Войти
Закрыть

Туризм у світі

9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 43. Туризм у світі

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

• Глобальні особливості туризму. Туризм давно став масовим явищем. До пандемії COVID-19 щорічно у світі здійснювалося 6-7 млрд туристичних поїздок. При цьому на міжнародний туризм припадала менша частка - менше 1,5 млрд прибуттів. Багато років поспіль очевидними лідерами щодо прибуттів міжнародних туристів були Франція, Іспанія, США та ін. (табл. 19).

Основними причинами, які спонукають людей рушати в подорож, є розваги і відпочинок. Крім того, туристи подорожують, щоб відвідати друзів і родичів, а також з релігійних мотивів і з метою лікування.

Більша частка світових туристичних потоків - 5-6 млрд поїздок щорічно здійснюється туристами в межах території власних країн. Так, у Франції мешканці країни щороку здійснювали близько 180-190 млн внутрішніх подорожей при населенні понад 65 млн осіб. Натомість у США, населення яких майже в 5 разів більше, - 2,3 млрд подорожей.

Таблиця 19

Країни — лідери за туристичними прибуттями й доходами від туризму, 2019 р.

Завдяки туризму у 2019 р. у світі було створено близько 330 млн робочих місць. Це означає, що кожне 10-е робоче місце з’явилося завдяки саме туризму. У Китаї туризм створив близько 80 млн робочих місць, в Індії - майже 40 млн, а у США - близько 17 млн. В Україні туризм забезпечив в 2019 р. понад 1 млн робочих місць. Останніми роками річні загальні доходи від туризму у світі становили близько 5 трлн дол. З них завдяки міжнародному туризму надходило близько 1,5 трлн дол. Світовим лідером за надходженнями від міжнародного туризму є США, які заробили в 2019 р. 214 млрд дол. В Європі лідером є Іспанія - 80 млрд дол. Україна у 2019 р. спромоглася заробити на туризмі лише 1,6 млрд дол.

СВІТОВІ ЛІДЕРИ

Є чимало свідчень того, що розміри території не визначають рівень розвитку міжнародного туризму. Так Франція має більше туристичних прибуттів (89 млн) ніж США (79 млн). Разом і з тим США, що майже вдвічі менша за площею ніж Росія, мають 214 млрд дол. від міжнародного туризму, а Росія - лише 11 млрд. Ще більше вражає Монако, з площею у 2 км2. Щорічно тут реєструється приблизно у 10 разів більше туристичних прибуттів (понад 300 тис.), ніж постійне населення цієї карликової держави (понад 30 тис.).

У 2020 р. через пандемію і глобальне тимчасове припинення міжнародних подорожей відбулося небачене в історії туризму падіння туристичних потоків - з 1 млрд 460 млн до 381 млн, тобто на 73 %. Як наслідок, доходи від міжнародного туризму в 2020 р. зменшились на 930 млрд дол. США, або на 64 %. Тим самим міжнародний туризм був відкинутий на 30 років назад. Більшість експертів вважають, що туризм повернеться до пандемічного рівня (до COVID-19) не раніше 2023 р.

• Туристичні регіони світу. Світ неоднорідний щодо розвитку туризму (мал. 114). Розрізняють п’ять туристичних регіонів, які відрізняються рівнем розвитку туризму: Європа, Азійсько-Тихоокеанський регіон, Америка, Африка, Близький Схід. Кожен із цих регіонів представлений групою країн. Найбільшу кількість країн об’єднує Європейський регіон, який налічує 55 країн. Друге місце посідає Америка - 52 країни, третє - Африка, що включає 50 країн, четверте місце належить АТР - 47 країн. Найменшим за кількістю країн (14) і за площею регіоном є Близькосхідний регіон.

Мал. 114. Головні напрямки світового туризму

Туристи відвідують кожен із цих регіонів, але кількість подорожуючих помітно відрізняється. На популярність регіону впливають різні чинники, зокрема й різноманітність та багатство туристичних ресурсів. Особливо приваблюють туристів, як зазначалось, унікальні об’єкти, передусім такі, що занесені до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Станом на 2021 р. у списку Світової спадщини перебувають 1121 об’єкт (зокрема 869 культурних, 213 природних і 39 змішаних) з 167 країн. Більшість з них містяться в Європі. Італія є батьківщиною найбільшого числа об’єктів Світової спадщини з 53 об’єктами. За нею іде Китай (52), Іспанія (46), Франція (43), Німеччина (42), Індія (36) та Мексика (34).

Отже, саме Європа є найпопулярнішим туристичним регіоном. У 2019 р. на європейський регіон припадало понад половину світового обсягу іноземних туристів. Він випереджав Азійсько-Тихоокеанський регіон, якому належить друге місце. Третє місце посідала Америка. Останні місця посідали Африка та Близький Схід. Однак Європа і Америка, поступово втрачають популярність, дедалі більшу увагу серед туристів привертають країни інших регіонів, передусім Азійсько-Тихоокеанського. Подібна ситуація й з доходами від міжнародного туризму (табл. 20). Більша їх частка припадає на Європу і Азійсько-Тихоокеанський регіон. Третє місце посідає Америка, якій помітно поступаються Близький Схід і Африка.

Таблиця 20

Туристичні прибуття і доходи від міжнародного туризму за регіонами, 2019 р.

У 2020 р. в усіх туристичних регіонах через COVID-19 відбулося різке зниження туристичних потоків. Найбільше постраждав Азійсько-Тихоокеанський регіон, де обсяг міжнародних туристичних потоків впав на 84 %. В Африці та на Близькому Сході туристичні прибуття зменшилися на 75 % у кожному із регіонів. Європа зазнала падіння туристичних відвідувань на 70 %, а Америка - на 69 %.

ГОЛОВНЕ

• Сучасний туризм - це масове явище.

• Більшість подорожей туристи здійснюють у межах території власних країн.

• Основними причинами туристичних подорожей є розваги, відпочинок і святкування.

• Розрізняють п’ять різних за рівнем розвитку туризму регіонів: Європа, Азійсько-Тихоокеанський регіон, Америка, Африка, Близький Схід.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

  • 1. З якою метою подорожують?
  • 2. Назвіть найпопулярніші країни світу.
  • 3. Які туристичні регіони отримують найбільше й найменше доходів від міжнародного туризму?
  • 4. Поясніть перспективи розвитку туризму в Європі.
  • 5. Визначте, у скільки разів кількість міжнародних подорожей поступається кількості внутрішніх мандрівок.

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

тематичний контроль очікуваних результатів навчально-пізнавальної діяльності

Туризм

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду