Зовнішньокліткова система утримання кролів

 

При зовнішньоклітковій системі утримання кролі протягом усього року знаходяться на відкритому повітрі або під навісом в одномісних, спарених і восьмимісних клітках (рис. 5.2). Найдоцільнішими вважаються клітки для кролематок із постійним гніздовим відділенням.

Їх встановлюють на висоті 0,8 – 1,0 м від землі за допомогою дерев'яних стовпців. Кожна клітка складається із гніздового й кормових відділень. Гніздове відділення (ширина 40-55 см) розміщують із причілкового боку і від кормового (ширина 60 – 65 см) відокремлюють суцільною стіною, воно має інші суцільні стіни і дерев'яну підлогу.

Зовнішньокліткове утримання кролів

Рис. 5.2. Зовнішньокліткове утримання кролів

В спареній клітці кормове відділення однієї клітки відмежоване від аналогічного V-подібною годівницею, обтягнутою сіткою з вічками 35 × 35 мм для грубих кормів. Дно кормового відділення сітчасте або з дерев'яних рейок із просвітом 15 мм.

Гніздове відділення з'єднується з кормовим лазом висотою 20 і шириною 17 см. Кормове відділення з фасадного боку має сітчасті двері. Ддя грубих кормів під годівницею монтують відкидну напувалку, а під сітчастими дверима по всій їх довжині – відкидні годівниці для концкормів (рис. 5.3).

Двомісна клітка

Рис. 5.3. Двомісна клітка

1 – дверці в гніздове відділення; 2 – стовп-підставка: 3 – сітчасті дверці; 4 – відкидна напувалка; 5 – V-подібна годівниця; 6 – відкидна годівниця; 7 – вісь годівниці.

Комбінована розбірна клітка на вісім відділень складається із 14 деталей-щитів, має подвійне дно і комплектується маточниками для окролу. Молодняк утримують невеликими групами (по 3-4 голови) у клітках для дорослих тварин, обладнаних сітчастими вигулами довжиною 200 см, шириною 100 і висотою 60 см з розрахунку на 10 – 15 голів. Зовнішньокліткову систему утримання звірів і кролів використовують переважно на дрібних товарних фермах сільськогосподарських підприємств та у селянських господарствах.

Групові клітки для молодняку складаються з сітчастих вигулів і тесових сховищ. Дах у клітках роблять із тесу з нахилом до задньої стінки, спереду із напуском до заду і по боках 15 см. Клітка розрахована на 10-15 голів молодняку. Залежно від породи на дорослого кроля має припадати 0,6-1,2 м2 площі підлоги, для відлученого кроленяти при груповому утриманні – 0,2, молодняку 2,5 – 3-місячного віку – 0,4 м2.

Основний недолік зовнішньокліткової системи утримання – відсутність механізації виробничих процесів, слабка захищеність кролів від мінусових температур навколишнього середовища, що змушує планувати окроли лише на теплу пору року або використовувати комбіновану систему утримання. При цій системі кролів у теплий період утримують на відкритому повітрі, а в холодний – сукрільних і лактуючих кролематок переносять у приміщення.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы