Право, строки та порядок подання заяви про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами

 

Відповідно до ч.1 ст. 362 ЦПК України заява про перегляд рішень у зв'язку з ново виявленими обставинами може бути подана сторонами та іншими особами, які брали участь у справі. Таку заяву може надати правонаступник особи, яка брала участь у справі, незалежно від виду провадження, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво (ст. 37 ЦПК України).

Особи, які не брали участі у справі, але вважають, що суд вирішив питання про їх права та обов'язки, правом на подання заяви про перегляд судових рішень у зв'язку з ново виявленими обставинами ч.1 ст. 362 ЦПК України не поділені. У разі звернення таких осіб із заявою про перегляд, суд ухвалою повертає її заявнику і роз'яснює йому право звернутися до суду з апеляційною та касаційною скаргою, заявивши також клопотання про поновлення строку на оскарження.

Таким правом також не наділені органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи і інтереси інших осіб, якщо вони не брали участі у справі.

Прокурор має право звернутися до суду із заявою про перегляд судового рішення у зв'язку з ново виявленими обставинами незалежно від його участі у справі, з метою захисту інтересів інших осіб передбачених ч.2 ст. 45 та ч.4 с. 46 ЦПК України. В цьому випадку представництво інтересів громадянина та держави прокурор здійснює дотриманням вимог, визначених ст.. 36-1 Закону України "Про прокуратуру" від 5 листопада 1991 року № 1789-ХІІ.

Заява про перегляд може бути подана протягом одного місяця з дня встановлення обставин, що є підставою для перегляду (ч. 1 ст. 362 ЦПК України).

Обмеження місячного строку для подання заяви про перегляд за ново виявленими обставинами починається у випадках встановлених:

  • 1) пунктом 1 частини другої статті 361 цього Кодексу, - з дня встановлення обставин, що мають істотне значення для справи;
  • 2) пунктами 2,2.1 .першої частини другої статті 361 цього Кодексу, -з дня, коли вирок у кримінальній справі набрав законної сили;
  • 3) пунктом 3 частини другої статті 361 цього Кодексу, - з дня набрання законної сили судовим рішенням, яким скасовано судове рішення, що стало підставою для ухвалення рішення чи постановлення ухвали, які підлягають перегляду;
  • 4) пунктом 4 частини другої статті 361 цього Кодексу, - з дня ухвалення Конституційним Судом України відповідного рішення.

Місячний строк, встановлений абз.1 ч.1 ст. 362 ЦПК України, для подання заяви про перегляд у зв'язку з ново виявленими обставинами є процесуальний і може бути поновлений судом за наявності поважної причини та клопотання заявника (ст. 73 ЦПК України).

Абзацом 2 ч.1 ст. 362 ЦПК України встановлено трьохрічний строк, протягом якого заявник може звернутись із клопотанням про його поновлення з підстав передбачених п.1 ч.2 ст. 361 ЦПК України. У разі, якщо така заява подана до суду після закінчення цього строку, суд відмовляє у відкритті провадження за ново виявленими обставинами незалежно від поважності причин пропуску.

Своє право на перегляд рішень у зв'язку з нововиявленими обставинами зазначені особи реалізують шляхом подання заяви про перегляд до суду, який ухвалив рішення, постановив ухвалу або видав судовий наказ. Перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами судових рішень апеляційної чи касаційної інстанції, якими змінено або ухвалено нове рішення, здійснюється судом, який змінив або ухвалив нове рішення. У випадку, коли після перегляду судового рішення в апеляційному або касаційному порядку воно було залишене без змін, його перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами здійснюється судом першої інстанції, який ухвалив ці рішення. Якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції своєю ухвалою скасував судове рішення із закриттям провадження у справі або залишенням заяви без розгляду, то перегляд цієї ухвали у зв'язку з нововиявленими обставинами здійснюється судом, який постановив таку ухвалу. У разі зміни юрисдикції спору заяву про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами має розглядати суд, до юрисдикції якого законом віднесено вирішення спору. Заява про перегляд рішення, ухвали чи судового наказу про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами повинна відповідати вимогам щодо форми і змісту встановленим для позовної заяви ст. 103 ЦПК України так і вимогам щодо змісту передбаченим ст. 364 ЦПК України. У відповідності до ч.2 ст. 364 ЦПК України у заяві про перегляд з нововиявленими обставинами необхідно зазначити:

  • 1) найменування суду, якому адресується заява;
  • 2) ім'я (найменування) особи, яка подає заяву, місце її проживання чи місцезнаходження;
  • 3) інші особи, які брали участь у справі;
  • 4) дата ухвалення чи постановлення і зміст рішення, ухвали чи судового наказу, про перегляд яких подано заяву;
  • 5) нововиявлені обставини, якими обґрунтовується вимога про перегляд рішення, ухвали чи судового наказу, і дата їх відкриття або встановлення;
  • 6) посилання на докази, що підтверджують наявність нововиявлених обставин.

Особливо уважно треба ставитись при написанні пп.5,6 ч.2 ст. 364 ЦПК України, оскільки вони визначають предмет перегляду та доказову базу. Тому у п.5 обов'язково потрібно зазначити проаналізовані вище ознаки нововиявленої обставини, яка є підставою для перегляду рішень, ухвал чи наказів, вказати дату їх виявлення та зазначити доводи і міркування впливу такої обставини на ухвалене судом рішення, що є об'єктом перегляду у відповідності до п.6 зазначеної статті, у заяві про перегляд необхідно зробити посилання на докази, що підтверджують наявність нововиявленої обставини, якщо вони підтверджуються рішеннями або вироком судів, то посилання необхідно робити на такі рушення чи вирок. Докази, на які посилається заявник потрібно додати до заяви. Заява повинна бути підписана особою, яка її подає, або її представником. Якщо заяву подає представник, до неї необхідно додати документ, що посвідчує особу представника та його повноваження. Заява про перегляд судового рішення у зв'язку з ново виявленими обставинами оплачується судовим збором у розмірі 50 відсотків ставки, що підтягає оплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми (п.10 4.2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір". До заяви необхідно додати її копії відповідно до кількості осіб, які брали участь у справі, а також документ про сплату судового збору (ч.3 ст. 364 ЦПК України).

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы