Войти
Закрыть

Деревообробна та паперова промисловість. Будівельні матеріали

9 Клас , Географія 9 клас Надтока, Топузов

 

§ 29. ДЕРЕВООБРОБНА ТА ПАПЕРОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ. БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

• Які найголовніші лісові масиви світового значення ви знаєте?

• Пригадайте, де на території України розташовуються найбільші ліси.

• Які підприємства будівельної промисловості є у вашій місцевості?

ВИДИ ЛІСОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА ЧИННИКИ ЇЇ РОЗМІЩЕННЯ. Велике господарське значення деревини обумовлене її цінними фізичними властивостями, а саме: простотою обробки, міцністю та малою питомою вагою. Деревину широко використовують у будівництві та різних видах господарства. Вона є сировиною для паперового й лісохімічного виробництва.

Лісова промисловість об’єднує підприємства лісозаготівельного, деревообробного, целюлозно-паперового та лісохімічного видів. Вони найбільше тяжіють до джерел сировини, водопостачання та споживача.

ОСНОВНІ ТЕХНОЛОГІЧНІ ЛІНІЇ У ВИРОБНИЦТВІ ПИЛОМАТЕРІАЛІВ І ПАПЕРУ. Для забезпечення повного циклу виробництва пиломатеріалів, целюлози, паперу необхідне застосування різних виробничих технологій. У виробництві пиломатеріалів застосовують технології виробництва дикту, фанери, деревно-стружкових плит тощо. Дуже важливою є технологія виробництва паперу.

Кінцевий продукт целюлозно-паперових комбінатів залежить від процесів виробництва волокнистої маси й може включати в себе товарну целюлозу та різні види паперових або картонних виробів. Наприклад, відносно слабку деревну масу переробляють на вироби одноразового використання, такі як газети та серветки. Крафт-целюлозу переробляють на паперові вироби багаторазового використання, такі як високоякісний папір, книги та паперові пакети для бакалійних товарів. Сульфатна маса, яка є в основному целюлозою, може використовуватися в ряді різноманітних кінцевих продуктів, серед яких спеціальний папір, віскозне волокно, фотоплівка, тринітротолуол, пластик і навіть суміші у виробництві морозива й тортів. Хіміко-механічні деревні маси виключно жорсткі, ідеальні для конструкційної опори, необхідної для гофрованого тарного картону. Волокна в масі з вторинного паперу зазвичай менш гнучкі й менш водопроникні, тому не можуть використовуватися для високоякісних паперових виробів. Вторинний папір в основному йде на випуск м’яких паперових виробів, наприклад, туалетного паперу, паперових рушників і серветок. Для виробництва товарної целюлози гідросуміш паперової маси зазвичай просівають іще раз і вирівнюють. Здебільшого висушена товарна целюлоза зневоднюється, а целюлоза підвищеної консистенції зі складу за рахунок води розріджується. Волокна целюлози можуть піддати рафінуванню, щоб збільшити площу зв’язків між ними й таким чином підвищити міцність паперового аркуша.

Після пресування, просушування й охолодження целюлозної маси відбувається її переробка в папероробній машині.

Каландрування — це процес, під час якого поверхня паперу розгладжується, а його товщина зменшується. Висушений, каландрований паперовий аркуш намотують на котушку, етикетують й відправляють на склад.

Мал. 130. Схема «Технологія виробництва паперу»

Визначте основні процеси технології виробництва паперу (мал. 130).

Можливий інший варіант — розрізання паперу на аркуші та його пакування (мал. 130).

ВИРОБНИЦТВО ДЕРЕВИНИ Й ПАПЕРУ У СВІТІ. Про обсяги й розміщення підприємств механічної переробки деревини найкраще свідчать цифри обсягів виробництва пиломатеріалів, які становлять приблизно 500 млн м3 щороку. Найбільшу кількість пиломатеріалів виготовляють США (більш як 100 млн т), Канада, Бразилія, Китай, Японія, Росія, Індія. Ці самі країни є основними виробниками фанери. Але до першої десятки за випуском ДСП входять і деякі країни Західної Європи (Німеччина, Франція, Швеція, Фінляндія). Великі експортери пиломатеріалів — США, Канада, Швеція, Фінляндія, Росія. Останнім часом до них долучилися Бразилія, Нігерія, Чилі, країни Південно-Східної Азії.

Завдяки хімічній і хіміко-механічній переробці деревини здійснюється виробництво целюлози, паперу та картону.

У територіальній структурі виробництва целюлози останнім часом відбулися помітні зміни. Вона не зосереджена, як раніше, у межах країн північного лісового поясу, де виготовляють переважно хвойну деревину й де близько половини всього світового виробництва припадає на США та Канаду. До першої десятки виробників целюлози стабільно входять Китай і Бразилія. Постійно нарощують масштаби виробництва целюлози Чилі та Уругвай. П’ятірка світових лідерів з випуску цієї продукції (у 2015 р.) така: США, Японія, Китай, Бразилія, Канада.

Певні структурні та територіальні зміни відбуваються й у виробництві паперової продукції. Слід зауважити, що 30 % її становить типографський папір, 13 % — газетний і 57 % — інші види паперу й картону, що використовують для пакування, технічних і санітарних цілей та ін. У світовому виробництві (воно зросло зі 130 млн т у 1970 р. до 300 млн т наприкінці 1990-х років) й експорті паперової продукції головну роль відіграють економічно розвинені країни. Про це свідчить і склад першої десятки виробників паперу й картону, до якої входять країни G-7 та Китай.

За даними ФАО (див. словник на с. 203), виробництво паперової продукції (2014 р.) у Європі дещо призупинилося і скоротилося в Північній Америці, але зросло незначною мірою в Африці, Латинській Америці й Азійсько-Тихоокеанському регіоні. У Китаї обсяги виробництва паперу мали незначний спад у 2013 р., а тепер знову зросли. Найбільшими виробниками паперу у світі є США, Канада (мал. 131), Німеччина, Японія, Франція, Китай. Великі його обсяги виробляють та експортують Швеція та Фінляндія.

Мал. 131. Поштова марка, присвячена паперовій промисловості Канади, 1952 р.

Спробуйте пояснити, чому Канада є одним зі світових лідерів з виробництва паперу.

СТРУКТУРА ЛІСОВОГО КОМПЛЕКСУ В УКРАЇНІ. Деревообробна промисловість дає більшу частину товарної продукції комплексу й переважно сконцентрована в районах заготівлі лісу та споживання готової продукції. В Україні щороку виробляється близько 1,4 млн м3пиломатеріалів (2013 р.).

Таблиця 20. Розташування підприємств, що випускають основні види продукції деревообробної промисловості

Деревообробні підприємства розміщені в районах як лісозаготівлі, так і споживання деревини. Одними з найважливіших є лісопильні підприємства, 80 % яких зосереджені в Карпатському економічному районі. Найбільшими центрами лісопиляння в Україні є: Вигода, Брошнів, Рожнятів, Надвірна в Івано-Франківській, Чернівці й Берегомет у Чернівецькій, Сколе, Стрий і Турка у Львівській, Рахів і Свалява в Закарпатській, Костопіль і Сарни в Рівненській, Ковель і Камінь-Каширський у Волинській, Малин,

Мал. 132. Пиломатеріали

Картографічний навігатор

Мал. 133. Карта «Лісовий комплекс України»

Уважно вивчіть карту (мал. 133). Запам’ятайте основні центри виробництва пиломатеріалів та паперу в Україні.

Овруч і Коростень у Житомирській, Обухів у Київській областях (мал. 133, табл. 21). Розташування таких центрів зумовлене переважно наявністю електроенергії та води.

Таблиця 21. Розміщення підприємств целюлозно-паперової промисловості

Етикеткові стікери

Пергаментний папір

Деревно-волокнисті плити

Мал. 134. Окрема продукція лісового комплексу України

Україна спеціалізувалася переважно на виробництві малотоннажних спеціальних видів паперу та картону. За рахунок власного виробництва держава задовольняє близько 50 % потреби в паперово-картонній продукції, а решту імпортує з Білорусі, Фінляндії, часом з Румунії та Польщі. Крім того, в Україні зовсім не виробляють або виробляють в надто малій кількості окремі різновиди паперу. Папір, попит на який у світі зростає, — газетний, етикетковий, мішковий, офсетний, пергаментний — випускають в Україні в невеликій кількості. Найперспективніший центр паперового виробництва нашої країни — Дніпро (табл. 21).

Підприємства лісохімічної промисловості (виробництво скипидару, фарбників, оліфи, каніфолі, оцтової кислоти тощо) орієнтуються на відходи лісової промисловості, тому наближені до районів лісозаготівлі. Центрами є: Свалява, Перечин, Славута, Коростень та ін.

У лісохімічній промисловості відбувається переорієнтація виробництва на виготовлення сучасніших матеріалів: на Макіївському заводі — деревно-волокнистих плит для меблевої промисловості, у м. Надвірна — декоративного пластику (для меблевої й автомобільної промисловості); крім того, розпочато будівництво солом’яно-картонажного заводу в селищі Смоліне Кіровоградської області, а також спорудження нових підприємств на території Сумської та Миколаївської областей.

ПРОМИСЛОВІСТЬ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ. Промисловість будівельних матеріалів для свого виробництва використовує природні (кам’яні, лісові) і штучні матеріали (керамічні, мінеральні в’яжучі, бетонні, азбестоцементні, скло тощо).

На території України підприємства будівельної індустрії розміщені майже рівномірно з найбільшою концентрацією у великих містах і промислових зонах. До головних районів промисловості будівельних матеріалів належать Донбас і Придніпров’я.

Окремі види виробництва будівельних матеріалів внаслідок застарілих технологій та недосконалих очисних споруд завдають шкоди навколишньому середовищу. Особливо небезпечними є цементні заводи.

В Україні для розвитку будівельного комплексу є всі необхідні умови. Тому промисловість будівельних матеріалів добре представлена майже в усіх регіонах України (табл. 22).

Мал. 135. Виробництво паперу на Київському картонно-паперовому комбінаті, розташованому в м. Обухові (Київська область)

Цегла

Цемент

Тротуарна плитка

Мал. 136. Окремі будівельні матеріали вітчизняного виробництва

Основними принцип розміщення підприємств будівельних матеріалів є орієнтація на сировину та споживача.

Таблиця 22. Розміщення підприємств будівельних матеріалів

До найбільших центрів промисловості будівельних матеріалів належать міста: Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Маріуполь.

Промисловість будівельних матеріалів відзначається складністю видової структури. Найважливішими підвидами є виробництво стінових, рулонних покрівельних і гідроізоляційних матеріалів, азбесто-цементних труб і шиферу, видобування й переробка нерудних будівельних матеріалів, цементна промисловість, виробництво будівельної кераміки (мал. 136). На них припадає понад 80 % усієї продукції.

ДІЛОВИЙ ЩОДЕННИК

1. Україна забезпечує свої потреби в лісовій сировині на 25 %.

2. Більшість лісопильних підприємств (80 %) зосереджена у Карпатському регіоні.

3. Ресурсний чинник є найважливішим у розміщенні підприємств лісового комплексу.

4. Перспективний розвиток лісового комплексу значною мірою залежить від використання вторинних ресурсів.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1. Як розвиватиметься лісопромисловий комплекс світу за умов обмеженої ресурсної бази?

2. Назвіть основні чинники розміщення підприємств із виробництва пиломатеріалів і паперу.

3. Зіставте принципи розміщення підприємств хімічної та лісової промисловості.

4. Назвіть основні центри лісопильної промисловості.

5. Як розв’язується проблема забезпечення України папером?

6. Поміркуйте, які перспективи розвитку лісової промисловості в Україні.

7. Чи варто, на вашу думку, обмежувати експорт продукції лісопромислового комплексу з України?

8. Назвіть чинники розміщення підприємств будівельних матеріалів. Як вони впливають на утворення центрів виробництва цементу?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Надтока, Топузов", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду