Цивільне процесуальне правонаступництво

 

У процесі розгляду цивільної справи судом можливі випадки вибуття з процесу особи, яка брала участь у ньому стороною (або третьою особою). У таких випадках допускається особливий вид заміни сторони або третьої особи - процесуальне правонаступництво.

Процесуальне правонаступництво - це перехід матеріальних і процесуальних прав та обов'язків від особи, яка брала участь у процесі стороною (або третьою особою), до іншої особи, яка вступає у процес замість вибувшої.

Підставою процесуального правонаступництва є можливість (необхідність) правонаступництва у матеріальних правовідносинах. У ст. 37 ЦПК даються приблизні і найбільш поширені випадки (підстави), за наявності яких допускається процесуальне правонаступництво. Це у разі смерті фізичної особи, припинення діяльності юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов'язанні (уступка вимоги чи переведення боргу) та в інших випадках.

Перехід матеріальних прав та обов'язків від однієї особи до іншої стає підставою для правонаступництва процесуального. Заміна особи, яка брала участь стороною (третьою особою) у процесі, іншою особою в порядку правонаступництва допускається лише у матеріальних правовідносинах майнового характеру. Процесуальне правонаступництво неможливе у справах, коли позовні вимоги пов'язані з особистими якостями вибувшої з процесу особи (стягнення аліментів; відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю; поновлення на роботі; розірвання шлюбу тощо).

Згідно зі статтею 37 ЦПК, процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії цивільного процесу.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст. 37 ЦПК, процесуальне правонаступництво здійснюється за ініціативою суду. Відповідно до принципу диспозитивності, вступ до справи правонаступника позивача залежить від його особистого волевиявлення, тому змусити його до процесуального правонаступництва суд не праві. Якщо позивач - правонаступник не бажає вступити у процес, справа закривається за ч. 3 ст. 205 ЦПК. Щодо відповідача - правонаступника, то його згода на притягнення і участь у процесі не потрібна. У разі відсутності такої згоди справа підлягає закриттю також за ч. 3 ст. 205 ЦПК як відмова позивача від позову.

Участь у процесі правонаступника сторони, третьої особи вирішується в судовому засіданні. Правонаступник повинен надати суду докази свого правонаступництва в матеріальних правовідносинах (документально підтвердити).

Правонаступництво оформлюється ухвалою суду. На ухвалу про відмову суду в допуску правонаступника може бути подана скарга.

Після вступу правонаступника до участі у справі процес продовжується, а всі наслідки вчинення процесуальних дій попередником є обов'язковими для правонаступника.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы