Загальна характеристика інших учасників цивільного процесу

 

Цивільним процесуальним законодавством України вперше досить детально закріплено правовий статус інших учасників цивільного процесу. Закріплення їх статусу обумовлене потребою нормативно-правового визначення статусу важливих учасників цивільного судочинства.

Інші учасники цивільного процесу - це особи, які надають суду та особам, які беруть участь у справі, організаційну, інформаційну та іншу допомогу, чим сприяють належному судовому розгляду та вирішенню справи.

Відповідно до ст. 47 ЦПК України до них відносяться секретар судового засідання, судовий розпорядник, свідок, експерт, перекладач, спеціаліст, особа, яка надає правову допомогу.

Статтею визначається коло осіб, які віднесені до інших учасників процесу, але перелік цих осіб, зазначений у ст. 47 ЦПК України, не є вичерпним. До інших учасників також можна віднести педагогів, помічника судді, лікарів тощо.

Від осіб, які беруть участь у справі, інші учасники цивільного процесу відрізняються тим, що вони не мають (і не можуть мати) юридичної зацікавленості в результатах розгляду справи.

Представників цієї групи суб'єктів цивільних процесуальних правовідносин можна поділити на дві підгрупи:

  • 1) особи, які здійснюють організаційно-технічне забезпечення цивільного процесу (секретар судового засідання, судовий розпорядник, помічник судді);
  • 2) особи, які сприяють розгляду і вирішенню цивільної справи по суті (свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, особа, яка надає правову допомогу).

Секретар судового засідання і судовий розпорядник - обов'язкові учасники розгляду будь-якої цивільної справи. Вони працюють у суді та їх участь у цивільному процесі є виконанням службових (функціональних) обов'язків.

Участь осіб, які сприяють розгляду і вирішенню справи по суті, на відміну від секретаря судового засідання і судового розпорядника, має факультативний характер. Такі особи залучаються судом до цивільного судочинства залежно від обставин конкретної цивільної справи.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы