Нут

 

Господарське значення. Нут, як і багато інших зернобобових культур, використовують як продовольчу й кормову культуру, в насінні якої міститься 25-34% білка, 4-7,2% жиру та багато інших корисних органічних і мінеральних речовин. Насіння білонасінних сортів нуту за смаком нагадує горох і використовується для виробництва консервів, різних кондитерських виробів, приготування домашніх страв, виробництва сурогатів кави. На корм худобі використовують сорти нуту з темним забарвленням насіння, яке гірше розварюється і має нижчі смакові якості.

Солома нуту груба і малопридатна на корм тваринам. Її згодовують лише козам та вівцям. Зелену масу нуту теж не використовують на корм, бо в ній міститься багато органічних кислот – яблучної та щавлевої.

Як бобова культура нут здавна відомий землеробам Давніх Греції, Риму, Єгипту; в СНД – в Середній Азії, Закавказзі. Дрібнонасінний нут походить з Південно-Західної Азії, крупнонасінний – з країн Середземномор'я.

За інтенсивної технології нут може давати до 30-35 ц/га і більше зерна. Тому за останні роки інтерес до цієї культури в Україні зростає і площі посівів її в Степу розширюються.

Морфобіологічні та екологічні особливості. Нут (баранячий горох, пухирник – Cicer arietinum L.) – однорічна рослина з ребристим прямостоячим стеблом. Боби однонасінні – здуті, овальні, сильно опуклі, не тріскаються. Маса 1000 насінин 100-600 г. Самозапильна рослина (рис. 2.1.27).

Розрізняють чотири підвиди нуту. Найпоширеніший підвид євразійський (ssp. eurasiaticum G. Р.) – середньої висоти рослина (60-80 см). Маса 1000 насінин 200-300 г.

Холодостійкий, насіння починає проростати при температурі грунту 2-4°С, а дружні сходи з'являються при 4-8°С. Витримує весняні й осінні заморозки до мінус 8-10°С, а зимуючі форми (в Середній Ази, Закавказзі) при осінній сівбі під снігом витримують морози до мінус 25°С. Під час вегетації (цвітіння, достигання) дуже вибагливий до тепла. Добре витримує повітряну й грунтову посуху, при надлишку вологи уражується фузаріозом, аскохітозом. Має добре розвинену кореневу систему. Економно витрачає вологу. Транспіраційний коефіцієнт нуту 320-360.

До ґрунту нут невибагливий. Він добре росте на супіщаних легких суглинках, а також на піщаних і солонцюватих грунтах. Кращими для нього є ґрунти чорноземні й каштанові.

Нут: а – загальний вигляд; б– форми насіння: 1 – кутаста (

Рис. 2.1.27. Нут: а – загальний вигляд; б– форми насіння: 1 – кутаста ("бараняча голова"); 2 – проміжна; 3 – горохова

Із сортів в Україні районовано Буджак, Красень, Пам'ять, Слобожанський, Тріумф.

Технологія вирощування. Нут у сівозміні можна висівати після різних попередників, кращими з яких є просапні й озимі культури.

Основний і передпосівний обробіток ґрунту під нут, як і під інші ранні зернобобові культури, має бути якісним. Під зяблеву оранку вносять фосфорно-калійні добрива в дозі 60-90 кг/га фосфору й калію.

Навесні боронуванням закривають вологу, вносять 20-30 кг/гз азоту одночасно з боронуванням на глибину загортання насіння.

Сівба. Висівають нут у ранні строки одночасно з сівбою ранніх колосових культур. Основний спосіб сівби – широкорядний з шириною міжрядь 45 см, на чистих полях – звичайний рядковий.

Для сівби використовують відсортоване й очищене насіння, схожість якого не нижче 90-95%. Перед висіванням його протруюють фундазолом, а в день сівби обробляють ризоторфіном або іншими препаратами.

При широкорядному способі сівби норма висіву становить 0,5- 0,6 млн схожих зерен, або 80-120 кг/га, при звичайному рядковому - відповідно 0,7-0,9 млн і 120-200 кг/га, залежно від крупності насіння. При ранніх строках сівби насіння загортають на глибину 5-7 см, при запізнілих – до 8-10 см.

Догляд. Відразу після сівби площу коткують кільчасто- шпоровими котками. Коли сходи вкоріняться, при появі бур'янів або ґрунтової кірки проводять боронування упоперек рядків. Проти бур'янів застосовують також гербіциди, які зазвичай вносять за 2-3 дні до появи сходів. На широкорядних посівах проводять міжрядний обробіток не менш як двічі за літо.

Збирають нут, коли пожовтіє більшість бобів. Не слід запізнюватись із збиранням, бо втрачається багато бобів і під час обмолочування сухе зерно подрібнюється. Кращий спосіб збирання на чистих посівах – пряме комбайнування, на засмічених – роздільне. Для запобігання подрібненню насіння під час обмолочування валків частоту обертів барабана в комбайні зменшують до 400-600 об./хв. Після обмолоту насіння очищають, сушать до 14% вологості і зберігають у сухих приміщеннях.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы