Рівність учасників процесу перед законом і судом

 

Цей принцип має свої основи у конституційному праві. Відповідно до ст. ст. 24,129

Конституції України та ст. 5 ЦПК України правосуддя здійснюється на засадах рівності перед законом і судом усіх учасників процесу незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак.

Засади рівності знайшли своє відображення не тільки в національному законодавстві, але й в низці міжнародно-правових документів. Так, Загальна декларація прав людини, що прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 р., у ст. 10 проголосила: "Кожна людина для визначення своїх прав і обов'язків, має право, на підставі повної рівності, на те, щоб її справа була розглянута незалежним і неупередженим судом". Рівність громадян перед законом закріплено і в ст. 7 Загальної декларації прав людини, в якій зазначається: "Всі люди рівні перед законом і мають право без будь-яких відмінностей на рівний захист закону".

Змістом розглянутого принципу є наступні положення. Суд загальної юрисдикції при вирішенні справ застосовує цивільне законодавство до всіх учасників процесу у рівній мірі, безвідносно до того, хто є сторонами, третіми особами, заявниками, заінтересованими особами. Окрему увагу необхідно приділити такому положенню ст. 5 ЦПК України: "Здійснення правосуддя на засадах поваги до честі і гідності, рівність перед законом і судом", яке закріплює лише ознаки фізичних осіб як учасників цивільного процесу. Юридичні особи є повноправними учасниками цивільного судочинства, відносно яких суд повинен здійснювати правосуддя незалежно від їх форми власності, організаційно-правової форми, місця знаходження.

Правове становище будь-якого учасника процесу визначається лише його процесуальним становищем - позивач, відповідач, третя особа, прокурор, органи державної влади та місцевого самоврядування, свідок, експерт представник - та не залежить від ознак, вказаних у ст. 5 ЦПК України. Жоден з учасників процесу, фізична це особа чи юридична, не має переваг чи пільг у процесуальному становищі.

Гарантіями принципу рівності учасників процесу перед законом і судом є встановлення кримінальної відповідальності за обмеження у правах залежно від політичних чи релігійних переконань, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними чи іншими ознаками; право учасників процесу на оскарження рішення суду в апеляційному чи касаційному порядку та скасування рішення на підставі порушення процесуальних норм (правила рівності учасників процесу перед законом і судом).

Таким чином, принцип рівності забезпечується тим, що кожна цивільна справа розглядається в одному й тому ж процесуальному порядку і з однаковим обсягом гарантій для осіб, які беруть участь у справі.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы