Сортові ресурси сої
Полісся, західний Лісостеп |
25-35 % ультра ранньостигла та ранньостигла 55-65 % середньо ранньостигла до 15 % середньостигла |
Центральний і східний Лісостеп |
25-35 % ультра ранньостигла та ранньостигла 55-65 % середньо ранньостигла, середньостигла до 20 % середньо пізньостигла |
Степ |
55-65 % середньостигла 30-35 % середньо пізньостигла |
Рекомендації щодо вибору сорту сої (табл. 46): 1) в арсеналі товаровиробника повинно бути 2-3 різних за скоростиглістю сорти; 2) сорти повинні бути різної групи стиглості, але при цьому повинні переважати сорти які займають увесь вегетаційний період, повністю дозрівають, що гарантує отримання кондиційного насіння і чітке, організоване збирання; 3) наявність сортів різного сортотипу; 4) насіння сорту повинно відповідати високим посівним кондиціям.
Місце культури в сівозміні. Правильне розміщення сої в сівозміні дає можливість збільшити її урожайність не тільки завдяки попередженню хвороб і пошкодженню шкідниками, зниженню забур'яненості поля, але й покращанню водно-фізичного режиму фунту, більш раціональному використанню поживних речовин.
Кращими попередниками для сої є: озима пшениця, озимий ячмінь, ярі колосові, кукурудза на силос, зерно і зелений корм, під які не вносили гербіциди триазинової групи.