Гідроген сульфід, або сірководень, H2S — летка сполука Сульфуру з Гідрогеном. Він є електронним аналогом води, але за властивостями дуже відрізняється внаслідок неможливості утворення водневих зв'язків. Гідроген сульфід: • безбарвний газ, важчий за повітря, з характерним неприємним запахом тухлих яєць чи тухлого м'яса і солодкуватим смаком; • помірно добре розчиняється у воді: 291 мл газу у 100 г води за 20 °С; • tпл. = -83 °С, tкип. = -61 °С; хоча молекула гідроген сульфіду майже у два рази важча за молекулу води, його температура кипіння на 160 °С менша за температуру кипіння води через відсутність водневих зв'язків; • дуже отруйний, негативно діє на нервову та серцево-судинну системи людини. Сульфідна кислота — це розчин гідроген сульфіду у воді. Унаслідок обмеженої розчинності гідроген сульфід виділяється із сульфідної кислоти і надає їй специфічного запаху. Сульфідна кислота не може бути концентрованою: навіть у насиченому розчині масова частка гідроген сульфіду не перевищує 0,5 %. Гідроген сульфід у сульфідній кислоті повільно окиснюється киснем повітря, через що поступово з'являється осад сірки....
|