Поняття та завдання стадії провадження у зв'язку з нововиявленими обставинами

 

Ця стадія провадження також виконує функцію перевірки рішень та ухвал, які набрали законної сили і є додатковою гарантією справедливого розгляду справи. Такий перегляд є процесуальним засобом забезпечення законності та обґрунтованості рішень та сприяє виконанню завдань і досягнення мети визначених ст. 1 ЦПК України.

В даній стадії, перевірці підлягає рішення суду, яке з точки зору дотримання вимог процесуального законодавства та правильності застосування норм матеріального права повністю грунтується на матеріалах справи. А необхідність у перегляді виникає у зв'язку з тим, що на момент розгляду справи заявнику не були і не могли бути відомі обставини, що могли вплинути на рішення суду.

Отже, перегляд здійснюється не на предмет обґрунтованості та законності рішень суду, як наслідок помилки, зацікавленості і інше, а у зв'язку з одержанням додаткової інформації.

Об'єктом перегляду є рішення або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, а також судовий наказ (ч.1 ст. 361 ЦПК України). А саме, такому перегляду підлягають рішення суду першої інстанції (у тому числі заочне або додаткове рішення), ухвалене за будь-яким видом судового провадження, що набрало законної сили, а також рішення суду апеляційної та касаційної інстанції, якими рішення було змінено або ухвалено нове рішення.

Ухвалами, якими закінчено розгляд справи, і які можуть бути переглянуті за нововиявленими обставинами є:

  • 1) ухвали суду першої інстанції про закриття провадження у справі чи залишення заяви без розгляду; відмову у задоволенні заяви про скасування рішення третейського суду; скасування рішення третейського сулу; видачу виконавчого листа та відмову у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського сулу;
  • 2) ухвали суду апеляційної чи касаційної інстанції про скасування судового рішення із закриттям провадження у справі або залишення заяви без розгляду.

Предметом розгляду є нововиявлені обставини, тобто юридичні факти. Для того, щоб такі юридичні факти потягнули бажані для заявника правові наслідки, вони повинні відповідати певним вимогам. Вони не були і не могли бути відомі заявникові на час розгляду справи та ухвалення у ній рішення. В той же час такі факти мають істотне значення для вирішення спору, тобто могли потягнути ухвалення іншого за змістом судового рішення.

Перегляд справи здійснюється не на підставі перевірки тих фактичних даних (доказів), які є у справі, а на підставі нових фактичних даних (доказів) поданих для підтвердження існування ново виявлених обставин. Тому перегляд справи за нововиявленими обставинами не переслідує мету ревізії рішення суду і відрізняється за своєю суттю від апеляційного, касаційного перегляду та перегляду Верховним Судом України рішень судів касаційної інстанції.

Тому можна підтримати думку, що цей вид перегляду виконує функцію ревізії рішення, встановлення незаконності та необґрунтованості на час його ухвалення, а лише продовження розгляду справи з врахуванням ново виявленої обставини.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы