Енергозберігаюча технологія вирощування сої
В сучасних умовах дефіциту енергоносіїв аграрії України часто застосовують при вирощуванні сої енергозберігаючу технологію.
Суть даної технології полягає в правильному підборі сорту сої, попередника, способів підготовки та висівання насіння, обробітку грунту і захисту рослин.
Вона згідно даних регіонального центру наукового забезпечення, (2000) передбачає:
- • використання скоростиглих і середньостиглих сортів сої: Золотиста, Аннушка, Омега Вінницька, КиВін, Феміда, Київська 98, Київська 27, Подільська 416 та інших;
- • комплексну підготовку насіння в день посіву, що включає протруювання Вітаваксом 200 ФФ, обробку бактеріальними добривами (ризоторфіном) та біологічними стимуляторами росту, типу ДГ-914, емістим С;
- • розміщення в сівозміні сої після озимої пшениці, ярого та озимого ячменю, кукурудзи на силос та зелений корм;
- • внесення під зяблеву оранку 60 кг. д. р. фосфорних і калійних добрив та 45 кг/га азотних;
- • лущення стерні на глибину 8-10 см.;
- • відвальний обробіток ґрунту на глибину 25-27 см.;
- • весняне вирівнювання поверхні поля знаряддями ВП-5,6 чи ВП-8 або важкими зубовими боронами;
- • передпосівну культивацію на глибину 4-6 см з одночасним внесенням у ґрунт гербіциду харнес 2,0-3,0 л/га;
- • висівання оптимальної норми насіння (550–750 тис./га) залежно від тривалості вегетаційного періоду, на оптимальну глибину (3-4 см), в оптимальні строки (за рівнем термічного режиму 12 °С в ґрунті на глибині загортання насіння);
- • спосіб сівби рядковий з міжряддям 15 см;
- • прикочування посівів;
- • при необхідності внесення страхових гербіцидів;
- • збирання врожаю.
Дана технологія забезпечує урожайність насіння сої 2,4–2,6 т/га та зменшення енергозатрат на 15-20 % за рахунок відсутності міжрядних обробітків посівів, зменшення кількості мінеральних добрив, виключення десикації.