Стадії розвитку люпину жовтого за класифікацією ВВСН

 

Код

Стадії

МІКРОСТАДІЯ 0: ПРОРОСТАННЯ

00

Сухе сім'я

01

Початок набрякання сім'я

03

Кінець набрякання сім'я

05

Вихід зародкового корінця з сім'я

07

Пагін пробив сім'яну шкірку

08

Пагін росте до поверхні ґрунту

09

Сходи: гіпокотиль і сім'ядолі пробили поверхню грунту

МІКРОСТАДІЯ 1: ФОРМУВАННЯ ЛИСТКІВ (ГОЛОВНИЙ ПАГІН)

11

Сім'ядолі з'являються над землею1

12

Стадія сім'ядолей: сім'ядолі розкинуті; перша пара пальчастих листків помітна

13

Перша пара пальчастих листків мають довжину 2 см

14

1-ша пара пальчастих листків розкинута

15

2-га пара пальчастих листків розкинута

 

17

3-тя пара пальчастих листків розкинута

 

19

4-та пара пальчастих листків розкинута; подальші закладки листків видні (маленька розетка)

 

МАКРОСТАДІЯ 2: ФОРМУВАННЯ БІЧНИХ ПАГОНІВ

 

21

Видно 1 -шу бічну розетку

 

23

Видно 3-тю бічну розетку

 

25

Велика розетка: видно 5-ту бічну розетку

 

МАКРОСТАДІЯ 3:РІСТ В ДОВЖИНУ

 

ЗО

Початок росту в довжину

 

31

Головний пагін починає підніматися над розеткою

 

35

Головний пагін на половину розтягнутий

 

39

Закінчення розтягування головного пагону

 

МАКРОСТАДІЯ 4: -

МАКРОСТАДІЯ 5 РОЗВИТОК ЗАКЛАДОК КВІТІВ (ГОЛОВНИЙ ПАГІН)

 

51

Перші бруньки квітів помітні

 

55

Закладки квітів починають розтягуватися

 

59

Перші пелюстки і їх забарвлення помітні

 

МАКРОСТАДІЯ 6: ЦВІТІННЯ

 

61

Початок цвітіння: квіти на 1-ій мутовці головного пагону повністю відкриті, парусні пелюстки прямостоячі

 

65

Повне цвітіння: квіти більшості мутовок повністю відкриті

 

69

Закінчення цвітіння: всі квіти відквітнули

 

МАКРОСТАДІЯ 7: ФОРМУВАННЯ ПЛОДІВ

 

71

Початок утворення плодів: боби на 1-ій мутовці досягли 1см

 

73

Початок наповнення бобів насінням

 

77

Повне наповнення бобів насінням видно

 

МАКРОСТАДІЯ 8: ДОЗРІВАННЯ ПЛОДІВ І НАСІННЯ

 

81

Зелена стиглість: боби зелені, насіння на 1-ій мутовці світяться зелені; вміст насіння кашоподібне

 

87

Жовта стиглість: на головному пагоні всі боби зелені, насіння матово-зелене; вміст насіння важко видавлюється (рання стиглість для дефоліації)

 

МАКРОСТАДІЯ 9: ВІДМИРАННЯ

 

91

Починається повна стиглість: боби на 1-ій мутовці темно-бурі; листки і стебла відмерли

 

92

Боби на половині мутовки темно-бурі

 

93

Повна стиглість: всі боби темно-бурі; листки і стебла відмерлі (пізня стиглість для прибирання)

 

97

Пізня повна стиглість: рослини повністю відмерли і починають відламуватися

 

99

Продукти прибирання (зерно)

 
       

1Рахується датою появи сходів

Люпин білий (Lupinus albus L.) – однорічна рослина 1-2 м заввишки, має велике біле насіння і великі боби, які при достиганні не розтріскуються. Маса 1000 насінин – 250-450 г. Вегетаційний період триває 120-140 днів. Вимогливий до ґрунтів, вологи і тепла. В Україні поширені сорти: Володимир, Вересневий, Гарант, Дієта, Козелецький, Либідь, Синій парус, Туман.

Люпин багаторічний (Lupinus polуphуllus Linde.) – багаторічна холодостійка рослина 80-120 см заввишки, має довгі (до 40 см.) китиці. Боби чорні, опушені, при достиганні розтріскуються. Насіння дрібне, маса 1000 насінин – 20-50 г. Поширені сорти Білоруський 1, Чернігівський.

Місце культури в сівозміні. Люпин у сівозмінах вирощують як основну культуру, а також післяукісно, післяжнивно і в сумішках. Як основну культуру його вирощують на зерно, зелений корм і силос. На зелений корм і силос люпин розміщують у парових полях перед сівбою озимих. На зерно люпин слід висівати на чистих від бур'янів полях після озимих і ярих зернових хлібів, картоплі, кукурудзи, цукрових буряків та інших небобових просапних культур. На тому самому полі його можна висівати не раніше як через 4-5 років.

Слід зазначити, що на дуже бідних ґрунтах вимушено чергують лише 2-3 культури: наприклад, люпин-жито-овес.

Післяукісно та післяжнивно люпин вирощують на зелений корм або як сидеральну культуру після озимих на зелений корм, ячменю, озимої пшениці. Люпин можна вирощувати в змішаних посівах з пшеницею, житом. До зими вони формують 6,0-7,0 т/га зеленої маси, яка взимку виконує роль куліс, а навесні розкладається і є добривом.

Обробіток ґрунту під люпин такий самий, як і під ранні ярі зернові культури. На важких ґрунтах розпушують його підорний шар.

Удобрення. Через високу азотфіксуючу здатність і фізіологічну активність кореневої системи, люпин гірше, ніж інші бобові, реагує на добрива. Азотні добрива під люпин не вносять. Фосфорно-калійні добрива на 0,15-0,25 т/га підвищують урожайність зерна, на 5-8 днів прискорюють достигання, поліпшують розвиток бульбочкових бактерій, підвищують стійкість рослин до хвороб. Люпин є однією з не багатьох культур, під які можна ефективно використовувати важкорозчинні форми фосфорних добрив – фосфоритне борошно, томасшлак, фосфатшлак, кісткове борошно (90-100 кг/га д. р.). Калійні добрива під люпин вносять з розрахунку 45-90 кг/га. Фосфорно- калійні добрива вносять під основний обробіток ґрунту. Цінним добривом для люпину є попіл.

Для покращення симбіотичної діяльності бульбочкових бактерій необхідно застосовувати мікроелементи, особливо бор, молібден, марганець, кобальт. Вони позитивно впливають на ріст і розвиток рослин, покращують запилення і зав'язування бобів, підвищують урожайність і якість насіння.

Підготовка насіння до сівби. Сівба (строки і норми). Для сівби використовують насіння категорій ЕН та PH-1-3 з чистотою не менше 97 %, лабораторною схожістю не менше 87%, вологістю не вище 16%. За 2 тижні до сівби проти аскохітозу, фузаріозу, антракнозу насіння протруюють Фундазолом (3 кг/т насіння), або Вітаваксом 200 ФФ (2,5 л/т). У день сівби його обробляють бактеріальними препаратами і мікроелементами.

Люпин сіють одночасно з ранніми ярими хлібами. Норма висіву залежить від способу сівби. При звичайному рядковому способі норма висіву для люпину жовтого становить 1,2–1,4 млн. (140-160 кг/га), вузьколистого – 1,1-1,2 млн. (180-220 кг/га), білого – 0,9-1,0 млн. (230-260 кг/га) схожих насінин на 1 га. При широкорядному способі сівби норму висіву зменшують до 0,5-0,6 млн./га (для жовтого і синього). Глибина загортання насіння – 3-4 см, а на важких ґрунтах – 2-3 см.

На зелений корм люпин висівають звичайним рядковим способом у 2-3 строки з інтервалом 12-15 днів.

Догляд за посівами. Люпин засмічується різними бур'янами, а ефективних способів боротьби з ними в його посівах немає. Тому треба здійснювати профілактичні заходи і очищати поля від бур'янів у допосівний період за допомогою системи обробітку ґрунту. Люпин чутливий до гербіцидів, застосування яких на посівах досить обмежене. Із гербіцидів використовують Гезагард (3-4 кг/га) до сходів культури. З агротехнічних заходів ефективне боронування ротаційними боронами до з'явлення сходів, коли зародковий корінець має довжину до 0,5 см. Боронувати посіви можна після появи сходів, коли рослини мають 2-3 справжніх листки і при цьому мало пошкоджуються. В стрічкових посівах упродовж вегетації 2–3 рази розпушують міжряддя.

Для захисту посівів від шкідників (попелиця, стеблова мінуюча муха, люпиновий довгоносик та ін.) застосовують інсектициди Бі-58 новий (0,5-1,0 л/га); Денис (0, л/га); Карате (0,2 л/га) та ін.

Збирання врожаю. При вирощуванні на зерно люпин достигає нерівномірно. Боби при достиганні часто розтріскуються, тому збирати його доцільно роздільно, коли на рослинах побуріє Уа бобів. Щоб прискорити достигання та висихання рослин, за 2 тижні до повної стиглості застосовують десикацію або дефоліацію посівів розчином Реглону (2,5 л/га), Басти (2 л/га), Раундапу (2-3 л/га). Такі посіви збирають прямим комбайнуванням.

Посіви, де не проводили десикацію, скошують у валки жатками ЖСР-4,2, ЖСБ-4,2. Валки обмолочують зерновими комбайнами при вологості зерна 16-19% при частоті обертання барабана 850-1000 хв'1. Насіння після обмолоту відразу очищають від домішок, досушують і зберігають при вологості не вище 14-15 %, тому що вологе насіння пліснявіє та швидко втрачає схожість.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы