Загальна характеристика
До ефіроолійних належить багато рослин, які вирощують для виробництва з них летких ароматичних речовин, що дістали назву ефірні олії. За складом і хімічною будовою ефірні олії являють собою суміші різноманітних органічних сполук: вуглеводів різного ступеню насиченості, спиртів, фенолів, ефірів, альдегідів, кетонів та органічних кислот.
Ефірні олії використовують у парфумерно-косметичній, фармацевтичній, харчовій, миловарній, тютюновій, консервній та інших галузях промисловості. Рівень споживання їх визначає стан добробуту, здоров'я та працездатності людей.
Ефірні масла накопичуються у плодах, насінні, листі, квітках, кореневищах та в інших органах (частинах) рослин. Зернові (плодові) ефіроолійні культури містять також значну кількість звичайної (жирної) олії. Ефірну олію добувають відгонкою її водяною парою, а жирну – екстрагуванням органічними розчинниками. Основні ефіроолійні культури містять різну кількість ефірної та звичайної олії (табл. 2.2.2).
Таблиця 2.2.2
Вміст ефірної і жирної олії в ефіроолійних культурах, %
Культура |
Орган накопичення олії |
Вміст олії |
|
ефірної |
жирної |
||
Коріандр |
Насіння |
1,5-1,8 |
17-24 |
Кмин |
Насіння |
4-6 |
14-22 |
Аніс |
Насіння |
2,5-4 |
16-22 |
М'ята перцева |
Листя і стебло |
2,5-3,5 |
_ |
Шавлія мускатна |
Суцвіття |
0,2-0,35 |
– |
Лаванда |
Суцвіття |
1-2 |
– |
В Україні найпоширенішими ефіроолійними культурами є: коріандр, аніс, фенхель, кмин, м'ята перцева, троянда ефіроолійна, лаванда, шавлія мускатна. Загальна площа посівів ефіроолійних культур в Україні близько 40 тис. га.