Приєднання, доповнення та зміна апеляційної скарги, відкладення її чи відмова від неї

 

У нормі статті 299 ЦПК особам, які беруть участь у справі, надано право приєднатися до апеляційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. Особи, які не брали участі у справі, також мають право приєднатися до апеляційної скарги, однак лише у разі вирішення судом питання про їх права та обов'язки.

Заяву про приєднання до апеляційної скарги може бути подано до початку розгляду справи в апеляційному суці, тобто до постановлення ухвали про призначення справи до розгляду.

У разі якщо в заяві про приєднання до апеляційної скарги фактично містяться інші вимоги або заявлені інші мотиви, ніж ті, що зазначені в апеляційній скарзі, що така заява вважається окремою апеляційною скаргою зі всіма наслідками, які з цього випливають - залишенням без руху для усунення її недоліків і для сплати судових витрат. У заяві про приєднання до апеляційної скарги можуть міститися лише додаткові обгрунтування, уточнення вже поданої апеляційної скарги, у тому числі як питання факту, так і питання права.

На відміну від раніше діючого процесуального законодавства до заяви про приєднання до апеляційної скарги має додаватися документ про сплату судового збору.

Порядок доповнення, зміни апеляційної скарги або відкликання її чи відмови від неї врегульований статтею 300 ЦПК, у якій зазначено, що особа, яка подала апеляційну скаргу, має право доповнити чи змінити її протягом строку на апеляційне оскарження, відкликати її до початку розгляду справи в апеляційному суді, а друга сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині. При відкликанні скарги вона повертається заявникові.

При цьому закон не надає апеляційному суду права вирішувати питання про поновлення пропущеного строку на внесення змін чи доповнень до скарги. У разі відкликання апеляційної скарги перевірка обґрунтованості відповідної заяви не вимагається.

Відмовитися від апеляційної скарги особа, яка її подала, має право протягом усього часу розгляду справи, і це питання вирішується апеляційним судом у судовому засіданні. Повторне оскарження цього рішення, ухвали з тих самих підстав не допускається (ч. 4 ст. 300 ЦПК).

Право особи на відмову від апеляційної скарги не обмежене, а тому апеляційний суд не повинен перевіряти, чи у зв'язку з такою відмовою не порушуються права будь-яких осіб тощо.

Особи, які приєдналися до скарги, від якої заявник у подальшому відмовився, не позбавлені права в загальному порядку самостійно подати апеляційну скаргу з клопотанням про поновлення строку на апеляційне скарження.

Визнання апеляційної скарги другою стороною враховується апеляційним судом у частині наявності або відсутності фактів, які мають значення для вирішення справи (ч. 5 ст. 300 ЦПК). Отже визнання другою стороною апеляційної скарги апеляційним судом сприймається не автоматично, а виходячи з наявності чи відсутності певних фактів, які становлять предмет доказування у справі.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы