Войти
Закрыть

Народні промисли в Україні

9 Клас , Географія 9 клас Гільберг, Савчук, Совенко

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Гільберг, Савчук, Совенко", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 34. Народні промисли в Україні

Які народні художні промисли вам відомі? Чи є у вашій оселі вироби народних художніх промислів? Які народні художні промисли функціонують у вашому регіоні?

НАРОДНІ ХУДОЖНІ ПРОМИСЛИ. Народні художні промисли — одна з форм мистецтва, що виробляє художньо оформлені предмети побуту, одягу, прикраси, вироби декоративно-ужиткового мистецтва. Їх виготовляють з місцевої сировини майстри, які зазвичай живуть і працюють у сільській місцевості.

Давнім промислом є гончарство. Вироби гончарів (миски, глечики, макітри, куманці та ін.) завжди були окрасою традиційного житла в Україні. Народні гончарні вироби мають не лише практичну, а й естетичну цінність, приваблюючи своїм декором. Основними центрами сучасного товарного народного гончарства є смт Опішня Зінківського району Полтавської області та м. Косів Івано-Франківської області (мал. 95).

Гутництво (виготовлення виробів зі скла) традиційно було поширене по всій Україні. Назва промислу походить від слова «гута» — склодувна піч. Нині незначна кількість майстрів виготовляє іграшки зі скла та інші декоративні вироби. У Львові працює найбільше гутників. Також діють відповідні підприємства в с. Новий Яр Яворівського району, м. Новояворівськ, смт Щирець Пустомитівського району (усі у Львівській області).

В Україні виробляють ялинкові прикраси в містах Львів і Теребовля та в смт Клавдієве-Тарасове й у с. Луб’янка, що в Бородянському районі Київської області (мал. 96).

Бондарство майже перестало існувати як окремий вид декоративно-ужиткового мистецтва в Україні. Лише в окремих селах Поділля виготовляють малими партіями невеликі діжки для вина й меду з дуба чи бука.

Мал. 95. Керамічні вироби: а) з Опішні; б) з Косова

Мал. 96. Ялинкові іграшки фабрики в с. Луб’янка Київської області

Відкриваємо Україну

Петриківський розпис 5 грудня 2013 р. включено до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Відкриваємо Україну

Українській писанці встановлено пам’ятники в смт Вижниця (Чернівецька область), с. Братківці Стрийського району (Львівська область), на острові Хортиця в м. Запоріжжя. Також є відповідні пам’ятки в містах Вільнюс (Литва) і Вегревіль (Канада) (мал. 97). У м. Коломия (Івано-Франківська область) діє у стилізованому під велику великодню писанку музей. Найбільша колекція писанок представлена в музеї декоративно-ужиткового мистецтва в Києво-Печерській лаврі.

Декоративний розпис — розпис будівель і виробів з дерева — найдавніший і найпоширеніший вид декоративно-ужиткового мистецтва. У різних етнографічних регіонах України сформувалися притаманні лише для кожного з них види розписів. Найвідоміший центр — с. Петриківка Петриківського району Дніпропетровської області.

Художнє ткацтво й вишивка збереглись як у народних майстрів, так і на підприємствах художніх промислів. Нині відроджуються ці види промислу через відновлення інтересу до вишиванок, тканих і вишитих предметів побуту. В Україні діють спеціалізовані підприємства з виробництва художніх тканин і виробів з вишивкою в містах Кролевець (Сумська область) і Переяслав-Хмельницький та в смт Решетилівка Решетилівського району Полтавської області (мал. 98).

Килимарство в Україні майже зникло. Поодинокі майстрині літнього віку займаються традиційним килимарством та незначну кількість килимів на замовлення виготовляє Решетилівська майстерня художніх промислів.

Писанкарство широко представлене в Україні. Писанки виготовляють до Великодня переважно вдома. На продаж окремі майстрині розписують їх у дусі традицій відповідних етнографічних регіонів.

Особливістю декоративно-ужиткового мистецтва є збереження традиційних технологій і матеріалів, а також необхідність передачі досвіду з виготовлення відповідних виробів від майстра до учня. Твори народного мистецтва потребують уваги й охорони. Якщо їх не берегти, то може поступово зникнути це джерело неповторної краси.

Мал. 97. Пам’ятник писанці у м. Вегревілі (Канада)

Мал. 98. Ткацький верстат у музеї Кролевецької фабрики «Художнє ткацтво»

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: СТИСЛО ПРО ГОЛОВНЕ

  • Народні художні промисли — одна з форм народного мистецтва, що виробляє предмети побуту, одягу, прикраси, вироби декоративно-ужиткового мистецтва.
  • У промислових масштабах виробляють гончарні вироби в смт Опішня (Полтавська область) і м. Косів (Івано-Франківська область).
  • Центрами ткацтва й вишивки є міста: Переяслав-Хмельницький (Київська область) і Кролевець (Сумська область).

Знаю і вмію обґрунтувати

  • 1. Які гончарні вироби ви використовуєте вдома?
  • 2. Чому нині майже не залишилося промислових підприємств із виробництва предметів народних промислів?
  • 3. Назвіть відомі вам види народних художніх промислів. Поясніть, чому, на вашу думку, нині розвиваються лише окремі з них.

Працюю з картою

Покажіть на карті України й світу міста, де встановлено пам’ятники писанці.

Шукаю в Інтернеті

Використовуючи інтернет-ресурси, нанесіть на контурну карту України центри сучасної народної вишивки.

Генерую ідеї

Чи є можливим, на вашу думку, відродження традиційних видів народних промислів у вашій області? Що для цього слід зробити? Обґрунтуйте вашу відповідь.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема. Малі й середні міста України — центри швейного виробництва

Алгоритм виконання

1. З’ясуйте, які підприємства швейної промисловості розміщено у вашій області.

2. За офіційними сайтами цих підприємств установіть, яку продукцію вони виробляють та куди її постачають.

3. На контурній карті своєї області нанесіть ці підприємства за допомогою умовних знаків зі шкільного атласу.

4. Які чинники вплинули на їхнє розміщення? Установіть їхнє значення у структурі зайнятості населення у відповідних містах.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Гільберг, Савчук, Совенко", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Гільберг, Савчук, Совенко", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду