Войти
Закрыть

Кліматичні показники та їх розподіл на території України (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 20. Кліматичні показники та їхній розподіл на території України
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Чому саме в Луганській області зафіксовані й абсолютний мінімум, й абсолютний максимум температури повітря?
Розподіл середньомісячних показників температури повітря в Україні залежить від кількості сонячної радіації, яку отримує поверхня, і циркуляції атмосфери (насамперед західного переносу повітря).
2. Чому абсолютний максимум температури останніми роками зростає, а абсолютний мінімум залишається стабільним?
У холодний період значення сонячної радіації дещо знижується, одночасно зростає вплив циркуляції атмосфери. Завдяки активності циклонів, які обумовлюють підвищення температури, у західній та північно-західній частинах України ізотерми наближаються до меридіонального простягання (вони мають напрямок із півночі на південь та південний схід). На півдні вони наближаються до широтного простягання. Вищі температури спостерігаються на півдні, де проходять ізотерми 0…–2 °С, нижчі — на сході та північному сході (–7…–8°С). Найвищі середні температури січня на Південному березі Криму, де вони досягають +3…+4°С.
У теплий період, коли відсутній сніговий покрив і знижується активність циклонічної діяльності, найбільше значення має кількість отриманої сумарної сонячної радіації. Тому на основній частині території України ізотерми липня наближаються до широтного простягання й мають загальний напрямок із північного сходу на південний захід. За показниками вони змінюються від +18…19°С на півночі та північному заході до +23°С на півдні й південному сході (на Південному березі Криму до +24°С).
3. Який показник клімату найбільшою мірою залежить від циркуляції атмосфери? Доведіть свою думку.
На клімат будь-якої території впливають три основні кліматотвірні чинники: сонячна енергія, циркуляція атмосфери, підстилаюча поверхня. Клімат є результатом взаємодії вказаних чинників.
Така послідовність аналізу чинників є невипадковою. Відмінність у кількості сонячної енергії найбільше впливає на розподіл температури повітря; циркуляція атмосфери — на розподіл кількості опадів по території. Вплив кожного чинника неоднаковий в різних місцевостях та в різні пори року. Наприклад, на відмінності в температурі повітря влітку найбільше впливає розподіл сонячної енергії, а взимку — циркуляція атмосфери.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація