Войти
Закрыть

Формування рельєфу (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 16. Формування рельєфу
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Які процеси та чинники зумовлюють утворення різних форм рельєфу?
За своїм походженням основні процеси утворення рельєфу поділяються на внутрішні (ендогенні), до яких належать тектонічні рухи земної кори, вулканічна діяльність і землетруси, та зовнішні (екзогенні) — дія вітру, снігу, льоду, текучих і підземних вод, вивітрювання тощо.
Процеси утворення рельєфу зумовлені певними причинами, тобто рельєфотвірними чинниками. Їх багато, але найважливішу роль у формуванні рельєфу земної поверхні відіграють внутрішня енергія Землі, теплова енергія Сонця, сила земного тяжіння.
2. Що таке неотектонічні рухи? Визначте їхню роль у формуванні сучасного рельєфу України.
Неотектонічні рухи - це рухи земної кори, які тривають упродовж останніх 25-30 млн років.
Особливо велика роль у формуванні сучасного рельєфу платформної частини України належить неотектонічним рухам, що тривають упродовж останніх 25—30 млн років. На переважній частині території в цей час неотектонічні рухи були висхідними або коливальними різної інтенсивності. Максимальних неотектонічних підняттів зазнали ділянки платформи в межах Волинської, Подільської (350—400 м) і Донецької (до 300 м) височин.
3. Які типи та форми рельєфу поширені в Україні, у вашій місцевості?
Геологічні структури, неотектонічні рухи, а також давні і сучасні кліматичні умови зумовили виникнення різноманітних за походженням типів і форм рельєфу на території України: тектогенніх, вулканогенних, денудаційних, водно-ерозійних, морських, льодовикових і водно-льодовикових, гравітаційних, карстово-суфозійних, еолових.
4. Поясніть, як утворюються антропогенні форми рельєфу.
Діяльність людини спричиняє утворення нових форм земної поверхні, які називають антропогенними. Від давніх часів народи, що населяли територію нашої країни, змінювали її природний рельєф: будували сторожові вали та кургани, пристосовували рівнинні простори для землеробства. У наші дні внаслідок видобутку корисних копалин, їхньої переробки та складування відходів утворюються кар’єри, відвали, терикони. Під час будівництва міст і шляхів сполучення переміщуються величезні обсяги гірських порід, створюються греблі, насипи, тунелі. Вибухові роботи з використанням зарядів великої потужності можуть стати причиною штучних землетрусів, обвалів, зсувів. Значні зміни поверхні відбуваються і внаслідок непрямого впливу людини на рельєф. Вирубування лісів та неправильне розорювання схилів посилює водну та вітрову ерозію, що викликає поширення ярів. Будівництво водосховищ спричиняє підняття рівня ґрунтових вод, підтоплення, розвиток карсту та просідання земної поверхні.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація