Біологічні особливості люпину
№ з/п |
Абіотичні фактори і біологічні особливості |
Показники |
|||
Тепло: – мінімальна температура проростання насіння, °С |
+2+4 |
||||
- оптимальна температура проростання насіння, °С |
+10+12 |
||||
1. |
- мінімальна температура з'явлення сходів |
+4+6 |
|||
- температура, що спричиняє пошкодження сходів, °С |
-3-4 |
||||
- оптимальна температура росту і розвитку, °С |
+20+22 |
||||
- сума активних температур за вегетаційний період (вище +5 °С), °С |
2400-2800 |
||||
Волога:
|
70-80 |
||||
дружніх сходів, мм |
20-30 |
||||
2. |
- пофібно для набухання і проростання насіння, % |
150-170 |
|||
- транспіраційний коефіцієнт |
600-700 |
||||
- критичний період за вологістю |
бутонізація- |
||||
утворення бобів |
|||||
3. |
Винос елементів живлення, кг/ц основної та побічної продукції:
|
|
|||
4. |
Вимоги до реакції грунтового розчину |
рН 5,0-5,6 |
|||
5. |
Відношення до світла (довжина дня) |
довгого дня |
|||
6. |
Оптимальна щільність грунту, г/см3 |
1,1-1,25 |
|||
7. |
Індекс листкової поверхні Оптимальна площа листкової поверхні на 1 га, тис. м2 |
4,0-5,0 40-50 |
|||
8. |
Тип кореневої системи |
стрижневий |
|||
9. |
Заглиблення коренів у грунт, м |
2,0 |
|||
Горизонтальне розростання кореневої системи, м |
1,0 |
||||
10. |
Використання ФАР, % |
1,0-1,5 |
|||
11. |
Спосіб запилення |
жовтий- перехресно запильний, |
|||
інші – самозапильні |
|||||
12. |
Тривалість вегетаційного періоду, днів |
120-160 |
|||
Люпин жовтий (Lupinus luteis L.) – однорічна рослина 70-100 см заввишки, має жовті запашні квітки. Маса 1000 насінин – 120-140 г. Вегетаційний період триває 110-125 днів. Найменш вимогливий до грунтів. В Україні поширені такі сорти: Чернігівець, Промінь, Обрій, Лідер, Круглик, Бурштин, Волинський 1.