Біологічні особливості гороху
№ з/п |
Абіотичні фактори і біологічні особливості |
Показники |
1. |
Тепло:
|
+1+2 +10 +4+5
|
2. |
Волога:
|
цвітіння- утворення бобів |
3. |
Винос елементів живлення, кг/ц основної та побічної продукції:
|
|
4. |
Вимоги до реакції грунтового розчину |
рН 6,8-7,4 |
5. |
Відношення до світла (довжина дня) |
довгого дня |
6. |
Оптимальна щільність грунту, г/см3 |
1,1-1,2 |
7. |
Індекс листкової поверхні Оптимальна площа листкової поверхні на 1 га, тис. м2 |
5,3-5,6 53-56 |
8. |
Тип кореневої системи |
стрижневий |
9. |
Заглиблення коренів у ґрунт, м Горизонтальне розростання кореневої системи, м |
|
10. |
Використання ФАР, % |
1,0-1,5 (задовільне) 3,0-4,0 (добре) |
11. |
Спосіб запилення |
самозапильний |
12 |
Тривалість вегетаційного періоду, днів |
75-100 |
У посушливі роки вегетація гороху може скорочуватись у півтора рази. Найстійкіші проти посухи ранньостиглі сорти, які встигають сформувати урожай, використовуючи зимові запаси вологи в грунті. Разом з тим, значна вологість під час цвітіння та утворення плодів призводить до надмірного розростання вегетативної маси, взаємозатінення рослин, внаслідок чого насіння формується дрібним.
За посухостійкістю горох переважає боби, вику і люпин, але поступається сої, сочевиці, нуту та чині. Незважаючи на тс, що горох не відноситься до посухостійких культур, його можна вирощувати у відносно посушливих умовах. Горох погано росте при неглибокому заляганні фунтових вод.
В онтогенезі гороху розрізняють такі фенологічні фази: проростання насіння, сходи-бутонізацію, утворення бобів, достигання. Вегетаційний період більшості селекційних сортів триває 70-100 днів (до 140 днів у дуже пізньостиглих форм) (табл. 57). Горох – найбільш скоростигла серед зернобобових, холодостійка та маловимоглива до тепла культура.
Горох – культура високородючих ґрунтів. Найвищі врожаї одержують на чорноземах, сірих лісових і окультурених дерново- підзолистих фунтах суглинкових за механічним складом. На важких, дуже щільних і кислих фунтах коренева система розміщується неглибоко, пригнічується життєдіяльність бульбочкових бактерій.
Технологія вирощування
Сучасні сорти. Однією з причин скорочення посівів гороху є вилягання та непридатність до збирання прямим комбайнуванням більшості сортів, які вирощуються.
Вилягання гороху пофебує двофазного збирання, що має суттєві недоліки. Негативні його сторони особливо госфо проявляються за випадання частих дощів у період жнив, що призводить до подовження терміну обмолоту, зниження якості насіння гороху, а іноді і до повної загибелі врожаю. При вирощуванні традиційних листочкових сортів гороху, що вилягає збільшити виробництво його зерна до потрібних розмірів – неможливо.
Тому останнім часом на перше місце виходять сорти, які стійкі до вилягання і відносяться до безлисточкового (вусатого) типу. Проте сучасно нові морфотипи гороху з такими господарсько важливими ознаками, як безлисточковість, детермінантність і низькорослість стебла, що надає рослинам більшу стійкість до вилягання, за посухостійкістю не конкурують із сортами з звичайним типом листя. Однак, у кожному морфотипі є окремі сорти з більш високою посухостійкістю і здатністю адаптуватися до несприятливих чинників довкілля, використання саме таких сортів дасть можливість вирощувати горох за інтенсивною технологією.