Карантинні організми
Значну роль у сучасній технології вирощування рослинницької продукції відіграє дотримання заходів, щодо недопущення поширення карантинних організмів. Тому що поява таких організмів на новій території, де немає їх природних ворогів, сприяє значному зниженню культури землеробства.
До карантинних організмів відносяться шкідники: західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera Le Conte); американський білий метелик (Hуphantria cimea Drurу) – надзвичайно шкодочинний вид, пошкоджує понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур; західний квітковий трипс (Frankliniella occidetalis Perg.) – шкідник закритого грунту; картопляна міль (Phthorimaea
operculella Zell.) – пошкоджує картоплю, томат, баклажани; хвороби: пасмо льону (Mуcosphaerella linicola Naumov) – уражує льон звичайний (довгунець) та інші види роду льону; рак картоплі (Sуnchуtrium endobioticum (Schi lberskу) Percival) – уражує лише картоплю, бактеріальний опік плодових (Erwinia amуlovora (Burrill) Winslow et al.) – пошкоджує рослини родини розоцвітих. Основними господарями є плодові культури – груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня і персик; вірус некротичного пожовтіння жилок цукрового буряку (ризоманія) (Beet necrotic уellow vein furovims) – спричиняє порушення обміну речовин, уповільнює ріст і розвиток рослин, а також процес цукроутворення, внаслідок чого знижується врожайність коренеплодів на 50-80% і цукристість більш ніж на 3-5%; золотиста картопляна нематода Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behres – основний паразит картоплі в умовах помірного клімату. Крім картоплі уражуються томати, баклажани та інші види пасльонових культур. Бур'яни: гірчак повзучий (степовий, рожевий) (Acroptilon repens L.) – засмічує посіви всіх сільськогосподарських культур, а також сади, виноградники, луки й пасовища. Урожайність сільськогосподарських культур знижується на 45-75%. У листках і суцвіттях бур'яну утворюються речовини, отруйні для коней. Якість борошна, отриманого із засміченого гірчаком зерна, знижується завдяки гіркоті; амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) – знижує врожайність сільськогосподарських культур, погіршує якість кормів, знижує продуктивність пасовищ і негативно впливає на здоров'я людей; ценхрус якірцевий (мало квітковий) (Cenchms pauciflorus Benth.) – до фази виходу в трубку рослини ценхрусу мають м'які листки, які добре поїдаються тваринами. Пізніше, коли утворяться колючки, бур'ян стає для тварин небезпечним. Колючі колоски, при потраплянні разом із кормом у порожнину рота тварин, викликають пухлини й виразки, псують якість вовни овець; повитиці (Cuscuta sp.) – засмічують насіннєвий матеріал, погіршують якість кормів, негативно впливають на здоров'я тварин. Крім того, повитиці є переносниками збудників ряду вірусних хвороб рослин; сорго алепське (гумай) (Sorghum halepense (L.) Pers.) – знижує урожайність і погіршує якість. Головну шкоду сорго завдає своєю могутньою кореневою системою, яка дуже ускладнює якісний обробіток ґрунту. При значній забур'яненості, очистити поля від кореневищ практично неможливо. Має стійкість до хвороб та шкідників. Рослина отруйна, молоді пагони містять отруйні ціанисті сполуки; паслін колючий (Solanum rostratum Dunal.) – знижує урожайність сільськогосподарських культур, засмічує врожай, погіршує якість кормів і знижує продуктивність пасовищ, є резервацією шкідників і хвороб пасльонових культур.