Вимоги до утримання племінних жеребців

 

Господарське призначення жеребців-плідників – отримання від них високоякісних нащадків.

У стайнях для племінних жеребців влаштовують просторі денники. При утриманні в загальній стайні жеребцю надають окремий денник, у якому щодня змінюють підстилку і видаляють гній. Жеребців утримують розкованими, копита їм розчищають не рідше одного разу на 2 місяці. Чистити жеребців, розбирати гриву і хвіст, замивати забруднені кінцівки і копита необхідно 2 рази на добу: вранці й увечері. Влітку можна купати в водоймах з проточній водою. При відсутності умов для купання таких тварин обливають теплою водою.

Необхідно надавати плідникові щоденний моціон (весною протягом 2-3 годин у леваді з трав'яним покриттям) або виїздки. Жеребців ваговозних порід змушують везти підводу із невеликим вантажем, проходячи шлях 5 – 6 км і дотримуючись чергування руху кроком і риссю.

При належних умовах утримання та догляду та раціональній годівлі жеребець старше 4 років за парувальний сезон може зробити до 175 ручних садок, тобто по 2 садки на добу з перервою між ними 10 годин.

У деяких випадках такому плідникові за дозволу лікаря ветеринарної медицини дозволяють 3 садки на добу з інтервалом між ними 7 годин. У холодну пору року жеребця при проводці покривають попоною. Один раз у 7 – 10 діб, дивлячись на його стан, надають день для відпочинку.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы