Утримання цесарок

 

Розводять цесарок для одержання дієтичного м'яса, високоякісних яєць, а також для боротьби зі шкідниками: хробаками, слимаками, комахами (у тому числі й з колорадським жуком).

Цесарок утримують на вигулах, у закритих приміщеннях та у клітках. Вони ведуть стадне життя, у зв'язку із чим, легко уживаються з іншою сільськогосподарською птицею.

При пасовищному утриманні цесарки (як молодняк, так і доросла птиця) тримаються групами по 20-30, а іноді й 50 голів у кожній, котру очолює ватажок. Тому формувати групи цесарок треба одновіковою птицею (рис. 6.38). їх можна утримувати у будь-якому досить сухому й світлому приміщенні. Вони невибагливі й добре адаптуються до нових кліматичних умов. Цесарки легко переносять низькі (від -40 – 45 °С) і високі (до +35 -40 °С) температури, стійкі на відміну від курей й іншої птиці до багатьох

Пасовищне утримання цесарок

Рис. 6.38. Пасовищне утримання цесарок

захворювань. Для того щоб цесарки не злітали, дорослим особинам підрізають пір'я на одному крилі приблизно на 5 – 6 см.

Добові цесарята важать 25 г, у 3 місяці – близько 900 г, у 5 – біля 1,5 кг. Уже після 7 місяців птиця починає яйцекладку, якщо утримується при температурі від +14 до +18 °С і 16-годинному світловому режимі. У цей період самки важать більше самців.

Після виведення з яєць цесарят пересаджують у коробки або картонці ящики з розрахунку 15-20 голів на 1 м площі підлоги. Утримують цесарят на змінній паперовій підстилці, яку міняють щодня.

Молодняк утримують у сухому приміщенні. У перші дні життя він особливо чутливий до протягів і вологості, тому має потребу в обігріві. Температурний режим вирощування такий: 1-3 дні – 36 – 35 °С, 4-10 днів – 34 – 30 °С, 11 – 20 днів – 30 – 27 °С. Надалі молодняк не вимагає обігріву. Цесарята нормально ростуть і розвиваються при температурі 22-18 °С, відносній вологості повітря у приміщенні 65- 70 %. При вищій температурі вони багато п'ють і мало їдять.

Для обігріву використовують інфрачервону лампу, яку підвішують над кліткою чи коробкою. У великих приміщеннях використовують спеціальні або саморобні брудери. Якщо цесарята утримуються у коробці, то зверху коробку прикривають марлею або матерією (повітря обов'язково повинне проходити). З місячного віку молодняк обходяться без додаткового обігріву.

Приміщення, у якому утримуються цесарята, неодмінно повинне бути захищеним від протягів і вологості, а в теплу погоду вже з 2 – 3 тижневого віку їх випускають на вигул. Цесарята дуже рухливі, швидко бігають і добре літають, тому їх краще утримувати в закритих вигулах.

Ремонтний молодняк вирощують на підлозі з використанням підстилкового матеріалу або в кліткових батареях. У якості підстилкового матеріалу можна використовувати дерев'яну стружку, солому, соняшникове лушпиння, які насипають шаром 10-15 см. Витрати підстилки за період вирощування становлять близько 3 кг на 1 голову.

Батьківське стадо цесарок можна утримувати як на підлозі з використанням підстилкового матеріалу, так і у кліткових батареях (рис. 6.39).

Батьківське стадо цесарок утримують на підстилці при статевому співвідношенні 1 : 4 або в кліткових батареях із застосуванням штучного осіменіння.

У пташниках для утримання цесарок на глибокій підстилці застосовують комплекти обладнання, що використовуються при Затриманні курей. Пташник для утримання цесарок розділяють на секції місткістю до 500 голів кожна. Секції обладнують сідалами з розрахунку 1 м на 5 – 6 дорос лих цесарок. Сідала з перетином бруска 4×5 см і відстанню між рейками 35-38 см розташовують на висоті 40 – 45 см від підлоги.

Освітленість у пташнику на рівні годівниці повинна бути 15 – 20 ж.

Батьківське стадо цесарок можна затримувати і в кліткових батареях. Спеціальних кліткових батарей для затримання цесарок промисловість не випускає, тому використовують серійні кліткові батареї, призначені для утримання курей яєчного напряму продуктивності.

При посадці цесарки в клітках ведуть себе дуже неспокійно, тому додатково зміцнюють дверцята та підніжні решітки,

Утримання цесарок на глибокій підстилці

Рис. 6.39. Утримання цесарок на глибокій підстилці

замінюють сітку верхнього ярусу, лунки якої не повинні бути більше 15-20 мм.

При утриманні в кліткових батареях батьківське стадо цесарок осіменяють штучно, тому що при природному осіменінні заплідненість яєць низька. У багатоярусних кліткових батареях у верхніх ярусах зазвичай утримують самок, у нижньому – самців.

Норма щільності посадки цесарок повинна становити: з добового до 10 (ІЗ)-тижневого віку – 15 голів/м2 при вирощуванні на підлозі, й 31 – 32 голови при вирощуванні у кліткових батареях, з 10 (12)-тижневого до 20-тижневого віку – 8 голів/м й 17-18 голів відповідно.

У перший тиждень вирощування цесарят годують із лоткових годівниць, з другого – з бункерних. Фронт годівлі на 1 голову при сухому типі годівлі становить: 2 см – з 1 по 3 тиждень вирощування, 4 см – з 4 по 12 тиждень й 5 см – з 13 по 20 тиждень. Напувають цесарят у перші два тижні вирощування з вакуумних напувалок з розрахунку одна напувалка на 100 голів цесарят при утриманні на підлозі й одна напувалка на 1 клітку при клітковому. Фронт напування на 1 голову повинен бути наступний: 0,6 см – з 1 по 3 тиждень вирощування, 1 см – з 4 по 12 тиждень й 2 см – з 13 по 20 тиждень. Миють напувалки не рідше одного разу на добу.

У якості підстилкового матеріалу використовують дерев'яну стружку, тирсу, подрібнену солому. Не допускається використовувати вологу або цвілу підстилку. Секції обладнують сідалами, розташованими під кутом 75 – 80 0 відносно підлоги пташника (рис. 6.41).

Утримання цесарок на бетонованій підлозі

Рис. 6.40. Утримання цесарок на бетонованій підлозі

Підлоги в пташниках повинні бути із твердим покриттям як правило, бетоновані, стійкі до миття й дезінфекції (рис. 6.40). Відстань між стіною секції й першим бруском сідала повинна бути 18 см, між іншими паралельно розташованими брусками сідала – 36 см.

Діаметр бруска сідала 4×4 см. Висота установки верхнього бруска сідала – 60-65 см, а висота нижнього – 40 см від рівня підлоги. При визначенні розміру сідала варто виходити з розрахунку посадки 6 цесарок на 1 м.

У приміщенні для батьківського стада годівниці й напувалки повинні бути розташовані ближче до стін секції, щоб у ній залишалося більше вільної території для спарювання птиці. Цесарок утримують "родинами" з розрахунку 4 самки на одного самця. Молодняк розрізняють по статі у 5 місяців: у самок починають розходитися лонні кістки; у самців більша голова й білосніжне оперення. У середньому з вирощених цесарят одержують близько 40 % самок.

Освітленість у пташниках для цесарок на рівні годівниць і напувалок повинна бути 20 – 25 лк у 1-2 тижні життя, 2-3 лк у 30-20 тижнів.

Велике значення має підтримка світлового режиму в пташнику. Оптимальний варіант – 16-годинний світловий режим. В умовах природного світлового дня яйцекладка в цесарок починається в березні-квітні й триває до жовтня. Тому, щоб продовжити продуктивний період птиці, курятник можна обладнати штучним освітленням.

Цесарки на сідалі

Рис. 6.41. Цесарки на сідалі

Світловий режим для дорослих цесарок повинен бути наступним:

  • • 8 год. – у 27 тижнів;
  • • 16 год. – з 28 до 43-тижневого віку;
  • • 17 год. – з 44 до 50-тижневого віку;
  • • 18 год. – з 51-тижневого віку.

У гнізда, які встановлені у пташнику цесарки відмовляються нестися. Вони знаходять у дворі улюблене місце й в основному всі несуться в одному місці. Яйцекладка триває близько 6 місяців, іноді й більше. Залишати цесарок на другий рік не рекомендується, тому що їхня продуктивність, як правило, знижується. За племінний сезон від кожної самки можна одержати в середньому по 100-150 яєць. Після закінчення яйцекладки цесарок, а також зайвих самців у 5 місяців забивають.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы