Утримання дійних кобил

 

Кобил, призначених для репродукції коней м'ясного напрямку продуктивності, використовують для виробництва кумису.

У кобилячому молоці більше легкозасвоюваних альбумінів і глобулінів, пептонів та амінокислот, проте менше жиру й білка.

Молочного цукру в ньому на 20%, а вітамінів, особливо вітаміну С, у 5-10 разів більше, ніж у коров'ячому молоці. Кобили за молочною продуктивністю навіть переважають велику рогату худобу м'ясного напрямку. Від кобили за добу можна одержати 10-24 кг молока, 50-70% якого висисає лоша, а решту видоюють. Найвища продуктивність у віці 7-12 років, доять не раніше, ніж через 30 – 40 діб після вижеребки. Молоко утворюється цілодобово, але через те, що мала молочна цистерна, його доять часто й процес молоковіддачі триває від 40 с до 2 хв.

При табунному утриманні формують табуни по 70 – 80 кобил і переганяють їх на високопродуктивні пасовища. Пасуть кобил протягом доби й згодовують по 2 – 3 кг концентрованих кормів, дають сіль-лизунець. Після вижеребки лоша ссе кобилу цілодобово, чим подразнює і стимулює молочну залозу й, крім того, викликає виділення в кров лактогенних гормонів.

Дійних кобил з підсисними лошатами розміщують у стайні в групових секціях (утримання безприв 'язне, із змінною 2-3 рази в рік глибокою підстилкою). Стайню обладнують доїльними установками. Кобил з дев'ятимісячною жеребністю і першого місяця лактації розміщують у денниках. Біля стайні влаштовують паддоки з навісами і годівницями. Влітку в перерві між доїнням кобил пасуть на найближчому культурному пасовищі.

Доять кобил за допомогою машинного доїння з використанням доїльних апаратів типу ДДА-2 на спеціальних доїльних установках.

Доять кобил у першій половині лактації (до 9 раз на добу з інтервалом 2 години). Тривалість доїння – до 2 хвилин (при цьому виді доїння молоко видоюється повністю). При ручному доять до 7 раз на добу з проміжком 2,5 години, оскільки необхідні додаткові додоювання відразу ж по закінченні доїння всієї групи кобил (при додоюванні вихід товарного молока збільшується на 30 – 40 %).

Для стимулювання активної молоковіддачі при ручному і машинному доїнні до кобили підпускають лоша, вид якого викликає у неї рефлекс молоковіддачі. Слід також враховувати, що кобила добре доїться в звичайній обстановці. Доять кобил з лівої сторони всіма (чи трьома) пальцями.

Починають доїти кобил з другого місяця лактації. Середня тривалість лактаційного періоду – 240 діб, а дійного – 210. Сухостійний період – 120 діб.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы