Войти
Закрыть

Розвиток та розміщення рослинництва в Україні

9 Клас , Географія 9 клас Довгань, Стадник 2022 (повторне видання)

 

§ 13. Розвиток та розміщення рослинництва в Україні

Ви дізнаєтесь:

  • про розвиток рослинництва та його географію
  • особливості структури сільськогосподарських угідь в Україні

Пригадайте:

  • складові земельного фонду України
  • приклади сільськогосподарських рослин

В Україні хліборобська праця відома з часів трипільської культури. Найдавніші племена, що жили на території нашої країни в ті далекі часи, не тільки вирощували пшеницю і ячмінь, а й розводили різноманітну худобу. Зараз Україна належить до провідних світових виробників пшениці, ячменю, кукурудзи, соняшнику, сої.

1. Зернові культури.

Найважливішим показником розвитку рослинництва є врожайність сільськогосподарських культур. Вона дає уявлення про кількість отриманої продукції з одиниці площі (гектара). В останні роки врожайність майже всіх основних сільськогосподарських культур в Україні зростає. Так, якщо у 2000 р. середня врожайність зернових (разом із зернобобовими) була 19,4 ц/га, то у 2020 р. вона склала 49 ц/га. Проте цей показник є дещо нижчим, ніж у більшості провідних країн — виробників сільськогосподарської продукції.

До складу рослинництва входять сім основних груп рослин, які розрізняються за особливостями вирощування й переробки, а також за сферою застосування: 1) зернові (у тому числі круп’яні й зернобобові) культури; 2) технічні культури; 3) кормові культури; 4) картопля; 5) овоче-баштанні культури; 6) плодові та ягідні культури; 7) виноград.

Найбільше значення в рослинництві має виробництво зернових культур (мал. 1, 2). Виробляючи 60—70 млн т зернових культур щорічно, Україна зберігає провідні позиції у світі. На вирощування всіх зернових культур припадає 15 млн га посівних площ, із яких майже половина засівається пшеницею. Значна частина вирощеного в Україні зерна йде на продаж.

Мал. 1. Структура посівних площ основних сільськогосподарських культур в Україні.

Мал. 2. Вирощування зернових культур в Україні (2020 р.).*

Порівняйте географію вирощування пшениці, кукурудзи та ячменю в Україні, поясніть причини розбіжностей.

Головна зернова культура — озима пшениця. Нею засівають близько 6,0 млн га ріллі. Середня врожайність озимої пшениці — 41,7 ц/га, середньорічний збір — приблизно 25 млн т (мал. 3). Найбільш сприятливі природні умови для її вирощування — лісостеп і північна частина степу. Ярова пшениця має більш низьку врожайність, ніж озима, тому вона поширена значно менше. Часто її сіють у разі вимерзання озимих. Найбільше пшениці збирають у Харківській, Запорізькій, Одеській, Вінницькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській областях.

Друге місце за розмірами посівних площ (у 2020 р. — 5,4 млн га) належить кукурудзі на зерно. Це теплолюбна рослина, період вегетації якої становить від 85 до 150 днів. Такі умови є в степу, південній частині лісостепу, Закарпатті. Середня врожайність культури — понад 70 ц/га. У 2020 р. в Україні було зібрано 29,8 млн т кукурудзи (менше, ніж у попередні роки). Найвищі показники мають господарства Полтавської (безперечний лідер), Чернігівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Сумської, Київської областей. Україна входить до трійки найбільших продавців кукурудзи на світовому ринку.

* За даними: «Агробізнес», довідник 2019—2020, Держстат, USDA.

Мал. 3. Посіви, виробництво та врожайність озимої пшениці (за даними Державної служби статистики України; без урахування АР Крим та окремих територій Донецької і Луганської областей).

Ячмінь — третя за значенням зернова культура, яка відрізняється порівняно високою врожайністю (до 35 ц/га) і невибагливістю до ґрунтів. Сіють цю скоростиглу і посухостійку культуру переважно в степовій зоні (Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська обл.). Розрізняють кормовий ячмінь, що йде на корм тваринам, і продуктовий, із якого отримують крупи, борошно, замінники кави.

Цінні продукти харчування виробляють із круп’яних культур (гречка, просо, рис). В Україні найбільші площі завжди займала гречка (в останні роки вони скорочуються). Це одна з традиційних круп’яних і медоносних культур країни. Урожайність гречки є невеликою — близько 13 ц/га. Вона має короткий вегетаційний період, тому її використовують для пересівання загиблих від морозів озимих культур, а також як повторну культуру. Основні площі гречки розташовані на півночі степу, у лісостепу та Поліссі. Найбільші площі посівів — у Сумській та Хмельницькій областях.

Просо є досить посухостійкою культурою, його сіють у степових районах і лісостепу. Рис вибагливий до тепла й вологи. Цю культуру вирощують на поливних землях (чеках) у Херсонській та Одеській областях. Розширення рисових угідь можливе лише за умов будівництва зрошувальних систем.

2. Технічні культури.

Технічні культури використовуються як сировина для промисловості. Вони поділяються на кілька груп:

  • 1) волокнисті (бавовник, льон-довгунець, джут);
  • 2) олійні (соняшник, соя, ріпак, льон-кудряш, маслини, олійна пальма);
  • 3) цукроносні (цукрова тростина, цукровий буряк);
  • 4) тонізуючі (чай, какао, кава);
  • 5) каучуконосні (гевея);
  • 6) ефіроолійні (троянда, лаванда, м’ята, аніс).

В Україні важливе місце посідають соняшник, соя, ріпак (олійні), цукровий буряк (цукроносні), льон-довгунець (волокнисті).

Соняшник був відомий північноамериканським індіанцям задовго до колонізації Нового Світу. Поступово ця культура поширилася в Євразії. Як олійну культуру соняшник почали активно вирощувати тільки в минулому столітті. Ця культура посухостійка, вибаглива до тепла і потребує родючих ґрунтів. Найбільше зерна соняшнику збирають у Кіровоградській, Дніпропетровській та Харківській областях (мал. 4). Валовий збір цієї культури в останні роки збільшується, що обумовлено розвитком виробництва з переробки насіння.

Серед інших олійних культур останнім часом різко збільшилися обсяги вирощування сої. У 2000 р. цю культуру засівали на площі лише 65 тис. га, а у 2020 р. — 1300 тис. га. Сою культивують області західної та центральної частин України, зокрема Хмельницька, Полтавська, Житомирська. Сою використовують для виробництва олії, борошна, цінних добавок до комбікормів, а також як недорогий замінник м’яса.

В Україні також збільшилися обсяги вирощування ріпаку. Це холодостійка, вибаглива до вологи та родючості ґрунту культура, що добре росте в помірній зоні. Олію з ріпаку використовують у харчовій, миловарній, шкіряній, текстильній промисловості, а також як сировину для виробництва дизельного пального. У 2020 р. найбільше цієї культури зібрали в Одеській, Дніпропетровській та Вінницькій областях.

Розрізняють озимі та ярові види ріпаку. Насіння ярового ріпаку проростає за температури +1...+3°С, озимого — 0°С, сходи переносять заморозки до -5°С (доросла рослина — до -8°С), оптимальна температура для проростання — +14...+17°С.

Мал. 4. Вирощування технічних культур в Україні (2020 р.).*

Поясніть причини зростання посівних площ соняшнику, сої, ріпаку в Україні.

Площа посівів цукрового буряку в останні роки скорочується, у 2020 р. вона склала 216 тис. га. Найбільш сприятливі умови для цієї культури — у лісостеповій зоні, де є родючі ґрунти, достатньо тепла і вологи. Тому більшість посівів зосереджена у Вінницькій (безперечний лідер), Полтавській, Тернопільській областях. В умовах скорочення площ посівів питання щодо забезпечення виробництва цукру вирішується завдяки зростанню врожайності: у 2020 р. — 450 ц/га проти 279,5 ц/га у 2010 р.

Льон-довгунець — невибаглива до тепла культура, але їй потрібно багато вологи. Тому посіви льону-довгунцю розташовані в північній (Полісся) та західній (Передкарпаття) частинах України. Ця технічна культура є цінною сировиною для промисловості, але її посіви останніми роками суттєво знизилися.

* За даними: «Агробізнес», довідник 2019—2020, Держстат, USDA.

Мал. 5. Виноградники Закарпаття.

3. Картопля, овоче-баштанні, плодові та ягідні культури.

Значне місце в раціоні харчування населення України посідає картопля. Проте це не тільки «другий хліб», але й сировина для промисловості. Під культурою зайнято більш ніж 1,3 млн га, середня врожайність становить понад 156 ц/га. Фахівці вважають, що якщо вдасться забезпечити населення якісним посівним матеріалом, то врожайність зросте до 280 ц/га. Найбільше картоплі вирощують у Вінницькій, Львівській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Сумській, Волинській областях, кожна з яких у середньому збирає понад 1 млн т щорічно.

У різних районах України овочі вирощують у відкритому ґрунті. На півночі та в центрі основні культури — капуста, буряк, морква, огірки; на півдні — баклажани, солодкий перець, томати. Безперечним лідером зі збору томатів є Херсонська область (у середньому понад 500 тис. т). У Миколаївській області, що є другим виробником томатів в Україні, цей показник удвічі нижчий. Дніпропетровська та Харківська області збирають понад 150 тис. т цієї культури щорічно. Індустріальне виробництво овочів у закритому ґрунті розвинене у приміських зонах великих міст.

У степових районах вирощують баштанні культури. Кавуни й дині потрапляють до споживача в основному із Херсонської (безперечний лідер), Одеської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

Практично в усіх областях України вирощують плодові та ягідні культури (яблука, груші, сливи, вишні, черешні, смородину, полуницю, малину, аґрус). До лідерів зі збору яблук належать Вінницька, Закарпатська, Чернівецька, Хмельницька й Львівська області. У південних районах вирощують абрикоси, персики.

Велике значення має виноградарство. Воно належить до найбільш складних сільськогосподарських виробництв, що потребують спеціальних технологій, сільськогосподарських машин і робочої сили певної кваліфікації. Майже 90% винограду в Україні вирощують на півдні та в Закарпатській області (мал. 5).

Головне

  • Найважливішим показником розвитку рослинництва є врожайність сільськогосподарських культур. Вона дає уявлення про кількість отриманої продукції на одиницю площі (гектар). В останні роки врожайність майже всіх основних сільськогосподарських культур в Україні зростає.
  • У рослинництві найважливіше місце посідає вирощування зернових культур, у першу чергу озимої пшениці.
  • Серед інших культур найбільше значення має вирощування соняшнику, сої, цукрового буряку, картоплі, томатів.

Запитання для самоперевірки та колективного обговорення

1. Назвіть групи сільськогосподарських рослин. Які з них мають найбільше значення в Україні? 2. Які чинники обумовлюють переважання зернових культур у структурі посівних площ України? 3. Назвіть основні технічні культури. Із якою метою їх вирощують? 4. Які технічні культури в Україні займають найбільші посівні площі? 5. Яких заходів слід ужити для підвищення врожайності сільськогосподарських культур та збільшення їх валового збору?

Поміркуйте

1. Які чинники мають бути враховані при формуванні ціни на землю, крім якості ґрунту та можливості її використання для виробництва сільськогосподарської продукції?

2. На виробництво продуктів харчування використовується приблизно половина зерна пшениці. На які потреби йде решта?

Практичні завдання

1. За текстом підручника та картами атласу дослідіть географію основних культур, що вирощують в Україні. Заповніть таблицю.

2. Використовуючи сайт Державної служби статистики (адреса доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/, активне посилання — Зовнішньоекономічна діяльність), з’ясуйте обсяги продажу за кордон продуктів рослинного походження в доларах США. Обчисліть частку цих товарів у загальному експорті країни.

Набуваємо практичних навичок

За допомогою додаткових джерел та мережі Інтернет зберіть дані про сільськогосподарські культури, які вирощуються у вашій місцевості (на вашій присадибній ділянці). З’ясуйте основні чинники зростання врожайності в Україні. Запропонуйте рекомендації щодо ведення господарства у вашій місцевості (які культури слід вирощувати, як за ними доглядати).

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду