства охорони природи й додатковими джерелами інформації, проаналізуйте проведення екологічних акцій в нашій країні
  • 5. Чи можете оцінити? Оцініть участь вашої школи в акціях з охорони довкілля. Проілюструйте ці події фотографіями, малюнками, відеокадрами.

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

тематичний контроль очікуваних результатів навчально-пізнавальної діяльності

Природокористування

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду