Утримання індиків

 

При цілорічному промисловому виробництві індичатини на птахофабриках застосовують інтенсивне безвигульне утримання індиків батьківського стада на глибокій підстилці або в клітках у пташниках без вікон із автоматично регульованим мікрокліматом і світловим режимом.

Ремонтний молодняк індиків вирощують на підлозі, на підстилці або в кліткових батареях (рис. 6.21). У пташники для батьківського поголів'я ремонтний молодняк птиці, який вирощують на підстилці переводять через 17 тижнів.

Пташники розділяють сітчастими перегородками на всю висоту приміщення на секції місткістю не більше 250 голів й обладнують соляріями з розрахунку не менш 50 % площі приміщення.

Для профілактики канібалізму в тижневому віці індичатам обрізають верхні або верхню й нижню частини дзьоба ножицями на відстані 2 мм нижче ніздрів. У кліткових батареях ремонтний молодняк утримують не більше 14 тижнів. Дорощують молодняк на підстилці до переведення в пташники для дорослих індиків. У пташники, обладнані клітковими батареями для дорослих індиків,

Вирощування ремонтного молодняку індиків

Рис. 6.21. Вирощування ремонтного молодняку індиків

ремонтний молодняк переводять у віці 26 – 30 тижнів.

Щільність посадки ремонтного молодняку при вирощуванні: на підстилці у віці 1-17 тижні – 3 – 4 гол/м , 18-30 тижні – 2 – З гол/м2; у клітках у віці 1-8 тижнів – 20 гол/м2, 9-14 тижнів – 8 – 9 гол/м2.

Фронт годівлі при сухому типі годівлі у віці 1-17 тижнів становить 4-5 см/гол.; 18-30 тижнів – 8-10 см/гол.; фронт напування – 2 і 3 см/гол, відповідно. До тижневого віку індичатам установлюють вакуумні напувалки.

При підлоговому вирощуванні індичат до 5-добового віку годують із годівниць-листів; з 6- до 40-добового віку – з жолобкових годівниць, потім з бункерних. Годівниці заповнюють комбікормом на 1/3 їхньої висоти.

Індичата більш чутливі до зниженої температури, тому температуру під брудером у перші 5 тижнів вирощування встановлюють у межах 21 – 37 °С, а в приміщенні – 19 – 30 °С, далі її зменшують до 16 °С.

При вирощуванні індичат на м'ясо поширені способи утримання на підлозі, клітковий та комбінований. На глибокій підстилці індичат вирощують із добового віку до забою; у кліткових батареях – з добового віку до забою з пересадкою. При клітковому способі утримання місткість залів (приміщень) збільшують у 2-3 рази порівняно з утриманням на підлозі. Недолік тривалого вирощування у клітках – поява у більшості індичат переломів плечової кістки й гематом.

При комбінованому вирощуванні птицю утримують до 3 – 8- тижневого віку в кліткових батареях з дорощуванням на дерев'яних планчастих, сітчастих, пластикових перфорованих підлогах або в окремих будиночках до 16 – 24-тижневого віку.

Індиків батьківського стада частіше утримують на глибокій підстилці, іноді в кліткових батареях (рис. 6.22, 6.23). При утриманні на підлозі пташники розгороджують на секції по 250 – 500 голів. При наявності соляріїв у стінах улаштовують лази. Гнізда встановлюють із розрахунку одне гніздо на п'ять індичок. Перед посадкою ремонтних індичок укладають підстилку шаром 10-15 см. Потім її зрихлюють і додають свіжу. Узимку температуру повітря в приміщенні підтримують на рівні 16 °С, відносну вологість – у межах 60 – 70 %. Улітку температура повітря не повинна перевищувати 25 °С.

У пташниках для індиків батьківського стада встановлюють сучасне обладнання, в якому передбачена механізація годівлі, напування, збирання яйця і видалення посліду. При утриманні самців в індивідуальних клітках корми роздають вручну, послід скидають у канал для посліду і видаляють за допомогою скребкового транспортера.

Утримання батьківського стада на глибокій підстилці

Рис. 6.22. Утримання батьківського стада на глибокій підстилці

Утримання батьківського стада у кліткових батареях

Рис. 6.23. Утримання батьківського стада у кліткових батареях

Індичок-несучок на глибокій підстилці утримують окремо від самців одновіковими партіями. У промисловому індиківництві застосовують штучне осіменіння індичок. Індиків-плідників для штучного осіменіння утримують на підстилці в секціях по 15 голів або в індивідуальних клітках розміром 0,8 × 0,8 × 1,04 м.

У пташнику для несучок передбачають технологічний коридор, секції для утримання і вигулу квочок, приміщення для тимчасового зберігання і газації яєць. Місткість секцій не вище 150 індичок-несучок.

У пташнику для індиків передбачають коридор, секції для утримання плідників, бокс для взяття сперми, лабораторію, кімнату для миття.

Перед посадкою птиці в пташники на суху, вимиту і продезінфіковану підлогу нашаровують підстилку до 15 см. Підстилку періодично розпушують і по мірі забруднення підсипають свіжу. У якості підстилки використовують ті ж матеріали, що і при вирощуванні індичат. Після кожної партії індичок підстилку змінюють.

Індичок важкого кросу розміщують на підстилці по 1,5 голови на 1 м2, середнього – по 2, легких – по 2,5, а самців всіх кросів у індивідуальних секціях. Фронт годівлі за сухого типу годівлі індиків легкого кросу повинен бути не менше 8 см на голову, середнього -10, важкого – 12 см, фронт напування відповідно – 2,5, 3,0 та 4,0 см. При використанні жолобкових (стрічкових) годівниць фронт годівлі збільшують на 25 %. Статеве співвідношення самців і самок при штучному осіменінні становить 1:16 без урахування 50 % резервних самців.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы