Войти
Закрыть

Українська діаспора

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 71. Українська діаспора

Назвіть причини, за яких населення одних країн змушене іммігрувати до інших.

1. ІСТОРІЯ, ГЕОГРАФІЯ ТА ПРИЧИНИ ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ. Виникнення української діаспори — однієї з найчисленніших у світі — у першу чергу пов’язане з національним, культурним та релігійним гнобленням, економічною експлуатацією українців унаслідок перебування українських земель у складі інших держав.

Уже в 1880 р. українська діаспора складала понад 1,2 млн осіб. Із тієї частини України, яка входила до Австро-Угорщини, Польщі, Румунії, українці переселялися за океан до Канади, США, Бразилії та Аргентини.

СЛОВНИК

Діаспора — проживання народу поза етнічною територією в результаті добровільного або примусового переселення.

Diaspora — the residence of people outside ethnic territory as a result of voluntary or forced relocation.

Мал. 1. Країни з найбільшою кількістю українців (2018 р., за інформацією Expat Insider 2020 — Sustainability and City Life).

Історія виникнення української діаспори пов’язана з чотирма хвилями еміграції. Зараз виникла нова хвиля переселення українців, спричинена соціально-економічною кризою в країні. Не знаходячи роботи на Батьківщині, українці змушені шукати засоби до існування за кордоном (мал. 1).

resource.history.org.ua/ — більше інформації про формування української діаспори читайте на сайті «Енциклопедія історії України».

2. СХІДНА УКРАЇНСЬКА ДІАСПОРА. У Нижнє Поволжя («Жовтий клин») та Північний Кавказ масове переселення українців розпочалося ще в XVII ст. На Кубані в цей час виникло компактне поселення українців, відоме як «Малиновий клин«. У другій половині XIX ст. українці переселялися на річку Терек. Ще раніше українські козаки заселили Нижній Дон. Усі козаки — запорозькі, дунайські, бузькі, донські, кубанські й терські — мають українське походження.

Протягом 1880—1914 рр. понад 2 млн українців переселилися за Урал та на Далекий Схід, де виник «Зелений клин» (українська історична назва Приамур’я). Про це свідчать українські назви районних центрів Омська (Полтавка, Чернігівка, Українка). Тоді ж почалося заселення українцями степів Казахстану («Сірий клин») та Чуйської долини в Киргизстані.

Під час формування кордону між Україною та Росією українські етнічні землі (Курська, Бєлгородська, Воронезька, Ростовська області та Кубань) увійшли до складу Росії. У 1925 р. Таганрозький і Шахтинський округи, заселені переважно українцями, відійшли до РСФРР.

3. ЗАХІДНА УКРАЇНСЬКА ДІАСПОРА. Масове переселення українців за Атлантичний океан почалося наприкінці XIX ст. Найбільше осіб українського походження нині проживає в Канаді та США. Українська діаспора в Канаді — одна з найбільших у світі (мал. 2). За останнім переписом, етнічні українці становлять близько 4 % населення країни, серед них колишній генерал-губернатор Канади Роман Гнатишин, перша канадська космонавтка Роберта Бондар, найкращий хокеїст Канади Вейн Грецькі, хокейний воротар Тарас Савчук та інші.

Мал. 2. Українці з Вінніпега влаштовують виступи фольклорних колективів. Жовтень 1940 р. (Український музей. Канада).

Значна частина українців поїхала до країн Південної Америки: Аргентини, Бразилії, Уругваю, Парагваю, Венесуели і Чилі. У роки Другої світової війни десятки тисяч українців було вивезено до Німеччини, Бельгії, Франції. Багато з них залишилися там. Значна українська діаспора існує у Великій Британії. На території колишньої Югославії українці оселилися ще у XVIII ст. Наприкінці 80-х рр. XX ст. кілька тисяч українців переїхало до Південної Африки. Після Другої світової війни виникли невеликі, але згуртовані українські діаспори в Австралії та Новій Зеландії. Українські громади є в Японії, Китаї й острівних державах Карибського басейну.

Сьогодні, за приблизними оцінками, від 15 до 20 млн осіб українського походження та їхні нащадки проживають у понад 100 країнах світу. Насправді їх набагато більше. Українські заробітчани працюють майже в усіх європейських країнах. Особливо їх багато в Португалії, Італії, Польщі.

Порівняйте українську й китайську діаспори у світі за їх інвестиційною політикою щодо Батьківщини.

ukrainianworldcongress.org/ — більше про українську діаспору читайте на офіційному сайті Міжнародної координаційної надбудови українських громад «Світовий конгрес українців».

Світовий конгрес українців (СКУ) — сучасна міжнародна організація, що об'єднує понад 20 млн українців із більш ніж 60 країн світу. Заснована в 1967 р.

4. ВНЕСОК УКРАЇНЦІВ У РОЗВИТОК СВІТОВОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ. Серед українців, що в різні часи виїхали за межі своєї етнічної території, та їхніх нащадків чимало видатних людей: політики і військові, діячі культури і мистецтва, авіатори, винахідники і вчені.

Українці зробили великий внесок у розвиток ракетобудування й освоєння космосу. Теорію космічних польотів розробили і реалізували етнічні українці: О. Засядько, М. Кибальчич, К. Ціолковський-Наливайко, Ю. Кондратюк, С. Корольов, В. Глушко, М. Янгель, В. Челомей, Г. Лозино-Лозинський, М. Яримович (президент Міжнародної академії астронавтики), С. Дудчак (президент НАСА). Серед багатьох вчених українського походження американський механік Степан Тимошенко, винахідник гелікоптерів Ігор Сікорський, керівник лабораторії вибухових пристроїв у Лос-Аламосі, один із винахідників атомної бомби Георгій Кістяківський, розробник теорії Великого вибуху (походження Всесвіту) Георгій Гамов та інші. Українське походження мають відомі голлівудські актори Джек Паланс (Палагнюк), Міла Йовович.

У США встановлено пам'ятник Юрію Кондратюку. За його науковими розробками американці здійснили пілотовані польоти до Місяця.

Українці — найдавніша хліборобська нація світу. Сьогодні генетично українська, трипільська пшениця, яку українські переселенці завезли до США, Канади, Казахстану, Росії, Аргентини, поширена майже в усьому світі.

Століттями українці створювали наймелодійніші народні пісні (понад 200 тис. народних пісень). Українська народна мелодика була покладена в основу європейської музики, а українські народні пісні стали відомими від Польщі й Росії до США та Японії.

Більше про українську діаспору читайте в книзі: Кредитно-модульний курс географії культури І Автор-упорядник С. Л. Капіруліна. Кам'янець-Подільський : Аксіома, 2010.

За додатковими джерелами доведіть значення внеску етнічних українців у розвиток світової цивілізації. Порівняйте українську та інші діаспори за їх ставленням до історичної Батьківщини.

ВИСНОВКИ

  • Діаспора — проживання частини певного народу поза межами його етнічної території внаслідок добровільного або примусового переселення.
  • Уряди багатьох країн світу всіляко сприяли переселенню українців для освоєння нових земель.
  • Українська нація зробила величезний внесок у розвиток світової цивілізації, культури й науки.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Проаналізуйте причини формування української діаспори.
  • 2. Обґрунтуйте необхідність співпраці України з діаспорою.
  • 3. За яких умов українці діаспори повернуться до України для її розбудови?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду